Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα BMW i3 κάνουν περισσότερα απ’ ότι νομίζεις

Ελλάδα 8:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα BMW i3 κάνουν περισσότερα απ’ ότι νομίζεις

ΝΕΑ

Τα BMW i3 κάνουν περισσότερα απ’ ότι νομίζεις

ΝΕΑ

Στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα (12–14 Σεπτεμβρίου 2018) στο Σαν Φρανσίσκο, το BMW Group και η PG&E παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ChargeForward, υποστηρίζοντας τη μεγιστοποίηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Τα κύρια ευρήματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Τα ηλεκτρικά οχήματα  μπορούν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του δημόσιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και να μεγιστοποιήσουν την αναλογία των ανανεώσιμων πηγών.
  • Οι οδηγοί είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις προσωπικές τους συνήθειες φόρτισης προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις ανανεώσιμες πηγές, με παρότρυνση μέσω κατάλληλων μηνυμάτων και κινήτρων.
  • Οι εταιρίες ενέργειας μπορούν να ενισχύσουν τη φόρτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας με ανανεώσιμες πηγές υποστηρίζοντας την προσθήκη σταθμών φόρτισης.
  • Η ανταλλαγή δεδομένων με άλλους οδηγούς ενθαρρύνει πολλούς συμμετέχοντες.
  • Προγράμματα όπως το ChargeForward βοηθούν τους πελάτες να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να αποκτήσουν σωστή παιδεία στην κατανάλωση ενέργειας.

H ουσία είναι ότι οι ιδιοκτήτες όλων των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων μπορούν να αξιοποιούν τις μπαταρίες υψηλής τάσης σαν ένα ευέλικτο ενεργειακό απόθεμα που δημιουργείται από ανανεώσιμες πηγές. Ταυτόχρονα, μπορούν να επιβραβεύονται με bonus όταν φορτίζουν τα οχήματά τους την πιο κατάλληλη ώρα της ημέρας – και επομένως να μεγιστοποιούν την αναλογία ηλιακής ενέργειας που χρησιμοποιούν – είτε βρίσκονται στο σπίτι, είτε χρησιμοποιούν ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ενέργεια φόρτισης που παράγεται με τις χαμηλότερες δυνατές εκπομπές CO2 στις πιο ελκυστικές τιμές για τους κατόχους των ηλεκτρικών οχημάτων μας», δήλωσε ο Dr. Joachim Kolling, Επικεφαλής Υπηρεσιών Μετακίνησης και Ενέργειας του BMW Group.

2018-bmw-i3s-640

«Καθώς η Καλιφόρνια προχωρά σε μία οικονομία απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα, αυτή η συνεργασία δείχνει πώς οργανισμοί κοινής ωφέλειας και αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να συνεργάζονται για πιο αποδοτική αξιοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με μία έξυπνη και σωστή διαχείριση φόρτισης. Μαζί προετοιμάζουμε το δρόμο για την ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων και την επίτευξη ενός καθαρού και ενεργειακά βιώσιμου μέλλοντος», πρόσθεσε ο Steve Malnight, Ανώτερος Αντιπρόεδρος, Energy Supply & Policy Pacific Gas & Electric.

Advertisement

Το ChargeForward ενισχύει τη σχέση μιας ηλεκτροκίνησης ουδέτερης σε εκπομπές CO2 με την αποδοτική, φιλική προς το περιβάλλον παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Το καινοτόμο project που λανσαρίστηκε από την BMW i και την πάροχο ενέργειας Pacific Gas & Electric (PG&E) στο Bay Area του Σαν Φρανσίσκο ‘τρέχει’ από το 2015. Αυτή τη στιγμή, 350 ιδιοκτήτες ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων BMW και MINI που έχουν σύμβαση προμήθειας PG&E συμμετέχουν στην πρωτοποριακή δοκιμή.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ChargeForward στην Καλιφόρνια επιταχύνει τις εξελίξεις ώστε η ηλεκτροκίνηση να συμβάλλει στην αυξημένη χρήση ‘πράσινης’ ενέργειας. Το project γεφυρώνει το κενό μεταξύ ηλεκτρικών οχημάτων και δημόσιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με μία τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να απαλλάξει την ηλεκτροκίνηση από τους ρύπους, όχι μόνο τοπικά αλλά σε ευρεία κλίμακα. Κύρια χαρακτηριστικά είναι οι καθημερινές προβλέψεις από παρόχους ενέργειας σχετικά με το πότε και πόση ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα διατίθεται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Οι απαιτήσεις και προτιμήσεις των πελατών αναφορικά με τους χρόνους χρήσης του οχήματος και τα διαστήματα στάθμευσης λαμβάνονται επίσης υπόψη. Η μονάδα τηλεματικής ConnectedDrive που τοποθετείται σε όλα τα οχήματα BMW και η εφαρμογή BMW Connected παίζουν αποφασιστικό ρόλο εδώ.

Advertisement

bmw-change-forward-a640tall

Όταν λανσαρίστηκε το ChargeForward project το 2015, περίπου 100 οδηγοί BMWi3 κατέβασαν την εφαρμογή ChargeForward η οποία επέτρεπε ευέλικτη φόρτιση του οχήματος από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σήμαινε ότι η διαδικασία φόρτισης μπορούσε να διακόπτεται όταν το δίκτυο αντιμετώπιζε υψηλή ζήτηση – και να ξεκινά εκ νέου, όταν περιοριζόταν η αιχμή της ζήτησης. Οι οδηγοί ενημερώνονταν για τις διακοπές φόρτισης μέσω ενός μηνύματος στο κινητό τους. Καθώς ένας πελάτης σπάνια χρειάζεται να χρησιμοποιεί ολόκληρο το χρόνο που το όχημά του είναι παρκαρισμένο για φόρτιση, σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να επωφελείται από περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια προσφερόταν με μικρότερο κόστος. Αυτό ήταν επίσης ένας εύκολος τρόπος για την εταιρία ενέργειας να αποφεύγει την υπερφόρτωση του δικτύου και να εξασφαλίζει σταθερή και επομένως αποδοτική παροχή.

Από το 2017, τα αποτελέσματα  της δεύτερης φάσης του project έχουν δείξει πώς μία ευέλικτη στρατηγική φόρτισης μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στη σταθεροποίηση της παροχής του δικτύου αλλά και να αυξήσει την αναλογία ‘πράσινης’ ενέργειας που προσφέρεται για ηλεκτροκίνηση. Την Ημέρα της Γης, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η προσεκτική διαχείριση της φόρτισης στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια επέτρεψε μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές. Περίπου 350 οδηγοί οχημάτων BMW i που συμμετείχαν στο ChargeForward παροτρύνθηκαν να φορτίσουν τις μπαταρίες των οχημάτων τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο, έγινε μία κατάταξη των περιόδων ανάλογα με το πότε η ηλιακή ενέργεια ήταν διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό σήμαινε ότι περίπου το 56% της ενέργειας που τροφοδοτούσαν στα οχήματά τους στο διάστημα των δοκιμών μπορούσε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές – και πάνω από τα μισά χιλιόμετρα που είχαν διανύσει οι συμμετέχοντες στο project με τα BMW i3 ήταν πλήρως απαλλαγμένα από εκπομπές CO2. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι το μέσο ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας για τις ΗΠΑ ήταν μόλις 22%.

Advertisement

bmw-change-forward-b640tall

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα στο Σαν Φρανσίσκο προσελκύει διεθνείς εκπροσώπους από το χώρο της πολιτικής και του κρατικού μηχανισμού, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο και τη βιομηχανία προκειμένου να συζητήσουν για τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής και τα πιθανά μέτρα για την  εξουδετέρωσή τους. Η Διάσκεψη εστιάζει στους τρόπους μείωσης των εκπομπών CO2 που παράγονται από τον άνθρωπο. Το BMW Group συμβάλλει στη Διάσκεψη ποικιλοτρόπως – π.χ. με μία ανασκόπηση των συμπερασμάτων από τις φάσεις του ChargeForward που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα και μία παρουσίαση νέων πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης σε ένα βιώσιμο και ουδέτερο ως προς τις εκπομπές CO2 σύστημα παροχής ενέργειας.

Με την επιτάχυνση του ChargeForward project, η BMW i και η PG&E δείχνουν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν την χρήση ‘έξυπνης’ φόρτισης και να ενσωματώσουν ακόμα πιο αποδοτικά τα ηλεκτρικά οχήματα στο δημόσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού. Στο άμεσο μέλλον, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών BMW και MINI πρέπει όχι μόνο να αντλούν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και να την ανατροφοδοτούν στο ηλεκτρικό δίκτυο όταν υπάρχει έλλειψη από ανανεώσιμες πηγές. Λειτουργώντας σαν προσωρινές αποθήκες ενέργειας, μπορούν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της παροχής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούν απορροφούν την πλεονασματική παραγωγή της ηλιακής και αιολικής ενέργειας (π.χ. κυρίως τις ημέρες με πολύ αέρα ή ήλιο) και να επιστρέφουν την αποθηκευμένη ενέργεια στο δίκτυο το βράδυ, μετά τη δύση του ηλίου, που η ζήτηση είναι αυξημένη