Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σπινάρεις με το όχημα σου; Τι πρόστιμο προβλέπει ο ΚΟΚ;

Ελλάδα 21:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σπινάρεις με το όχημα σου; Τι πρόστιμο προβλέπει ο ΚΟΚ;

ΝΕΑ

Σπινάρεις με το όχημα σου; Τι πρόστιμο προβλέπει ο ΚΟΚ;

ΝΕΑ

Το αθώο -για τους περισσότερους- σπινάρισμα και η πολύ γρήγορη εκκίνηση σε φανάρι θεωρείται παράβαση του ΚΟΚ.

Advertisement
Advertisement

Οι παραβάσεις που προβλέπονται από τον ΚΟΚ είναι πάρα πολλές και αρκετές από αυτές δεν τις γνωρίζουμε. Μελετώντας τη νομοθεσία, διαπιστώνουμε πως εκτός από το πρόστιμο που επιβαρύνει τον οδηγό, υπάρχουν και βαθμοί στο point system αλλά και αφαίρεση αδειών, ανάλογα με την πράξη.

Κάτι που όλοι μας έχουμε δει στο δρόμο ή και έχουμε βιώσει, ιδίως όταν το όχημα που οδηγούμε έχει μεγάλη ιπποδύναμη, είναι το σπινάρισμα. Αυτό συμβαίνει, όταν πατάμε με δύναμη το γκάζι, βρισκόμαστε σταματημένοι και οι τροχοί γυρίζουν χωρίς να κινούμαστε. Την ίδια ώρα που οι τροχοί γυρίζουν με δύναμη βγαίνει (συνήθως και ανάλογα με τη διάρκεια) και καπνός.

Advertisement
Advertisement

Η κίνηση αυτή θεωρείται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επικίνδυνη ενέργεια και προκαλεί τρόμο ή ανησυχία στους χρήστες του δρόμου ή σε όσους κατοικούν κοντά σε αυτόν. Το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση είναι 100 ευρώ ενώ επιβαρύνεται και με 3 βαθμούς στο point system του οδηγού.

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ;

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 12 και η παράγραφος 1 του ΚΟΚ:

Advertisement

«Αυτοί που χρησιμοποιούν τις οδούς πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι ενδεχόμενο να εκθέσει σε κίνδυνο ή να παρεμβάλλει εμπόδια στην κυκλοφορία, να εκθέσει σε κίνδυνο πρόσωπα ή ζώα ή να προκαλέσει ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες. Οι οδηγοί υποχρεούνται να οδηγούν με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, στους υπερήλικες, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικώς στα πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια και να μην προκαλούν γενικά με τη συμπεριφορά τους τρόμο, ανησυχία ή παρενόχληση στους λοιπούς χρήστες των οδών, στους παρόδιους ή στους κατοικούντες πλησίον αυτών».

Με λίγα λόγια πριν ξεκινήσετε με τέρμα το γκάζι στο φανάρι απλά… σκεφτείτε το.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο κοστίζει η… μούντζα και τι ποινές επιφέρει στον οδηγό;
Οδήγηση με σαγιονάρες, παράνομη ή νόμιμη;
Ραγδαία αύξηση των αντιραντάρ στην Ελλάδα – Προβλέπεται πρόστιμο μαμούθ