Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στη φόρα τα οικονομικά της Aston Martin

Ελλάδα 13:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στη φόρα τα οικονομικά της Aston Martin

ΝΕΑ

Στη φόρα τα οικονομικά της Aston Martin

ΝΕΑ

Η Aston Martin στοχεύει να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των αυτοκινήτων που κατασκευάζει μέχρι το 2025, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andy Palmer. Παράλληλα έδωσε μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τα οικονομικά της βρετανικής φίρμας.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει στόχο να παράγει 6.400 οχήματα φέτος παρά τις πιέσεις της επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης και των ανησυχιών για το αντίκτυπο του Brexit. Μέχρι το 2025, η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει 14.000 αυτοκίνητα, με το μέγεθος της εταιρείας να αυξάνεται τέσσερις φορές από ότι ήταν το 2014, δήλωσε ο Palmer. Θα γίνει επίσης μια πολύ κερδοφόρα εταιρεία, πρόβλεψε. “Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, θέλουν περισσότερη εξατομίκευση”, δήλωσε στο Reuters στο Αμπού Ντάμπι στο περιθώριο του Grand Prix, εκεί όπου η Aston Martin είναι χορηγός της ομάδας Red Bull της Formula 1. “Από την άλλη πλευρά, η αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσεται όλο και περισσότερο λόγω της τεχνολογίας”, πρόσθεσε.

Το 2017, η Aston Martin σημείωσε κέρδος προ φόρων ύψους 111 εκατομμυρίων δολαρίων, το πρώτο κερδοφόρο έτος προ φόρων από το 2010. Ο Διευθύνων Σύμβουλος απέρριψε την εικόνα ότι σημειώθηκε επιβράδυνση στις βασικές αγορές. Κατά τη διάρκεια του έτους, η εταιρεία σημείωσε άνοδο 185 % στο Ηνωμένο Βασίλειο, 133% στην Ασία-Ειρηνικό και 118% στην Κίνα. “Η κατηγορία της λιανικής δεν αμφισβητείται. Η Κίνα εμφάνισε μια υστέρηση όντως, αλλά όχι για εμάς”, είπε.

Advertisement
Advertisement

Η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι θα επιτύχει υψηλότερα κέρδη το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μείον τα εφάπαξ έξοδα όπως αυτά που σχετίζονται με την IPO. “Αν επικεντρωθείτε στο EBITDA, τότε ναι, εμείς προφανώς θα δούμε ανάπτυξη. Εξαιρουμένων των εφάπαξ δαπανών, τους τελευταίους 12 μήνες, όλα φαίνονται πολύ υγιή”, δήλωσε, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αριθμητικά στοιχεία.

Το προσαρμοσμένο EBITDA υπερδιπλασιάστηκε στα 207 εκατομμύρια λίρες το 2017. Η εταιρεία είναι σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει το SUV της την επόμενη χρονιά και ελπίζει ότι το μοντέλο θα προσελκύσει τους υπάρχοντες πελάτες της Aston Martin που έχουν επί του παρόντος SUV στο γκαράζ τους, δήλωσε ο Palmer, προσθέτοντας ότι η ζήτηση των SUV στη Μέση Ανατολή (Βόρεια Αφρική) ήταν παρόμοια σε μέγεθος με την Κίνα.