Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γεμίσουν με «σόμπες» (+video)

Ελλάδα 22:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γεμίσουν με «σόμπες» (+video)

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γεμίσουν με «σόμπες» (+video)

ΝΕΑ

Τα κλασικά συστήματα κλιματισμού επιδρούν αρνητικά στην αυτονομία των ηλεκτρικών. Και οι κατασκευαστές αναζητούν νέες λύσεις.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η λειτουργία του κλιματιστικού συστήματος το οποίο μειώνει -ανάλογα το μοντέλο- αρκετά την αυτονομία του, σε ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει και το 5%.

Το θέμα απασχολεί όλους τους μεγάλους κατασκευαστές οι οποίοι έρχονται να προτείνουν διαρκώς και νέες λύσεις. Και μία από αυτές τις εταιρίες με μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα είναι η Ford.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχει κάνει η Ford το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα επαγγελματικά οχήματα. Εκεί οι οδηγοί μπαίνουν και βγαίνουν συνεχώς μέσα στο όχημα, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας από την μπαταρία για να κρατηθεί η καμπίνα στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Advertisement
Advertisement

Η λύση που προτείνει η εταιρία είναι να γεμίσει με θερμαινόμενα πάνελ όλη την καμπίνα έτσι ώστε να κρατήσει ζεστό τον οδηγό τον χειμώνα.

Μέχρι στιγμής στην διάθεση των οδηγών υπήρχαν τα θερμαινόμενα καθίσματα και το θερμαινόμενο τιμόνι. Όμως η Ford θέλει να προσθέσει πολλές ακόμα θερμαινόμενες επιφάνειες μέσα στο αυτοκίνητο έτσι ώστε να διατηρεί τον οδηγό όσο γίνεται πιο ζεστό.

Έτσι προσθέτει προσκέφαλα, υποβραχιόνια, πλευρικά πάνελ στις πόρτες, πατάκια, σκίαστρα, ακόμα και μία επιφάνεια κάτω από το τιμόνι και πάνω από τα γόνατα. Όλες αυτά διαθέτουν αντιστάσεις και προσφέρουν θέρμανση στον οδηγό καλύπτοντας αρκετά σημεία του σώματός τους.

Advertisement

Μάλιστα εδώ έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα στοιχείο, η θερμαινόμενη ζώνη ασφαλείας, την οποία παρουσίασε πριν λίγο καιρό η ΖF και την προσφέρει αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Ford έκανε αρκετές δοκιμές πάνω σε ένα ειδικά προετοιασμένο E-Transit. Από τα τεστ αποδείχτηκε ότι οι θερμαινόμενες επιφάνειες κατάφεραν να κρατήσουν ζεστό τον οδηγό, ενώ την ίδια στιγμή είχαν μειωμένη κατανάλωση κατά 13% σε σχέση με ένα συμβατικό κλιματιστικό και αύξησαν την αυτονομία κατά 5%.

Advertisement

Αυτό μπορεί να μοιάζει με μικρό ποσοστό όμως σε μακρά χρήση και σε ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο μπορεί να προσφέρει πολλά έξτρα χιλιόμετρα σε επίπεδο έτους.

Προς το παρόν οι θερμαινόμενες επιφάνειες δεν προσφέρονται σε κάποιο όχημα παραγωγής, όμως η Ford παίρνει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα και προχωρά στην περεταίρω εξέλιξή τους για εφαρμογή στο μέλλον.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα ηλεκτρικά βάζουν τέλος στα όρια ταχύτητας
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα για όλους από τη Volkswagen
Προσοχή: Χιλιάδες επικίνδυνα ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ελλάδα