Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στους δρόμους το Peugeot 2008 Air Hybrid (vid)

Ελλάδα 14:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στους δρόμους το Peugeot 2008 Air Hybrid (vid)

ΝΕΑ

Στους δρόμους το Peugeot 2008 Air Hybrid (vid)

ΝΕΑ

Ο όμιλος PSA παρουσίασε πρόσφατα στο Παρίσι μία πρωτότυπη εκδοχή του 2008 Air Hybrid, η οποία κυκλοφόρησε στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, άλλες που επενδύουν στα ηλεκτροϋβριδικά και κάποιες άλλες που «πουλάνε αέρα» σνομπάροντας τις μπαταρίες. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα για το υβριδικό σύστημα Air Hybrid που είχε παρουσιάσει ο όμιλος PSA (Peugeot-Citroen) πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Και πρόσφατα πραγματοποίησε ένα οδηγικό event στο Παρίσι για να αποδείξει πως η τεχνολογία αυτή είναι έτοιμη για να μπει στην παραγωγή στο 2008 Air Hybrid το 2016.

Με απλά λόγια το υβριδικό σύστημα πρόωσης περιλαμβάνει ένα τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,2 lt που συνδυάζεται με ένα σύστημα που συμπιέζει αέρα σε μια δεξαμενή 20 lt και υπό πίεση 220 bar. Η συμπίεση γίνεται κατά την επιβράδυνση (κάτι σαν την ανάκτηση ενέργειας στα κλασικά υβριδικά). Ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης, το 2008 μπορεί να κινηθεί δίχως να εκπέμπει ρύπους καθώς εκτονώνεται ο αέρας και κινεί ένα υδραυλικό μοτέρ που με την σειρά του κινεί τους πρόσθιους τροχούς.

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Bosch και όσο και αν ακούγεται απλό στην σύλληψή του, είναι άλλο τόσο εντυπωσιακό μιας και είναι ένα υβριδικό το οποίο ουσιαστικά δεν έχει μπαταρίες, ούτε χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια, παρά μόνο αέρα! Εδώ να πούμε πως ο βενζινοκινητήρας αποδίδει 82 PS συν τα 41 «αεράτα» υβριδικά άλογα, η τελική ταχύτητα φτάνει τα 172 km/h, η εκπομπή CO2 τα μόλις 69 g/km, ενώ η αυτονομία τα 1.360 km! Πραγματικά, εντυπωσιακό και αναμένουμε για την πρώτη μας οδηγική επαφή, όσο και εσείς…