Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι ρόλο παίζει ο «Δείκτης Νεύρων» στα αυτοκίνητα;

Ελλάδα 12:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι ρόλο παίζει ο «Δείκτης Νεύρων» στα αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Τι ρόλο παίζει ο «Δείκτης Νεύρων» στα αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Οι εταιρείες φέρνουν πίσω τους φυσικούς διακόπτες για να γλιτώσουν από τον εκνευρισμό των οδηγών. Και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Advertisement
Advertisement

Απαντώντας στη δυσαρέσκεια των καταναλωτών για το υπερβολικά ψηφιοποιημένο εσωτερικό των αυτοκινήτων, η Aston Martin έχει υιοθετήσει μια μοναδική προσέγγιση για να εξασφαλίσει φιλική προς το χρήστη διαρρύθμιση της καμπίνας.

Αντί να ρισκάρει την απογοήτευση των πελατών, η αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση πιθανών σχεδιαστικών ατελειών πριν φτάσουν στην αγορά.

Μια εξειδικευμένη ομάδα στην Aston Martin, που περιλάμβανε σχεδιαστές και μηχανικούς, ξεκίνησε μια αποστολή για την αξιολόγηση διαφόρων λειτουργιών του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Ο στόχος τους ήταν ξεκάθαρος: να προσδιορίσουν ποιες λειτουργίες απαιτούν φυσικά κουμπιά και διακόπτες αντί να είναι θαμμένες μέσα σε ψηφιακά μενού.

Ο Miles Nurnburger, διευθυντής σχεδιασμού, επινόησε τον όρο “Δείκτης Εκνευρισμού” για να μετρήσει την ενόχληση που βιώνεται όταν βασικές λειτουργίες δεν είναι άμεσα προσβάσιμες στην οθόνη.

Σύμφωνα με τον Nurnburger, ορισμένες λειτουργίες απαιτούν άμεση πρόσβαση χωρίς την ταλαιπωρία της πλοήγησης σε μενού.

Advertisement

Η ομάδα αναγνώρισε ότι εργασίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας ή της έντασης του ήχου δεν πρέπει να απαιτούν την απόσπαση της προσοχής από την οδήγηση, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Επιπλέον, η εξάρτηση από τις διεπαφές οθόνης αφής εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς οι χρήστες δεν έχουν την απτική ανατροφοδότηση που σχετίζεται με τα φυσικά χειριστήρια.

Advertisement

Αναγνωρίζοντας αυτές τις ανησυχίες, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση. Τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει πλέον να πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας που περιλαμβάνουν διατάξεις για φυσικά χειριστήρια, ιδίως για κρίσιμες λειτουργίες όπως η κόρνα, τα φλας, οι υαλοκαθαριστήρες και τα φώτα κινδύνου.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές προλαβαίνουν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταποκρίνονται ήδη στις απαιτήσεις των καταναλωτών για πιο λογικά διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους.

Εταιρείες όπως η Hyundai, η Lucid, η Volkswagen και η BMW επαναφέρουν φυσικά κουμπιά και διακόπτες με βάση τα σχόλια των πελατών.

Advertisement

Στην περίπτωση της Aston Martin, η καμπίνα αντικατοπτρίζει ένα αρμονικό μείγμα λειτουργικότητας και κομψότητας. Το εσωτερικό διαθέτει μια σειρά από εύκολα προσβάσιμα κουμπιά, τα οποία είναι τακτοποιημένα στη στοίβα του πίνακα οργάνων και συμπληρώνονται από μια κομψή οθόνη infotainment.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και τα χειριστήρια των καθισμάτων είναι στρατηγικά τοποθετημένα στο κεντρικό τούνελ, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της Aston Martin για σχεδιασμό με επίκεντρο τον χρήστη.