Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στο βρετανικό δημόσιο η Aston Martin;

Ελλάδα 20:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στο βρετανικό δημόσιο η Aston Martin;

ΝΕΑ

Στο βρετανικό δημόσιο η Aston Martin;

ΝΕΑ

Η Aston Martin αποκάλυψε ότι προτίθεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) θα μπορούσε να αποτιμηθεί μέχρι και στα 5 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες (26,9 δισεκατομμύρια RM). Αυτό επιτυγχάνεται μετά από 105άχρονη ιστορία, διάσημη για την παραγωγή εικονικών οχημάτων του James Bond, ανανεώνοντας συχνά πυκνά τη σειρά μοντέλων της και αυξάνοντας την παραγωγή της.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Εάν γίνει δημόσια η επιχείρηση θα αποτελέσει τον πρώτο Βρετανό κατασκευαστή αυτοκινήτων που θα το έχει καταφέρει μετά από χρόνια, κατόπιν της πώλησης της Jaguar αλλά και της Land Rover στην Tata Motors το 2008. Σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, η δημόσια εγγραφή θα συνεπαγόταν πώληση μετοχών από τους κυριότερους ιδιοκτήτες της – το Κουβέιτ και τους ιταλικούς ομίλους ιδιωτικών μετοχών – με το 25% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας να είναι πλέον διαθέσιμο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι είχε καταθέσει αίτηση εγγραφής στην Αρχή Χρηματοοικονομικής δράσης της Βρετανίας, μια απαίτηση για επιχειρήσεις που εξετάζουν ένα τέτοιο ευοίωνο σενάριο. Η εταιρία ελπίζει να ολοκληρώσει τη φετινή προσφορά και να αξιοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση από πλούσιους αγοραστές που θέλουν μερίδιο της πίτας από την πολυτελή μάρκα σπορ αυτοκινήτων. Όσον αφορά τις πωλήσεις, περίπου το 25% των οχημάτων της Aston Martin πωλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η παραγωγή πραγματοποιείται στο μοναδικό εργοστάσιο στο Gaydon. Ένα δεύτερο εργοστάσιο στην Ουαλία έχει προγραμματιστεί να ανοίξει μέσα στο 2019.

Advertisement
Advertisement

Aston-Martin-DBS-Superleggera-tsiro-530

Ακολουθώντας τα βήματα της Ferrari, η Aston Martin σχεδιάζει να απευθύνει έκκληση στους επενδυτές χρησιμοποιώντας την αποκλειστικότητα της. Δανείζοντας δηλαδή το όνομά της για χρήση σε πανάκριβα κτίσματα ή ακόμη και σε υποβρύχιο. Όταν ο Andy Palmer ανέλαβε το 2014, οι μέτοχοι συμμετείχαν με £ 200 εκατομμύρια (1,755 δις RM) στο πλαίσιο ενός επιθετικού σχεδίου για την αναβάθμιση της σειράς μοντέλων, την παραγωγή νέων οχημάτων χαμηλότερων εκπομπών ρύπων αλλά και την κατασκευή του πρώτου SUV που αναμένεται το επόμενο έτος. Η Aston Martin σχεδιάζει να πουλήσει περίπου 10.000 αυτοκίνητα το 2020.