Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

“Πράσινη” μετακίνηση και οδική ασφάλεια για ξέγνοιαστες διαδρομές!

Ελλάδα 20:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

“Πράσινη” μετακίνηση και οδική ασφάλεια για ξέγνοιαστες διαδρομές!

ΝΕΑ

“Πράσινη” μετακίνηση και οδική ασφάλεια για ξέγνοιαστες διαδρομές!

ΝΕΑ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης για τις κοντινές διαδρομές εντός του αστικού ιστού.

Advertisement
Advertisement

Με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία πως διανύουμε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το οικοσύστημα και με τις τιμές των καυσίμων να έχουν αυξηθεί δραματικά, αρκετοί οδηγοί στρέφονται σε ηλεκτροκίνητα μηχανάκια, κάνοντας την έννοια της ηλεκτροκίνησης ακόμη πιο αισθητή στους δρόμους της πόλης.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ηλεκτροκίνητο δίκυκλο, το χαμηλό κόστος χρήσης, τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, το μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα, η άνεση και η ευελιξία στις κοντινές διαδρομές, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που προτιμάται από ένα ετερόκλιτο κοινό, δηλαδή, όχι μόνο από οδηγούς αυτοκινήτων, αλλά και από έμπειρους μοτοσικλετιστές. Ειδικότερα όσοι κινούνται καθημερινά στην πόλη και θέλουν να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα που επικρατεί στις κεντρικές αρτηρίες, έχουν βρει στα e-scooters μία πρακτική λύση, η οποία τους βοηθάει καθημερινά να εξοικονομούν χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί που έχουν ενδώσει στα προνόμια μίας «πράσινης» μετακίνησης, εφόσον μοιράζονται το ίδιο οδικό δίκτυο με τους υπόλοιπους, είναι απαραίτητο να ακολουθούν και τους ίδιους κανόνες. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από αυτούς, ενώ παραθέτουμε συμβουλές που θα μας προσφέρουν πιο ασφαλείς, οικονομικές και άνετες μετακινήσεις στην πόλη.

Advertisement
Advertisement

Επενδύουμε σε έναν εξοπλισμό που μας παρέχει ασφάλεια καθοδόν

Όπως οι οδηγοί μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού χρειάζονται έναν ολοκληρωμένο και άρτιο εξοπλισμό, το ίδιο ισχύει και για όλους τους δικυκλιστές, ακόμη και για όσους μετακινούνται με e-scooters ή μοτοποδήλατα. Μπορεί να μην χρειάζονται γάντια και ειδικό jacket, όμως, σύμφωνα με τους κανόνες του ΚΟΚ, επιβάλλεται να φορούν πάντα το κράνος τους, ανεξάρτητα από την απόσταση που σκοπεύουν να διανύσουν.

Άλλωστε, το προστατευτικό κράνος είναι το «νούμερο ένα» σύστημα ασφάλειας για κάθε δικυκλιστή, ακόμη και για τους ποδηλάτες. Συνεπώς δεν έχει σημασία ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα δίτροχο όχημα, η χρήση κράνους από τον οδηγό είναι υποχρεωτική, ενώ είναι απαραίτητο να αποφεύγει τη χρήση ακουστικών, όσο βρίσκεται εν κινήσει.

Advertisement

Επιλέγουμε ένα ηλεκτρικό scooter που μας προστατεύει στις μετακινήσεις μας

Advertisement

Είναι αλήθεια πως τα ηλεκτρικά scooter ή μοτοποδήλατα (κατηγορία L1) έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και χρήσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αποτελούν μία σημαντική επένδυση για έναν οδηγό. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αν επιθυμούμε να αποκτήσουμε ηλεκτροκίνητo scooter, να ενημερωθούμε εκτενέστερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που περιλαμβάνει, ώστε να είμαστε σίγουροι πως έχουμε κάνει μία αξιόπιστη επιλογή για τις μετακινήσεις μας.

Το νέο Segway E125S, για παράδειγμα, διαθέτει σύστημα πέδησης ABS και μας προσφέρει καλύτερο κράτημα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα μοντέλα της ίδια σειράς, το Segway e-Moped B110S, το Segway E110S και το Segway Ε110SE Launch Edition, δίνουν στον αναβάτη τη δυνατότητα να έχει τον απόλυτο έλεγχο του οχήματος, να απολαμβάνει διαδρομές με μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς και «έξυπνες» τεχνολογίες που κάνουν πιο ευέλικτες τις μετακινήσεις του.

Ακολουθούμε τον ΚΟΚ και μοιραζόμαστε με υπευθυνότητα το οδικό δίκτυο

Advertisement

Όσοι οδηγούμε καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας, ειδικότερα σε ώρες αιχμής, έχουμε διαπιστώσει πόσο έχουν αυξηθεί οι παραβάσεις του ΚΟΚ, ένα σύμπτωμα που έγινε εντονότερο, βγαίνοντας από την περίοδο των lockdown και επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Ακριβώς για αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οδηγική μας συμπεριφορά οφείλει να συμμορφώνεται στις υποδείξεις του ΚΟΚ, καθώς είναι αυτή που διαμορφώνει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για όλους όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο μαζί μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην μας ξεγελάει το μικρό, ευέλικτο μέγεθος ενός ηλεκτροκίνητου scooter, αφού όποιος βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, χρειάζεται να δείχνει υπευθυνότητα, προφυλάσσοντας τον εαυτό του, καθώς και τους υπόλοιπους αναβάτες και οδηγούς.

Κάνουμε την πρόληψη ένα αναπόσπαστο κομμάτι των μετακινήσεών μας

Τα μέτρα πρόληψης είναι αυτά που προστατεύουν πριν συμβεί το οτιδήποτε. Για παράδειγμα, στο αυτοκίνητο φοράμε ζώνη ασφαλείας. Ως αναβάτες θα πρέπει να έχουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πάνω από όλα να φοράμε κράνος. Πέρα από αυτό το βασικό μέτρο προφύλαξης (υπάρχουν και δευτερεύοντα όπως ανακλαστικό γιλέκο, επιγονατίδες κ.α.), ο αναβάτης θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση αφού έστω και μία στιγμή αφηρημάδας μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Για αυτό ο αναβάτης ενός ηλεκτρικού scooter ή μοτοποδηλάτου θα πρέπει προπάντων να ελέγχει πως αυτό είναι λειτουργικό και ασφαλές (π.χ συστήνεται ο έλεγχος του φώτων). Αφού ξεκινήσει την χρήση του θα πρέπει να είναι συνεχώς συγκεντρωμένος χωρίς να απασχολείται με το κινητό του και να φοράει ακουστικά. Έτσι, θα μπορεί να οδηγεί προσηλωμένος στον δρόμο δίνοντας πάντοτε προτεραιότητα στους πεζούς και στους ποδηλάτες.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως πλέον μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τα προνόμια μίας «πράσινης» μετακίνησης στην πόλη, αφού οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου, δηλαδή όλοι άνω των 27 ετών με δίπλωμα 6 ετών, έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία των e-motorcycles και δη, σε μειωμένη τιμή, καθώς μέσα από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», προσφέρεται 20% έκπτωση με την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος. Συνεπώς, όχι μόνο εξοικονομούμε χρόνο και χρήματα αλλά συμμετέχουμε πιο ενεργά στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, απολαμβάνοντας ξεκούραστες και ασφαλείς διαδρομές.

Επίσημος διανομέας InfoQuest Technologies