Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice SUV

ΝΕΑ

Τέμπη: Σήμερα κιόλας η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων!

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Τι δήλωσαν οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Κώστας Καραμανλής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Συνάντηση είχαν σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο απερχόμενος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν έκανε κανέναν απολύτως απολογισμό του έργου του και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Από την άλλη μεριά ο νέος Υπουργός κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι σήμερα κιόλας θα συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ad hoc η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια, που οδήγησαν στην τραγωδία, την οποία όλοι βιώνουμε σήμερα, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφόσον υπήρξαν και όχι βεβαίως, για να αποδοθούν ευθύνες!

Αναλυτικά ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι: «Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Δεν θα σας πω πολλά. Δεν είναι ώρα για λόγια άλλωστε. Η πατρίδα μας βιώνει δυστυχώς μια εθνική τραγωδία. Και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, φαίνεται πως ένα ανθρώπινο λάθος οδήγησε  σ’ αυτήν την ανείπωτη τραγωδία. Όλα όμως θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός. Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντοτε οι απερχόμενοι Υπουργοί κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους. Δεν θα το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα , δεν θα το δούμε τώρα μια τέτοια μέρα πόνου και πένθους. Το ότι τη θέση του Υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μου ενισχύει ακόμα περισσότερο τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Του εύχομαι καλή δύναμη στα νέα του, δύσκολα καθήκοντα. Επιτρέψτε μου μόνο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και σε όλες και όλους τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους, για τη σκληρή δουλειά τους και τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια. Και βέβαια, οφείλω να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Και βέβαια, τέλος, για άλλη μια φορά, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Και τις πιο θερμές ευχές μου στους τραυματίες που δίνουν τη δική τους μάχη. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αλλά και Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης αρχικά ξεκαθάρισε σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη ότι το πρώτο και πιο θεμελιώδες είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών.

Ειδικότερα ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Βιώνουμε μέρες οι οποίες είναι πραγματικά μαύρες για τη χώρα. Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η χώρα βιώνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και όλοι είμαστε συντετριμμένοι. Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, όχι μόνο για την εν γένει παρουσία του στο Υπουργείο, πρωτίστως για το πολιτικό του υπόδειγμα και την ευθιξία την οποία υπέδειξε να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που συντρέχει σε τέτοιες περιπτώσεις απώλειας ανθρώπινων ζωών, τόσο άδικα, τόσο ανέξοδα.

Ήθελα να επισημάνω ότι αναλαμβάνω με μία ειδική εντολή από τον Πρωθυπουργό. Αναλαμβάνω τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα: Το πρώτο και πιο θεμελιώδες είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών.  Η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με τρόπο ο οποίος θα είναι διαφανής και απολύτως ενδελεχής. Αυτή είναι η σαφής εντολή του Πρωθυπουργού.

Για το λόγο αυτό σήμερα κιόλας θα συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ad hoc η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια, που οδήγησαν στην τραγωδία, την οποία όλοι βιώνουμε σήμερα, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφόσον υπήρξαν και όχι βεβαίως, για να αποδοθούν ευθύνες, το οποίο αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας.

Η δεύτερη εντολή είναι να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ότι αφορά την ταχύτητα των έργων, τα οποία ήδη έχουν αναληφθεί.

Τέλος, να υπάρξουν οι άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των μεταφορών στο επίπεδο των Σιδηροδρομικών Μεταφορών για να υπάρξει και μία εμπέδωση ασφάλειας και στην ψυχολογία των πολιτών.

Θα ήθελα να πω ότι δεν αναλαμβάνω την διαχείριση την καθημερινή του Υπουργείου, υφίστανται οι Υφυπουργοί οι οποίοι είναι παρόντες και οι οποίοι θα συνεχίσουν να ασκούν το πολιτικό έργο της καθημερινότητας, θα συνεχίσουν την δουλειά τους, όπως και οι Γενικοί Γραμματείς.

Θα ήθελα και πάλι να επισημάνω ότι η δουλειά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Θέλω να σας πω, εντελώς ειλικρινά, ότι αισθάνομαι πολύ μεγάλο χρέος και ευθύνη αναλαμβάνοντας αυτή την ειδική εντολή του Πρωθυπουργού. Είναι μία πάρα πολύ βαριά ευθύνη. Έχω συνηθίσει στη ζωή μου να αναλαμβάνω τέτοιες ευθύνες και επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματική τραγωδία, εγώ θέλω πρώτα από όλα, να ζητήσω συγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, κάνοντας μία συνολική αυτοκριτική και για όλο το πολιτικό σύστημα και την Πολιτεία και θέλω ειλικρινά κοιτώντας στα μάτια τους ανθρώπους αυτούς, να πω ότι αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο θα φτάσει μέχρι τέλος. Θα διερευνηθούν όλα και όλα θα τεθούν υπόψη των Ελλήνων πολιτών. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτός είναι ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Ο Κ. Καραμανλής αναλαμβάνει την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη!
Καραμανλής-Τέμπη: «Δεν θα μείνει τίποτα κάτω από το χαλί!»

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ