Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Skoda: Ένα εργοστάσιο με παράδοση 155 ετών

Ελλάδα 20:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda: Ένα εργοστάσιο με παράδοση 155 ετών

ΝΕΑ

Skoda: Ένα εργοστάσιο με παράδοση 155 ετών

ΝΕΑ

Μία παράδοση 155 ετών, ξεκίνησε και συνεχίζεται στο εργοστάσιο του Vrchlabí. Η μονάδα άνοιξε το 1864 και ήταν μέρος της βασικής παραγωγής αυτοκινήτων της Skoda από το 1946. Το 2012, πέρασε στην κατασκευή ανταλλακτικών και εκσυγχρονίστηκε ριζικά.

Advertisement
Advertisement

 

Η δημιουργία ενός εργοστασίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να πλήρη πολλές διαφορετικές προδιαγραφές οι οποίες αλλάζουν σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα πρέπει να παραμένει αποδοτικό. Η ενεργή παραμονή του Vrchlabí (γιορτάζει την 155η ) επέτειό του από τότε που άνοιξε το 1864 δείχνει πόσο σημαντική είναι η μονάδα παραγωγής για την Skoda. Το 2012, για μια περίοδο 18 μηνών, η τσεχική εταιρεία εκσυγχρόνισε, το πρώην εργοστάσιο αυτοκινήτων, μετατρέποντας σε μονάδα παραγωγής ανταλλακτικών. Το 2015, μάλιστα απονεμήθηκε στους υπευθύνους του ο τίτλος «εργοστάσιο της χρονιάς» για τη γρήγορη μετατροπή του και την δυναμική ανάπτυξη του χώρου. Σήμερα, τα περίπου 1.000 μέλη του προσωπικού, που εργάζονται σε αυτό, κατασκευάζουν περίπου 2.200 DQ 200 κιβώτια ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη κάθε μέρα.

Advertisement
Advertisement

«Το εργοστάσιο Vrchlabí διαδραματίζει κεντρικό, στρατηγικό ρόλο στην παραγωγή εξαρτημάτων για τη Skoda. Είναι εδώ που κατασκευάζουμε κιβώτια ταχυτήτων DQ 200 με διπλό συμπλέκτη τα οποία κάνουν αξιόπιστη δουλειά τους σε εκατομμύρια οχήματα σε όλες τις μάρκες του ομίλου Volkswagen κάθε μέρα. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε εισαγάγει πολυάριθμες τεχνολογίες Industry 4.0 και, με αυτόν τον τρόπο, το Vrchlabí έχει γίνει εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας» δήλωσε ο Michael Oeljeklaus, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Skoda.

Η Skoda Auto μετέτρεψε το Vrchlabí από εργοστάσιο οχημάτων σε εργοστάσιο τελευταίας τεχνολογίας το 2012. Σε μόλις 18 μήνες κατασκευάστηκε ένα νέο εργοστασιακό κτίριο και εκσυγχρονίστηκαν εκτενώς οι αίθουσες παραγωγής . Το 38% των αυτόματων κιβωτίων διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων, που παράγονται εκεί χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα Skoda, ενώ 62% τοποθετoύνται σε άλλα οχήματα του Volkswagen Group. Η Skoda Auto μεταφέρει πάνω από την μισή παραγωγή, των κιβωτίων ταχυτήτων, στη Γερμανία ενώ πελάτες της είναι πολλά εργοστάσια στην Ινδία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική και την Ουγγαρία.

Advertisement

Για την παραγωγή των κιβωτίων διπλού συμπλέκτη στο Vrchlabí, η Skoda χρησιμοποιεί συνεργατικά που βοηθούν το προσωπικό σε δύσκολες ή ευαίσθητες εργασίες. Παράλληλα χρησιμοποιούνται αυτόνομα αλλά και αυτο-μάθησης ρομπότ. Τα τελευταία είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα εμπόδια και να ενσωματώσουν άλλες πληροφορίες από το περιβάλλον του σε πραγματικό χρόνο κατά την κίνησή τους. Μάλιστα Εάν κρίνει απαραίτητο, το ρομπότ αλλάζει την πορεία του για να φτάσει στον προορισμό του το συντομότερο δυνατό. Το ρομπότ μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι 130 κιλά και – σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς – δεν χρειάζεται δική του λωρίδα κίνησης

Advertisement

Ο χώρος του Vrchlabí έχει ήδη λάβει πολλά βραβεία για την εφαρμογή των τεχνολογιών της βιομηχανίας 4.0. Το 2015, το εργοστάσιο πήρε το βραβείο «Factory of the Year».