Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tesla Model X: Kινείται εντελώς αυτόνομα (video)

Ελλάδα 3:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tesla Model X: Kινείται εντελώς αυτόνομα (video)

ΝΕΑ

Tesla Model X: Kινείται εντελώς αυτόνομα (video)

ΝΕΑ

Η Tesla δημοσίευσε ένα stop motion video που δείχνει ότι με την τελευταία του αναβάθμιση, το σύστημα Autopilot έχει πραγματικές δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Ανεξάρτητα με το αν κάποιος ενθουσιάζεται ή ανατριχιάζει με το ενδεχόμενο να μας οδηγούν τα αυτοκίνητα σε λίγα χρόνια, αντί να τα οδηγούμε εμείς, το δεκάλεπτο on board βίντεο που δημοσίευσε η Tesla είναι άκρως εντυπωσιακό και άξιο ανάλυσης. Mπορούμε να δούμε από τη θέση του οδηγού ένα Model X να κινείται εντελώς αυτόνομα σε ένα Καλιφορνέζικο προάστιο χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση. Ο οδηγός – όπως προλογίζεται στο βίντεο – βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο αποκλειστικά και μόνο για νομικούς λόγους, μια και απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στις ΗΠΑ χωρίς οδηγό.

Στη δεξιά πλευρά του βίντεο απεικονίζεται η εικόνα του δρόμου που έχει το σύστημα Autopilot 2.0 από τρεις κάμερες που του δίνουν ορατότητα 360 μοιρών. Όπως μπορείτε να δείτε, το σύστημα αντιλαμβάνεται τη θέση, την κατεύθυνση και τη σχετική ταχύτητα οχημάτων και πεζών ως πολύχρωμα τετράγωνα, όπως ακριβώς και στο αντίστοιχο σύστημα της Google. Το Autopilot 2.0 μπορεί επίσης να αναγνωρίζει τις διαγραμμίσεις, τα σήματα και τους φωτεινούς σηματοδότες, συνδυάζοντας τα ραντάρ και τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στο αυτοκίνητο. Η διαφορά με την Google αλλά και με τους υπόλοιπους κατασκευαστές αυτοκινήτων, έγκειται στο ότι οι δυνατότητες του Autopilot 2.0 είναι διαθέσιμες στα Tesla που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους!

Advertisement
Advertisement


To video σε γρήγορη κίνηση

Στο συγκεκριμένο βίντεο έχουν ενδιαφέρον κάποιες αντιδράσεις του συστήματος: στο 1’35”, το αυτοκίνητο κομπιάζει πριν το στοπ χωρίς προφανή λόγο. Αν προσέξουμε, θα δούμε ότι πιθανόν το κάνει επειδή ένας ποδηλάτης πλησιάζει με φόρα από πίσω. Στο 3’55”, το αυτοκίνητο σταματά εντελώς στη θέα δύο πεζών που κάνουν τζόγκινγκ στην άκρη του δρόμου ενώ συνεχίζει κανονικά στο 6’10” όταν ένας πεζός με σκύλο βρίσκεται αντίστοιχα κοντά στο δρόμο.

Στο 4’25” το Model X σταματά ενώ έχει στρίψει δεξιά χωρίς ορατό λόγο, αντιλαμβανόμενο προφανώς δύο αυτοκίνητα κάθετα παρκαρισμένα στα αριστερά. Το αυτοκίνητο σταματάει με εξαιρετική συνέπεια σε όλα τα στοπ, διατηρεί ιδανική γραμμή μέσα στη λωρίδα του, αντιλαμβάνεται αλλά δεν επιβραδύνει χωρίς λόγο όταν κάποιο αυτοκίνητο περιμένει στη διασταύρωση και φυσικά σέβεται ευλαβικά τα όρια ταχύτητας, όπως και τους πεζούς. Στο τέλος, ο οδηγός αναχωρεί και το Model X πηγαίνει αυτόνομα να παρκάρει, αφού περιμένει στωϊκά να περάσουν διάφοροι πεζοί από μπροστά του!

Advertisement

Το ντοκουμέντο αυτό της Tesla έρχεται να κλείσει τα στόματα όσων τηρούν αμφιβολίες απέναντι στο Autopilot, ειδικά μετά από κάποια ατυχήματα που συνέβησαν φέτος στις ΗΠΑ. Συνιστά μάλιστα αποστομωτική απάντηση στη γερμανική κυβέρνηση που ζήτησε από την Tesla να αφαιρέσει το όνομα Autopilot από το σύστημά της, θεωρώντας το παραπλανητικό. Οι δυνατότητες του συστήματος μοιάζουν να επαληθεύουν τον Elon Musk, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μέσα στο 2017 ένα αυτοκίνητό του θα διασχίσει εντελώς αυτόνομα τις ΗΠΑ, από το Λος Άντζελες μέχρι τη Νέα Υόρκη.


To video σε κανονική κίνηση

Advertisement

Δείτε το βίντεο σε γρήγορη κίνηση (stop motion) αλλά και σε κανονική ταχύτητα και αναρωτηθείτε ποιος είναι καλύτερος οδηγός, τουλάχιστον σε καθημερινές συνθήκες πόλης: εμείς ή το Autopilot 2.0;