Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δεν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ

Ελλάδα 11:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δεν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ

ΝΕΑ

Τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δεν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ

ΝΕΑ

Η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Εμπορίου εκτιμά ότι θα αναβληθεί η επιβολή επιπλέον δασμών στα ΙΧ.

Advertisement
Advertisement

Η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εμπορίου κ. Cecilia Malmstrom, δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην ΕΕ δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στη λίστα των προϊόντων με επιπλέον δασμούς.

Τον Μάιο, ο Λευκός Οίκος συμφώνησε να καθυστερήσει την επιβολή επιπλέον δασμών για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά από την ΕΕ για έξι μήνες, ενώ η Ουάσιγκτον ανέλαβε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την Ιαπωνία.

Advertisement
Advertisement

«Ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί γιατί, φυσικά, πιστεύουμε ότι δεν βασίζεται σε γεγονότα», δήλωσε η Malmstrom στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εξαγωγές αυτοκινήτων ή εξαρτημάτων μας προς τις ΗΠΑ δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια σας, βασίζονται στο κανονικό εμπόριο. Επομένως διαφωνούμε με τα ευρήματα των εκθέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απειλή του Προέδρου Donald Trump για την επιβολή επιπλέον δασμών σε ξένα αυτοκίνητα βασίζεται σε ένα νομικό κενό που έχει εντοπιστεί στους διεθνείς εμπορικούς κανόνες σύμφωνα με το οποίο επιτρέπει στις χώρες να αναλάβουν «οποιαδήποτε ενέργεια» που κρίνουν απαραίτητη για την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας.

Advertisement

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη πλήξει την ΕΕ με επιπλέον δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, χρησιμοποιώντας την ίδια αιτιολόγηση της εθνικής ασφάλειας.

Η απειλή επιπλέον δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα από στις ΗΠΑ έχει «παγώσει», καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker να απέχουν από «μονομερείς ενέργειες» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Advertisement

Η Malmstrom έχει επισημάνει επίσης ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να επιδιώξουν λύση σε μια σχεδόν δεκαπενταετή διαμάχη για κυβερνητικές επιχορηγήσεις για την Airbus και τη Boeing αναφέροντας ότι: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπίστωσε ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν «αμαρτήσει».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναμένεται να εκδώσει απόφαση διαιτησίας τις προσεχείς εβδομάδες, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει έως και 11 δισ. δολάρια σε αντίποινα στις ΗΠΑ.

 

Advertisement