Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Skoda Auto: Παρήγαγε 7 εκατομμύρια Octavia (+video)

Ελλάδα 2:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda Auto: Παρήγαγε 7 εκατομμύρια Octavia (+video)

ΝΕΑ

Skoda Auto: Παρήγαγε 7 εκατομμύρια Octavia (+video)

ΝΕΑ

Ένα μοντέλο, που η ιστορία του χρονολογείται από το 1959. Η επιτυχία της Octavia στη δεκαετία του ’90 έθεσε τα θεμέλια για την άνοδο της Skoda. Η τέταρτη γενιά της Octavia είναι ακόμη πιο ευρύχωρη, ασφαλέστερη, πιο συνδεδεμένη και με πιο έντονη οδική συμπεριφορά από οποιαδήποτε άλλη.

Advertisement
Advertisement

 

Η Skoda Octavia με το νούμερο 7.000.000 βγήκε από την γραμμή παραγωγής στο κεντρικό εργοστάσιο του Mlada Boleslav. Το ξεκίνημα του μοντέλου χρονολογείτε από το 1959. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η πρώτη γενιά της σύγχρονης Octavia ήταν η πρώτη Skoda, που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου υπό την ομπρέλα του ομίλου Volkswagen. Από τότε, η επιτυχία της παρείχε το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία συνέχισε να χτίζει την επιτυχία της. Η Skoda παρέδωσε 363.700 μονάδες του best seller στους πελάτες της το 2019 και γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα της τέταρτης γενιάς στην Πράγα τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Advertisement
Advertisement

Ο Michael Oeljeklaus, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Skoda Auto υπεύθυνος Production και Logistics: «Η Octavia είναι η καρδιά της μάρκας μας. Έχοντας κατακτήσει την επιτυχία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Skoda, η οποία έχει πλέον εδραιωθεί ως κατασκευαστής μεγάλου όγκου. Αυτό το ορόσημο είναι επομένως μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση για εμάς».
Η Octavia, υπάρχει στην γκάμα της Skoda από το 1959. Την εποχή εκείνη ήταν το όγδοο μοντέλο, που διαθέτει τη σύγχρονη ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς καθώς και το όγδοο μοντέλο του Τσέχου κατασκευαστή μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι πήρε και το όνομά της, που προέρχεται από το «octo», τη λατινική λέξη για τον αριθμό οκτώ. Σε 12 χρόνια παραγωγής (saloon έως το 1964, estate μέχρι το 1971), η Skoda παρήγαγε περίπου 400.000 μονάδες του δημοφιλούς μοντέλου.

Advertisement

Η δημιουργία ενός best seller
Στο «Mondial de l’Automobile» στο Παρίσι το φθινόπωρο του 1996, η Skoda παρουσίασε την πρώτη γενιά της σύγχρονης Octavia (και της πρώτης Skoda) στην κατηγορία μεσαίων αυτοκινήτων για δεκαετίες. Ήταν επίσης το πρώτο μοντέλο του κατασκευαστή από την Τσεχία που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Volkswagen. Η σχεδίαση και η ευρυχωρία της την έφεραν στο προσκήνιο. Το 1997, περίπου 61.000 μονάδες βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής. Tο επόμενο έτος η Skoda κατάφερε να φτάσει τα 117.500 οχήματα, διπλασιάζοντας σχεδόν την παραγωγή της. Μέχρι το 2010, είχαν κατασκευαστεί 1.440.000 πρώτης γενιάς Octavia παράλληλα με τον διάδοχό της.

Advertisement

Η δεύτερη γενιά το 2004
Η Skoda παρουσίασε τη δεύτερη γενιά του Octavia στο παγκόσμιο κοινό στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 2004. Το αυτοκίνητο συνέχισε απρόσκοπτα την ιστορία επιτυχίας του προκατόχου του και εντυπωσίασε χάρη στον κομψό σχεδιασμό του και τους ακόμη μεγαλύτερους χώρους στο εσωτερικό. Είχε μεγαλύτερο πόρτ-μπαγκάζ και ήταν επίσης εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Εκτός από τους πρωτοποριακούς βενζινοκινητήρες άμεσου ψεκασμού, διατίθενται και νέα 6-ταχυτήτων χειροκίνητα και αυτόματα κιβώτια, συμπεριλαμβανομένου του αυτόματου κιβωτίου (DSG). Ένας νέος πολλαπλών συνδέσμων πίσω άξονας εξασφάλιζε την άνεση στην οδήγηση, ενώ η ασφάλεια βελτιώθηκε από το σύστημα ABS ως στάνταρ. Η Skoda παρήγαγε συνολικά περίπου 2.500.000 Octavia δεύτερης γενιάς.

Η έλευση της τρίτης γενιάς
Η Skoda εισήγαγε την τρίτη γενιά του best seller το 2012 και άρχισε να κατασκευάζει την Octavia τρίτης γενιάς στην Ουκρανία και το Καζακστάν το επόμενο έτος. Τον Φεβρουάριο του 2017, ο κατασκευαστής αναθεώρησε συνολικά την Octavia και βελτίωσε την εικόνα του επιτυχημένου μοντέλου. Με την εισαγωγή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Skoda Connect, για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν στην Octavia, η Skoda μπόρεσε να προσφέρει μια σειρά λύσεων συνδεσιμότητας, τόσο προηγμένες όσο και ολοκληρωμένες. Η Skoda έχει κατασκευάσει περίπου 2.600.000 μοντέλα Octavia τρίτης γενιάς μέχρι σήμερα.

Advertisement

 

 

Η πρεμιέρα της τέταρτης γενιάς
Η τέταρτη γενιά του bestseller έκανε το ντεμπούτο της στην Πράγα στις 11 Νοεμβρίου 2019. Η νέα Octavia είναι πιο ευρύχωρη, ασφαλέστερη και πιο συνδεδεμένη από οποιαδήποτε άλλη. Είναι μεγαλύτερη από την προκάτοχό της, έχει ακόμη μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και διαθέτει ακόμα πιο μοντέρνες οπτικές λεπτομέρειες χάρη στη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Skoda. Το νέο εσωτερικό συνδυάζει χώρους και λειτουργικότητα με υλικά υψηλής ποιότητας και έξυπνες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, τα καινοτόμα συστήματα συνδεσιμότητας και νέας ηλεκτρονικών εφαρμογών αυξάνουν την αξία της.