Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι έχει καταφέρει η Skoda στην εποχή του Group VW

Ελλάδα 1:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι έχει καταφέρει η Skoda στην εποχή του Group VW

ΝΕΑ

Τι έχει καταφέρει η Skoda στην εποχή του Group VW

ΝΕΑ

Επιχειρούμε μια σύντομη ανασκόπηση στα εκπληκτικά πεπραγμένα (εμπορικά ή μη) της Skoda από τη στιγμή που οι Γερμανοί του Group Volkswagen έβαλαν το χέρι τους στη φίρμα κάπου στο 1991, με ότι φυσικά θετικό αντίκτυπο ακολούθησε μετά από αυτή την κίνηση. Για πάμε να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Το έτος 2000 η Skoda αποτελεί πλέον μια πλήρης θυγατρική εταιρία του γερμανικού ομίλου ο οποίος αναπτύσσεται διαρκώς. Το 1996, η Octavia πρώτης γενιάς πατά στο πάτωμα του Golf Mk IV. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο μοντέλο της μάρκας που αναπτύχθηκε από τη βάση, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το πλούσιο υλικό που υπήρχε στα ράφια της Volkswagen. Γρήγορα έγινε το μοντέλο με τις καλύτερες πωλήσεις με σημαντικό περιθώριο εξέλιξης, αλλά και με τις συνολικές παραδόσεις να ανέρχονται στα 5,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Στη δεύτερη θέση έρχεται το Fabia με 4 εκατομμύρια μονάδες, ακολουθούμενο από την παλαιότερη Felicia με 1,4 εκατομμύρια κομμάτια όπως επίσης και τη ναυαρχίδα το Superb με 1,02 εκατομμύρια οχήματα.

Όχι μόνο έχει διευρυνθεί πλέον η σειρά μοντέλων της Skoda για να συμπεριλάβει τα crossover Karoq και Kodiaq, αλλά ο αριθμός των εργοστασίων έχει εκτοξευθεί από τρία που ήταν το 1991 σε σχεδόν 15 σήμερα. Η οικογένεια Skoda περιλαμβάνει επίσης το mini Citigo που διατίθεται μόνο στην Ευρώπη και τα Rapid/Rapid Spaceback κάτω από το Octavia ως ένα μικρότερο, οικονομικότερο μοντέλο.

Advertisement
Advertisement

Skoda-octavia-sales-tsiro-640

Η Skoda έχει κάνει άριστα μαθηματικά και αν έβαζε τα 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα που χτίστηκαν στην εποχή του Group Volkswagen σε μία γραμμή, αυτή η γραμμή θα μετρούσε εύκολα 66.200 χιλιόμετρα. Πέρυσι παρέδωσε 1,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε περίπου 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και το 2017 προβλέπεται να είναι ακόμη καλύτερο για το εμπορικό σήμα της χάρη στο ζεύγος των νέων crossover.

Εξετάζοντας το μέλλον, η σειρά μοντέλων θα επεκταθεί περαιτέρω, ώστε να συμπεριλάβει πέντε ηλεκτρικά οχήματα (EV) μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, θα προστεθούν και πολλά υβριδικά plug-in με βάση τα υπάρχοντα μοντέλα στη γκάμα της, με τα Superb και Kodiaq να ανοίγουν το νέο αυτό δρόμο.