Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Rossi vs Marquez: Ποιος φταίει άραγε;

Ελλάδα 4:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Rossi vs Marquez: Ποιος φταίει άραγε;

ΝΕΑ

Rossi vs Marquez: Ποιος φταίει άραγε;

ΝΕΑ

Διέπραξε έγκλημα ο Valentino Rossi στη Σεπάνγκ ή απλά τον έφτασε στο αμήν ο Marquez; Και ποιο είναι το αντίδοτο στο δηλητήριο που διαπότισε η μεταξύ τους διαμάχη στον κόσμο του MotoGP;

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Σίγουρα κανένας δεν θα θυμάται το νικητή του φετινού MotoGP στη Μαλαισία. Ήταν ο Dani Pedrosa. Την παράσταση έκλεψε η αδυσώπητη μάχη ανάμεσα στο Valentino Rossi και το Marc Marquez η οποία έληξε στον 7ο γύρο με την πρωτοφανή κίνηση του VR46 να ανοίξει τη γραμμή του στη δεξιά στροφή 14, να αγριοκοιτάξει μέσα από το κράνος του τον Marc (προφανώς ουρλιάζοντας ιταλικά μπινελίκια), να τον παρασύρει σε μια μεταξύ τους επαφή και σε μία ντροπιαστική πτώση, μπροστά σε ένα άφωνο κοινό εκατομμυρίων θεατών και μουδιασμένων σπορτκάστερ.

Αν είσαι οπαδός του Rossi – που είναι και το πιο πιθανό – μάλλον θα σηκώθηκες από τον καναπέ σου φωνάζοντας: “καλά το έκανε το κωλόπαιδο να μάθει να μην τα βάζει με το δάσκαλο”!

Advertisement
Advertisement

Αν είσαι οπαδός του Marquez πρέπει να αναφώνισες απογοητευμένος: “τι κάνει ρε ο αλήτης ο Ιταλός 36 χρονών άνθρωπος; Το κλώτσησε και το έριξε κάτω το παιδί”!

Αν είσαι απλά φίλαθλος του MotoGP πρέπει να έσκυψες καλύπτοντας το πρόσωπό σου μονολογώντας: «Ούπς. Αυτό δεν είναι καλό. Είναι πόλεμος».

Rossi-Marquez-sepang15-fight640

Advertisement

Προσωπικά τυγχάνει να έχω και τις τρεις ιδιότητες που προανέφερα αλλά τυγχάνω και δημοσιογράφος. Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κρατώ ίσες αποστάσεις σε παρόμοια γεγονότα μια και κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναδεί. Ομολογώ ότι εκείνη τη στιγμή, ίσως επειδή αγαπώ το Valentino ως αναβάτη εδώ και μια εικοσαετία σχεδόν, είπα «ωχ, αυτό δεν θα περάσει έτσι». Την κίνηση του την είδαμε όλοι live.

Ήταν λάθος κίνηση, να το πούμε αυτό. Ήταν ανθρώπινη αντίδραση, προφανώς γεμάτη αγανάκτιση αλλά αξιόποινη. Ήταν μία κίνηση ειλικρινής και με ουσιαστικό νόημα απέναντι σε έναν αναβάτη που ο ίδιος ο Rossi όχι μόνο εκτιμούσε μέχρι πρότινος αλλά τον θεωρούσε δικό του πνευματικό παιδί. Κι όμως αυτό το «παιδί» που έχει ήδη 4 παγκόσμιους τίτλους και 50 νίκες στην πλάτη του, κατάφερε να βγάλει έξω από τη φόρμα του τον πιο έμπειρο, χαρισματικό και ευφυή – κατ’ εμέ – αναβάτη που πέρασε ποτέ από τα γκραν πρι.

Advertisement

Όταν μάχεσαι Valentino δεν πατάς pause για να μιλήσεις, να βρίσεις ή να νουθετήσεις τον αντίπαλο, όσο κι αν σου έχει βγάλει την πίστη. Ή συνεχίζεις να μάχεσαι μαζί του ή παραδίδεις τα όπλα και τον αφήνεις να φύγει εφόσον θεωρείς ότι το παιχνίδι γίνεται επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα τη δική σου και του ίδιου.

Rossi-Sepang15-c640tall

Αν έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα που θα βρεθώ στη Βαλένθια, θα ήθελα να ρωτήσω το Rossi: «γιατί δε συνέχισες να κάνεις αυτό που ξέρεις καλύτερα, δηλαδή να μάχεσαι και αν τον κέρδιζες μπράβο σου, αν όχι πάλι μπράβο».

Advertisement

Προσωπικά, αυτό το pause είναι το μόνο που με πείραξε στην κίνηση του Rossi. Όχι το ότι άνοιξε τη γραμμή του. Γιατί πιστεύω ότι δεν το έκανε για να βγάλει το Marquez εκτός πίστας όπως εν θερμώ είπαν κάποιοι σχολιαστές. Το έκανε για να τον τραβήξει στην άκρη, να τον κοιτάξει στη ζελατίνα και να τον βάλει στη θέση του.

Φυσικά, είμαι πεπεισμένος παρακολουθώντας τον αθλητή Rossi εδώ και χρόνια ότι δεν αποσκοπούσε στο να ρίξει κάτω το Marquez. Η κλωτσιά που συζητήθηκε, αν είδατε τα σχετικά βίντεο, είναι ένα «άι σιχτίρ» την ώρα που επιταχύνει ενώ ο Marquez ήδη έχει χτυπήσει με το κράνος του πάνω στη γλύστρα του Rossi, αφού πρώτα είχε δώσει μια γκαζιά επίδειξης κι αυτός πάνω στην επαφή. Είναι προσβλητικό το ότι χύθηκε τόση μελάνη και μάλιστα σε κορυφαία media για την κλωτσιά.

Όπως πολύ σωστά είπε ο διευθυντής της Yamaha Lin Jarvis – ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο Rossi έκανε λάθος αλλά τον στήριξε με μία έφεση που δεν έγινε δεκτή – πρέπει να δούμε τη γενικότερη εικόνα. Πώς έφτασε ένας Rossi να αντιδράσει έτσι μέσα στον αγώνα;

Marquez-Sepang15-a640

Εδώ λοιπόν ερχόμαστε στον Marc. Έπαιξε πράγματι βρώμικο παιχνίδι στην Αυστραλία με το Rossi όπως τον κατηγόρησε με το χαμόγελο ο Ιταλός στη συνέντευξη τύπου στη Μαλαισία; Και τι ακριβώς ήθελε να πετύχει στον αγώνα της Σεπάνγκ; Να δώσει ένα μάθημα στο Rossi επειδή εκείνος τον κατηγόρησε άδικα την Πέμπτη; Να του δείξει τι πραγματικά σημαίνει «σου χαλώ τον αγώνα»; Ή ήθελε να τον εκδικηθεί για την ντροπιαστική πτώση του στην Αργεντινή και τη «βρώμικη» νίκη του Rossi – μέσα από τα χώματα της τελευταίας στροφής – στο Άσεν;

Στη Βαλένθια λοιπόν, ένα πράγμα θα ρωτούσα το Marquez: όχι γιατί έδωσε τέτοια μάχη με το Rossi («τη δουλειά μου έκανα» θα απαντούσε με ευκολία). Θα τον ρωτούσα γιατί δεν έδωσε την ίδια μάχη από τον πρώτο γύρο με τον Pedrosa για την 1η θέση και με τον Lorenzo όταν τον πέρασε στη 2η θέση. «Λύσσαξες πολύ περισσότερο για την 3η θέση του Rossi παρά για τη νίκη ή τη 2η θέση στο βάθρο» θα του έλεγα.

Βέβαια κυκλοφορεί και το άλλο σενάριο στον ιταλικό τύπο, ότι όλα ήταν ένα προμελετημένο σχέδιο από κοινού με το Lorenzo ώστε να μην πάρει τον τίτλο ο Rossi. Αυτό δεν θα το πιστέψω μέχρι να το παραδεχτεί κάποιος από τους δύο Ισπανούς αναβάτες – κάτι που βέβαια είναι στη σφαίρα του αδύνατου. Εκατομμύρια τιφόζι του VR46 είναι πεπεισμένοι γι’ αυτό ενώ ήδη γράφονται σενάρια περί συνάντησης Marquez και Lorenzo στην κατοικία του πρώτου στην Ανδόρα πριν το ιαπωνικό GP.

Podium-from-the-2015-Indianapolis-Grand-Prix640

Αν δύο τόσο ταλαντούχοι αναβάτες, δύο εξαιρετικοί παγκόσμιοι πρωταθλητές με λαμπρό μέλλον μπροστά τους συμφώνησαν σε κάτι τέτοιο, συγχωρήστε με αλλά θα αλλάζω κανάλι κάθε Κυριακή που παίζει MotoGP όσο τουλάχιστον θα αγωνίζονται αυτοί.

Αν πάλι με δόλο και για προσωπικούς λόγους έπαιξε παοιχνίδι στη Μαλαισία ο Marquez με το Rossi, υπάρχει μία και μόνη οριστική λύση ώστε να τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ τους: να πει την αλήθεια ο Marc και – έμμεσα έστω – να ζητήσει συγγνώμη από το πρώην ίνδαλμά του. Να πει δηλαδή την Πέμπτη πριν το MotoGP της Βαλένθια: “παρασύρθηκα από τον εγωισμό μου, δεν έπρεπε να εκδικηθώ με αυτόν τον τρόπο το Valentino στην πίστα, ειδικά τώρα που εγώ ήμουν εκτός τροχιάς τίτλου ενώ εκείνος τον κυνηγούσε στα 36 του”.

Φαντάζεστε τι θα σήμαινε αυτό;

Πρώτον, οι εκατομμύρια οπαδοί ή προσκείμενοι στο Rossi που βρίζουν τις τελευταίες ημέρες το Marquez (άσχετα αν τον θεωρούν οδηγάρα) θα τον παραδέχονταν για την ειλικρίνειά του. “Παιδί είναι θα έλεγαν, πληγώθηκε ο εγωισμός του, παρασύρθηκε, εστίασε σε λάθος κατεύθυνση αλλά είχε τα cojones να το παραδεχτεί και να πάμε μπροστά”.

Start-of-the-2015-Indianapolis-Grand-Prix640

Δεύτερον, αυτομάτως αυτό θα εξιλέωνε τον Rossi στο λιγότερο μυημένο κοινό. Κι αυτός με τη σειρά του θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο για το pause που πάτησε στον αγώνα της Σεπάνγκ. Έτσι κι αλλιώς θα θεωρούσαμε 100% ανθρώπινο αυτό που έκανε.

Τρίτον, το MotoGP θα αποκτούσε και πάλι το χαμένο κύρος του κυρίως στα μάτια όσων (εκατομμυρίων) δεν ασχολούνται καν μ’αυτό και το γνώρισαν ως άθλημα την Κυριακή μετά το επεισόδιο στη Μαλαισία.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε το Lorenzo, το μεγάλο πλέον φαβορί για τον τίτλο τον οποίο αν τον κερδίσει (αυτό λέει η λογική μετά τη Σεπάνγκ) θα είναι ξυνός για τον ίδιο και πικρός για την ομάδα του. Όλος ο πλανήτης θα θεωρεί ότι του τον χάρισε ο Marquez, παρότι ο ίδιος ο αναβάτης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τίποτα φέτος, μέσα κι έξω από την πίστα. Ακόμη κι αν δε δίστασε να «σταυρώσει» με σκληρά λόγια το Rossi ο Jorge, οι αγώνες του ήταν πεντακάθαροι και οι νίκες του περισσότερες από του αντιπάλου του και σαρωτικές. Άρα ο δεύτερος χαμένος μετά το Valentino θα είναι φέτος ο Lorenzo, ακόμη και ως εστεμμένος παγκόσμιος πρωταθλητής.

Rimini15-rossi-fans-b640

Βέβαια υπάρχουν και τα θαύματα στον αθλητισμό. Αν υπάρχει ένας στα MotoGP που μπορεί να τα πραγματοποιήσει είναι ο Valentino Rossi. Προσωπικά θα προσεύχομαι μέχρι την επόμενη εβδομάδα να τον δω να ξεκινά σαν δαίμονας, να μπαίνει στη δεκάδα στον πρώτο γύρο, στην εξάδα στο δεύτερο και να παίζει για τη νίκη από τον τέταρτο γύρο και μετά. Μία νίκη του Rossi στη Βαλένθια θα ήταν το καλύτερο βάλσαμο στο πληγωμένο πρωτάθλημα MotoGP.

Θα προτιμούσα να το κάνει εμψυχωμένος μετά από μία ειλικρινή εξομολόγηση του Marquez και μία ευπρεπή χειραψία μαζί του. Θα το ευχαριστιόμουν ακόμη κι αν το έκανε μέσα στην αγανάκτησή του, αν τα έπαιζε όλα για όλα στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Για να κλείσει και κάποια στόματα που άνοιξαν και ξέρασαν δηλητήριο εναντίον του τις τελευταίες ημέρες.