Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είσαι μεθυσμένος; Κατάσχεται…

Ελλάδα 7:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Είσαι μεθυσμένος; Κατάσχεται…

ΝΕΑ

Είσαι μεθυσμένος; Κατάσχεται…

ΝΕΑ

Και τα αυτοκίνητα που θα παίρνουν οι Αρχές θα τα δωρίζουν στην Ουκρανία!

Advertisement
Advertisement

Στην Ουκρανία αποστέλλονται κατασχεμένα αυτοκίνητα μεθυσμένων οδηγών από τη Λετονία στο πλαίσιο του νέου νόμου για την βοήθεια στη χώρα που δέχεται ρωσική εισβολή.

Ήδη οκτώ οχήματα ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα Ρίγα τα οποία αφορούν στο πρώτο κονβόι αυτοκινήτων που αποστέλλεται, μετά την έγκριση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή της Λετονίας τον περασμένο μήνα.

Advertisement
Advertisement

Οι βουλευτές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, την παράδοση κρατικών αυτοκινήτων στον στρατό και τα νοσοκομεία της Ουκρανίας.

Κατάσχεση αυτοκινήτων

Πέρυσι, η Λετονία είχε αλλάξει τον νόμο για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ώστε οι οδηγοί με 1,5 mg αλκοόλ σε 100 ml αίματος (τρεις φορές πάνω από το όριο) να τιμωρούνται μεταξύ άλλων με κατάσχεση του αυτοκινήτου τους, το οποίο στη συνέχεια θα πωλείται από το κράτος σε τρίτους.

Advertisement

Η Λετονία έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά περιστατικών οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κρατικό σταθμό LSM που ανέφερε πως κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 3.500 τέτοιες υποθέσεις.

Μετά τη νομοθετική ρύθμιση, καταγράφηκε μία κλιμάκωση των κατασχέσεων και οι κρατικές μάντρες γέμισαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Με φόντο τον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που κατέληξαν στο κράτος, οι αρχές αποφάσισαν να δωρίσουν μερικές δεκάδες οχημάτων στο Twitter Convoy, μια φιλανθρωπική οργάνωση που στέλνει οχήματα στην Ουκρανία.

Advertisement

«Κανείς δεν περίμενε πως τόσοι άνθρωποι οδηγούν μεθυσμένοι» σχολίασε ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Reinis Poznaks. «Δεν προλαβαίνουν να τα πουλήσουν με το ρυθμό που (σ.σ οι παραβάτες) πίνουν. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να τα στείλουμε στην Ουκρανία».

Να σημειώσουμε πως τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής της νέας νομοθεσίας έχουν κατασχεθεί 200 αυτοκίνητα από τους ιδιοκτήτες τους καθώς βρέθηκαν να έχουν αλκοόλ στο αίμα τους άνω του 0,15%.

Τα 200 κατασχεθέντα αυτοκίνητα, τα οποία το κράτος έχει δεσμευτεί να στέλνει κάθε εβδομάδα στην Ουκρανία θα θέσουν σε δοκιμασία τα όρια της επιχείρησής του που σε μεγάλο βαθμό είναι εθελοντική, είπε ο ίδιος.

Advertisement

Ποια είναι η Twitter Convoy

Η Twitter Convoy έχει ήδη αποστείλει σχεδόν 1.200 οχήματα μετά την έκκληση για δωρεές που έκανε μετά την ρωσική εισβολή που έγινε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου το 2022. Μέσα στο 2022 συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο ευρώ για επισκευές και ανάγκες επιμελητείας των οχημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Άρβιλς Ασεράντενς είπε ότι η κυβέρνηση εμπνεύστηκε από την επιτυχία της ΜΚΟ για να εγκαταλείψει την ιδέα της δημοπράτησής τους. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς» σχολίασε.

Πρόσφατα οι αστυνομικοί απέκλεισαν για μισή ώρα έναν δρόμο στην πρωτεύουσα Ρίγα  προκειμένου να υποβάλουν σε αλκοτέστ τους οδηγούς. Κανένας δεν βρέθηκε μεθυσμένος αλλά τον περασμένο χρόνο 4.300 οδηγοί είχαν καταναλώσει πάνω από το επιτρεπτό όριο ποσότητες αλκοόλ ενώ ενεπλάκησαν σε αυτό και σχεδόν 1.000 ατυχήματα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ οι 3 στις 10 παραβάσεις!
EE: Στο στόχαστρο ταχύτητα, αλκοόλ, ναρκωτικά και απόσπαση προσοχής
Τέλος αλκοόλ και οδήγηση – Αμεσα οι υποχρεωτικές συσκευές στα ΙΧ