Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι αλλάζει στα Πρακτικά Επιθεώρησης Οχημάτων;

Ελλάδα 2:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι αλλάζει στα Πρακτικά Επιθεώρησης Οχημάτων;

ΝΕΑ

Τι αλλάζει στα Πρακτικά Επιθεώρησης Οχημάτων;

ΝΕΑ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις των ελέγχων.

Advertisement
Advertisement

Τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις για την έκδοση Πρακτικού Επιθεώρησης οχημάτων αλλά και ρυμουλκουμένων όρισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Υπεύθυνη για την διαδικασία επιθεώρησης του οχήματος, αρμόδια Υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας στην οποία έχει ταξινομηθεί το όχημα ή είναι αρμόδια για την ταξινόμησή του (συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης έκδοσης νέας άδειας κυκλοφορίας).

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα όπως αναγράφει η εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Περί διαδικασίας έκδοσης του Πρακτικού Επιθεώρησης οχημάτων

Σε συνέχεια της υπό στοιχεία ΣΤ 1831/19/1978 (Β’ 72) υ.α. «Περί καθορισμού τρόπου και διαδικασίας χορηγήσεως των αδειών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων και των υπ’ αυτών ρυμουλκουμένων» και της υπό στοιχεία ΣΤ/49670/1971 εγκυκλίου μας «Περί της συμπληρώσεως του Πρακτικού Επιθεωρήσεως των οχημάτων» σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

1.Για την έκδοση του Πρακτικού Επιθεώρησης ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία: αρχικά επιθεωρείται το όχημα, στην συνέχεια συμπληρώνεται και ελέγχεται το Πρακτικό Επιθεωρήσεως, υπογράφεται από τους υπαλλήλους που διενέργησαν την επιθεώρηση, τους υπαλλήλους που συμπλήρωσαν και έλεγξαν το πρακτικό και τέλος συνυπογράφεται και από τον Προϊστάμενο. Η αρμοδιότητα των υπαλλήλων για την εκτέλεση της διαδικασίας αυτή καθορίζεται ως εξής:

Advertisement

α) Η επιθεώρηση οχήματος διενεργείται από υπαλλήλους κλάδου/ειδικότητας: ΠΕ Μηχανικών, ΤΕ Μηχανικών ή ΤΕ Μηχανολόγων Οχημάτων, ΔΕ Τεχνικών/ Μηχανολογίας/ Αμαξωμάτων ή ΔΕ Τεχνικών/ Μηχανολογίας/Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτων Οχημάτων (εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από οικείες διατάξεις της Περιφέρειας στην οποία υπάγεται ο προαναφερθείς ΔΕ υπάλληλος) ή άλλης σχετικής ειδικότητας ΠΕ, ΤΕ, ή ΔΕ υπαλλήλων σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών.

β) Η συμπλήρωση και ο έλεγχος του Πρακτικού Επιθεώρησης πραγματοποιείται από υπαλλήλους κλάδου/ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών ή ΤΕ Μηχανικών σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών.

  1. Ειδικότερες διατάξεις για την επιθεώρηση οχημάτων:
Advertisement

α) Η επιθεώρηση που ορίζεται από ειδικότερες κανονιστικές διατάξεις διενεργείται βάσει αυτών.

β) Στην περίπτωση που το αντικείμενο της επιθεώρησης δεν καθορίζεται από ειδικότερες διατάξεις και περιλαμβάνει έλεγχο μελέτης διπλωματούχου μηχανολόγου μηχανικού ΑΕΙ, ή πτυχιούχου μηχανολόγου μηχανικού ΤΕ, ή άλλης ειδικότητας διπλωματούχου ή πτυχιούχου μηχανικού σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών, τότε το Πρακτικό Επιθεώρησης συμπληρώνεται/ελέγχεται και συνυπογράφεται από υπάλληλο ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών ή ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών.

3.Για την διαδικασία επιθεώρησης του οχήματος, αρμόδια Υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας στην οποία έχει ταξινομηθεί το όχημα ή είναι αρμόδια για την ταξινόμησή του (συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης έκδοσης νέας άδειας κυκλοφορίας).

Advertisement

Εάν η ως άνω Υπηρεσία δεν διαθέτει τον κατά περίπτωση αρμόδιο τεχνικό υπάλληλο για την έκδοση του Πρακτικού Επιθεώρησης, τότε η διαδικασία θα εκτελείται είτε από την πλησιέστερη προς αυτήν Διεύθυνση Μεταφορών είτε από την Υπηρεσία που θα υποδειχθεί από τον οικείο Περιφερειάρχη που διαθέτει υπάλληλους των παραπάνω κατά περίπτωση κλάδων/ειδικοτήτων, είτε από Δημόσιο ΚΤΕΟ της Περιφέρειας, όπως ορίζεται από τις οικείες διατάξεις της Περιφέρειας.

4.Με την παρούσα καταργείται η υπό στοιχεία Θ.Ι2022/4607/1967 εγκύκλιος με θέμα «Περί των αρμοδίων δια την επιθεώρησιν αυτοκινήτων τεχνικών υπαλλήλων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι γίνεται όταν λείπει το ΚΤΕΟ σε εισαγόμενο μεταχειρισμένο ΙΧ;
Τι αλλάζει στους ελέγχους ΚΤΕΟ; – Οι νέες επικίνδυνες ελλείψεις
Στο ψηφιακό πορτοφόλι ΚΤΕΟ και ασφάλεια ΙΧ – Έρχονται πρόστιμα!