Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θα γίνει υποχρεωτικό το ESP σε όλο τον κόσμο;

Ελλάδα 12:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θα γίνει υποχρεωτικό το ESP σε όλο τον κόσμο;

ΝΕΑ

Θα γίνει υποχρεωτικό το ESP σε όλο τον κόσμο;

ΝΕΑ

Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (Electronic Stability Control – ESC ή ESP όπως είναι ευρέως γνωστό) ανήκει από την 1η Νοεμβρίου στο στάνταρ εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιρροή του στην οδική ασφάλεια είναι αδιαμφισβήτητη: εκτιμάται ότι από το 1995 έως σήμερα έχει αποτρέψει στην Ευρώπη 188.500 τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό και έχει σώσει 6.100 ζωές.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Ο Global NCAP αποτελεί την «ομπρέλα» όλων των οργανισμών ανά τον κόσμο που διενεργούν δοκιμές πρόσκρουσης και τεστάρουν επίσης τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων. Ο παγκόσμιος οργανισμός καλεί λοιπόν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρώπης και στον υπόλοιπο πλανήτη.

«Το παγκόσμιο ποσοστό εξοπλισμού επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών με το ESC είναι σήμερα στο 59%. Είναι πολύ χαμηλό και θα πρέπει να φθάσει το 100%, το αργότερο έως το 2020», δήλωσε ο Πρόεδρος του Global NCAP, Max Mosley. «Το ESC είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση στον τομέα της ασφάλειας των οχημάτων μετά τις ζώνες ασφαλείας», προσέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, David Ward.

Advertisement
Advertisement

Ο Global NCAP θα ζητήσει από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να καταστήσουν υποχρεωτικό έως το 2020 τον εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων με το ESC. Αυτό ισχύει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Κορέα, τη Ρωσία, την Τουρκία. Το 2015 θα ακολουθήσει η Νέα Ζηλανδία και το 2018 η Αργεντινή.