Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τίτλοι τέλους για τον V12 της BMW

Ελλάδα 20:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τίτλοι τέλους για τον V12 της BMW

ΝΕΑ

Τίτλοι τέλους για τον V12 της BMW

ΝΕΑ

Σύμφωνα με το BMW Blog, η Βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να τραβήξει κυριολεκτικά το βύσμα στον κινητήρα 6,6 λίτρων twin-turbo V12 από την M760Li. Ο λόγος προφανώς, είναι ο αυστηρός περιορισμός που προκύπτει από τους νέους κανονισμούς ρύπων – η ίδια εξέλιξη προκαλεί φυσικά και την εξαφάνιση της M550i.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η BMW εργάζεται για την εγκατάσταση φίλτρου σωματιδίων τύπου diesel σε πολλούς από τους κινητήρες της οι οποίοι παράγουν υψηλούς ρύπους. Εντούτοις, το μέτρο μπορεί να μην είναι αρκετό για να σώσει τον κινητήρα των 12 κυλίνδρων, ο οποίος πιθανότατα δεν θα υπάρχει στη σειρά 7 επόμενης γενιάς.

Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι μηχανικοί της Βαυαρίας θα βρουν μια λύση και θα δώσουν στον V12 μια νέα ένεση ζωής. Αλλά αν δεν το κάνουν, η M760Li (η μόνη BMW που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύνολο) μοιάζει να είναι η τελευταία που τον χρησιμοποιεί. Εκείνοι πάντως που γνωρίζουν θα επισημάνουν ότι ο ίδιος κινητήρας αποτελεί τη βάση στη Rolls-Royce Ghost, Wraith και Dawn. Όπως και να έχει, η θέση της M760Li μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, όταν την ίδια ώρα η Alpina αποκτά το ίδιο επίπεδο παραγωγής απόδοσης από τον μικρότερο V8 στη B7.

Advertisement
Advertisement

BMW M760Li xDrive

Επί του παρόντος, οι BMW και Rolls-Royce συγκαταλέγονται μεταξύ των λίγων αυτοκινητοβιομηχανιών που παράγουν ακόμη κινητήρες 12 κυλίνδρων. Οι Ferrari και Lamborghini έχουν το δικό τους, ενώ η Bentley είναι πιο παραγωγική με τον κινητήρα W12. Η Mercedes-Benz κατασκευάζει V12, με τους κινητήρες της να χρησιμεύουν ως βάση στις Aston Martin και Pagani επίσης.