Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θολωμένα τζάμια: Και ενοχλητικά και φουλ επικίνδυνα!

Ελλάδα 4:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θολωμένα τζάμια: Και ενοχλητικά και φουλ επικίνδυνα!

ΝΕΑ

Θολωμένα τζάμια: Και ενοχλητικά και φουλ επικίνδυνα!

ΝΕΑ

Ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας οδηγός τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.

Advertisement
Advertisement

Χειμώνας: ο δρόμος γίνεται επικίνδυνα ολισθηρός, πολύ σκοτάδι και κάπως έτσι, η οδήγηση είναι συχνά λιγότερο ή και καθόλου διασκεδαστική. Μια πρόσθετη ενόχληση και σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας την κρύα εποχή είναι τα θολά παράθυρα.

Οι παλαιότεροι επινοούσαν διάφορους εφευρετικούς, ανορθόδοξους και ενίοτε… ανατριχιαστικούς τρόπους, για να δώσουν (πρόσκαιρη έστω) λύση σ’ αυτό το μείζον (ειδικά για «γερασμένα» αυτοκίνητα) πρόβλημα, αλλά υπάρχουν πιο σύγχρονοι και ενδεδειγμένοι τρόποι.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Είναι σύνηθες το φαινόμενο, τη χειμερινή περίοδο και ειδικότερα τις πιο ψυχρές ημέρες, να μην βλέπετε ούτε… τη μύτη σας με το μπαίνετε μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζεστή αναπνοή συμπυκνώνεται, λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας, στο κρύο τζάμι.

Advertisement
Advertisement

Εάν τα παράθυρα στο αυτοκίνητό σας θολώνουν μόλις βγείτε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε τον ανεμιστήρα και να τον στρέψετε συγκεκριμένα στο παρμπρίζ.

Είναι επίσης χρήσιμο να ενεργοποιήσετε για λίγο τη θέρμανση στο φουλ, έτσι ώστε ο αέρας που εκρέει να ζεσταθεί πιο γρήγορα. Ωστόσο, εάν τα παράθυρα θολώνουν σταδιακά κατά την οδήγηση, αυτό μπορεί να οφείλεται στον διακόπτη ανακύκλωσης αέρα και σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται να τον απενεργοποιήσετε και να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό (εάν υπάρχει). Μεταφέρει τον υγρό αέρα από το εσωτερικό του οχήματος απευθείας έξω.

Advertisement

Οδηγίες και χρήσιμα εργαλεία

Εκτός από τον αφυγραντήρα για αυτοκίνητα που είναι στην ουσία ένα μαξιλάρι με κόκκους στεγανού τζελ, για να απορροφά την υγρασία,  μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλα εργαλεία για να αποτρέψετε το θάμπωμα των παραθύρων: όπως ένα αντιθαμβωτικό σπρέι για υαλοπίνακες και πλαστικούς υαλοπίνακες, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται κάθε μία έως δύο εβδομάδες για να είναι αποτελεσματικοί.

Advertisement

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πανί από μικροΐνες για το παρπρίζ ή ένα ειδικό σφουγγάρι κατά της ομίχλης. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο καθαρά πανιά, καθώς τα βρώμικα παράθυρα θα θολώνουν πιο γρήγορα, λόγω του φιλμ βρωμιάς από ένα πολυκαιρισμένο και ακάθαρτο πανί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε θέματα ασφάλειας, μπορείτε να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψετε την εκτεταμένη υγρασία στο εσωτερικό του οχήματος και την πρόκληση θολώματος στα παράθυρα και μούχλας:

Advertisement

Τις μέρες με χιόνι ή βροχή, τα παπούτσια σας φέρνουν πολλή υγρασία στο αυτοκίνητο, η οποία μαζεύεται στα πατάκια. Επομένως, θα πρέπει πάντα να φροντίζετε ώστε τα βρεγμένα πατάκια να αφαιρούνται από το όχημα και να στεγνώνουν πάντα καλά.

Οι παλιές τσιμούχες (για παράδειγμα σε πόρτες, παράθυρα και πόρτες αποσκευών) γίνονται πορώδεις με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας τη συλλογή υγρασίας και την εξάπλωση της μούχλας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά εάν το αυτοκίνητό σας εξακολουθεί να είναι στεγανό.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι σημαντικό να αερίζετε σωστά το όχημά σας, ωστόσο, το κόλπο κλιματισμού και θέρμανσης λειτουργεί μόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από πέντε βαθμούς. Και αν δεν υπάρχει ακόμα πολλή υγρασία στο αυτοκίνητο.

Ακόμα και ένα γκαράζ που δεν αερίζεται καλά μπορεί να ευθύνεται για τη συλλογή υγρασίας πάνω και μέσα στο αυτοκίνητο. Όσο πιο στεγνό είναι το κλίμα του χώρου, τόσο καλύτερα στεγανοποιείται το αυτοκίνητα σε αυτόν.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι βουλωμένοι σωλήνες αποστράγγισης μπορούν επίσης να προάγουν την υγρασία. Εάν το αυτοκίνητό σας έχει ηλιοροφή, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά εάν το νερό αποστραγγίζεται σωστά. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, οι εύκαμπτοι σωλήνες μπορεί να χρειαστεί να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υποχρεωτικές πλέον οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε χιόνια και πάγο!
Σε ποιους τροχούς τοποθετούμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες;
Video: Πως τοποθετούμε αλυσίδες στο αυτοκίνητό μας