Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι σχέση έχουν η τεκίλα Jose Cuervo και η Ford;

Ελλάδα 17:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι σχέση έχουν η τεκίλα Jose Cuervo και η Ford;

ΝΕΑ

Τι σχέση έχουν η τεκίλα Jose Cuervo και η Ford;

ΝΕΑ

Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, στο εγγύς μέλλον πολλά από τα πλαστικά μέρη ή εξαρτήματα των αυτοκινήτων Ford θα προέρχονται από το φυτό Αγαύη, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή της διάσημης τεκίλας Jose Cuervo!

Advertisement
Advertisement

Η Ford και η Jose Cuervo εξετάζουν τη χρήση βιοπλαστικού από το φυτό Αγαύη σε εξαρτήματα εσωτερικού και εξωτερικού του οχήματος, όπως καλωδιώσεις, συστήματα HVAC και αποθηκευτικούς χώρους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το υλικό είναι πολλά υποσχόμενο λόγω της αντοχής και αισθητικής του ποιότητας.
Η επιτυχής εξέλιξη ενός βιώσιμου συνθετικού θα μπορούσε να μειώσει το βάρος του οχήματος και την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση πετροχημικών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή οχημάτων.

 

Advertisement
Advertisement

Ο κύκλος ανάπτυξης του φυτού αγαύης είναι μία διαδικασία τουλάχιστον επτά ετών. Μετά τη συγκομιδή, η καρδιά του φυτού ‘ψήνεται’ πριν αλεστεί και εξαχθούν οι χυμοί του για απόσταξη. Η Jose Cuervo χρησιμοποιεί ένα ποσοστό των υπολοίπων ινών αγαύης σαν κομπόστα για τις φάρμες της ενώ ντόπιοι χειροτέχνες φτιάχνουν έργα και χαρτί αγαύης από τα υπολείμματα.

Agave_Ford 2 640

Τώρα, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου βιωσιμότητας της Jose Cuervo, η παραγωγός τεκίλα ενώνει τις δυνάμεις της με την αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να αναπτυχθεί ένας νέος τρόπος χρήσης των υπολειμμάτων ινών.

Advertisement

«Η Jose Cuervo είναι περήφανη που συνεργάζεται με τη Ford για την περαιτέρω εξέλιξη του σχεδίου βιωσιμότητας της αγαύης,» δήλωσε η Sonia Espinola, διευθύντρια κληρονομιάς του Ιδρύματος Cuervo και ‘master tequilera’. «Έχοντας τις περισσότερες παγκόσμιες πωλήσεις τεκίλα, δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι τα εκατοντάδες φυτά αγαύης που καλλιεργούμε σαν μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν σε εκατομμύρια. Αυτή η συνεργασία ενώνει δύο μεγάλες εταιρίες στη δημιουργία καινοτόμων υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον».

Όπως η Ford Motor Company, έτσι και η Jose Cuervo, είναι μία οικογενειακή εταιρία. Ιδρύθηκε το 1795, και παράγει τεκίλα πάνω από 220 χρόνια με την ίδια εμπειρία, ποιότητα και συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.

Advertisement

Agave_Ford 640

Η συνεργασία με τη Jose Cuervo είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα εφαρμογής της καινοτόμου μεθόδου της Ford στην παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον μέσω της χρήσης βιοϋλικών. Η Ford άρχισε να διερευνά τη χρήση βιώσιμων υλικών στα οχήματά της το 2000. Σήμερα, η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί οκτώ βιώσιμα υλικά στα οχήματά της όπως αφρό σόγιας, καστορέλαιο, καλάμια σιταριού, ίνες κενάφ, κυπαρίνη, ξύλο, ίνες καρύδας και φλοιό ρυζιού.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ενωμένων Εθνών, 5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι αγροτικής απόβλητης βιομάζας παράγονται ετησίως, των οποίων η εκμετάλλευση είναι από μηδενική έως ελλιπής. Εν τούτοις τα υλικά μπορούν να έχουν σχετικά χαμηλό κόστος και να βοηθούν τους κατασκευαστές να μειώσουν τη χρήση υαλονημάτων και πούδρας (ταλκ), αλλά και να παράγουν πιο βιώσιμα και ελαφριά προϊόντα.

Advertisement