Live Κίνηση
Περισσότερα
AUDI

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης Audi AI (video)

Ελλάδα 12:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης Audi AI (video)

AUDI

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης Audi AI (video)

AUDI

Μπορεί η πλήρως αυτόνομη οδήγηση να μην είναι ακόμα κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ειδικά στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν εταιρείες όπως η Audi που ήδη ενσωματώνουν στα μοντέλα τους «τεχνητή νοημοσύνη».

Advertisement
Advertisement

Για παράδειγμα στο νέο A7, όπου με το πλήκτρο AI ο οδηγός ενεργοποιεί τον απομακρυσμένο πιλότο στάθμευσης Audi AI και τον απομακρυσμένο χειριστή του γκαράζ Audi AI. Τα συστήματα αυτά κάνουν όλους τους ελιγμούς για είσοδο και έξοδο από χώρο στάθμευσης ή γκαράζ χωρίς την παρουσία του οδηγού στο αυτοκίνητο!

Αυτός μπορεί να βγει από το αυτοκίνητο πριν ξεκινήσει τη λειτουργία μέσω της εφαρμογής myAudi στο smartphone. Για να παρακολουθήσει τον ελιγμό, ο οδηγός πατάει και κρατάει πατημένο το πλήκτρο Audi AI συνεχώς. Ο κεντρικός ελεγκτής υποστήριξης οδηγού (zFAS) συγχωνεύει τα δεδομένα από ένα εξελιγμένο σύνολο αισθητήρων για να υπολογίζει συνεχώς μια εικόνα του περιβάλλοντος. Ανάλογα με το επίπεδο του εξοπλισμού, μπορούν να υπάρχουν μέχρι πέντε αισθητήρες ραντάρ, πέντε κάμερες, 12 υπερηχητικοί αισθητήρες και ένας σαρωτής λέιζερ.

Δείτε περισσότερα για το εν λόγω σύστημα της μάρκας από το Ίνγκολσταντ, στο video που ακολουθεί…

Advertisement
Advertisement

Εκτός από τα συστήματα Audi AI, όλα τα μοντέλα στη γκάμα της γερμανικής μάρκας διαθέτουν πληθώρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Για παράδειγμα το νέο A7 Sportback διαθέτει συνολικά 39 συστήματα υποβοήθησης οδηγού για να διευκολύνει τον οδηγό. Διαχωρίζονται σε τρία πακέτα: το πακέτο στάθμευσης Audi AI, το πακέτο υποστήριξης City assist με το επιπλέον στοιχείο βοήθειας σε διαστάυρωση και το πακέτο Tour assist. Το τελευταίο περιλαμβάνει υποστήριξη αποδοτικής οδήγησης με έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης και προσαρμοζόμενο βοηθό οδήγησης (Adaptive Driving Assistance), ο οποίος συμπληρώνει το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου ταχύτητας (Adaptive Cruise Control) με χρήσιμες παρεμβάσεις σύστημα διεύθυνσης για διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας. Όλα τα συστήματα υποστήριξης οδηγού διαθέτουν βελτιωμένους μηχανισμούς ελέγχου.