Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι συμβαίνει όταν καταστρέφεται ολοσχερώς το αναπηρικό όχημα

Ελλάδα 15:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι συμβαίνει όταν καταστρέφεται ολοσχερώς το αναπηρικό όχημα

ΝΕΑ

Τι συμβαίνει όταν καταστρέφεται ολοσχερώς το αναπηρικό όχημα

ΝΕΑ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει πότε δικαιούνται νέο όχημα με απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης.

Advertisement
Advertisement

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα αυτοκίνητα που αποκτώνται από άτομα με αναπηρία και έχουν απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στα τελωνεία αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Κοινοποίηση του άρθρου 53 «Αντικατάσταση λόγω ολικής καταστροφής αυτοκινήτου που παραλήφθηκε από άτομα με αναπηρία με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης – Προσθήκη παρ. 8Α στο άρθρο 132 του ν. 2960/2001» του ν. 4818/18-7-2021 (Α’ 124) – Παροχή οδηγιών.

Advertisement
Advertisement

Κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 53 «Αντικατάσταση λόγω ολικής καταστροφής αυτοκινήτου που παραλήφθηκε από άτομα με αναπηρία με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης – Προσθήκη παρ. 8Α στο άρθρο 132 του ν. 2960/2001» του ν. 4818/18-7¬2021, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Α’ 124, με τις οποίες προστίθεται νέα παράγραφος 8Α στο άρθρο 132 του ν. 2960/2001 (Α’ 265).

Ειδικότερα, με την παράγραφο 8Α του άρθρου 132 του ν. 2960/2001 (Α’ 265) προβλέπονται τα ακόλουθα:

– α’ : η δυνατότητα αντικατάστασης με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης εντός του ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος τελωνειακής παρακολούθησής του ολοσχερώς κατεστραμμένου αυτοκίνητου που είχε παραληφθεί με απαλλαγή από άτομα με αναπηρίες και

Advertisement

– β’ : η χορήγηση του δικαιώματος αντικατάστασης με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης άπαξ ανά δικαιούχο υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή:

βα) αίτηση για την παραλαβή νέου αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης,

Advertisement

ββ) ακριβές αντίγραφο από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων της οικείας Αστυνομικής Υπηρεσίας, από το οποίο προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει δηλώσει την ολική καταστροφή,

βγ) πράξη οριστικής διαγραφής από τα Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του αυτοκινήτου που καταστράφηκε,

βδ) βεβαίωση ότι το αυτοκίνητο που καταστράφηκε έχει εγκαταλειφθεί υπέρ του Δημοσίου μέσω τελωνειακής αρχής και,

Advertisement

βε) βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΔΙ.Δ.Δ.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της Α.Α.Δ.Ε., ότι το αυτοκίνητο που εγκαταλείφθηκε σύμφωνα με την περ. δ’ έχει χαρακτηριστεί ως Όχημα Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Τ. Κ.Ζ.).

Για την εφαρμογή της ως άνω διάταξης, η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής με βάση τα σχετικά δικαιολογητικά προβαίνει στην τελωνειακή τακτοποίηση του κατεστραμμένου αυτοκινήτου και την ενημέρωση του οικείου φακέλου ατελείας. Επισημαίνεται ότι η βεβαίωση του σημείου βε) ανωτέρω θα αποστέλλεται στην Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής από την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΔΙ.Δ.Δ.Υ. ή το αρμόδιο Τελωνείο στο οποίο έχει παραδοθεί το αυτοκίνητο).

Τέλος, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές χορηγούν στα δικαιούχα πρόσωπα απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για την παραλαβή νέου αυτοκινήτου με την ίδια Γνωμάτευση του Κ.Ε.Π.Α.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τροποποίηση του ΚΟΚ για την ασφαλή μετακίνηση των ΑμεΑ
Χορήγηση Δελτίων Στάθμευσης σε ΙΧ αυτοκίνητα γονέων ή παιδιών ΑμεΑ
Νέα παράταση στους ΑμεΑ για απαλλαγή από τα Τέλη Κυκλοφορίας