Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Renagade αλήθειες!

Ελλάδα 14:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Renagade αλήθειες!

ΝΕΑ

Renagade αλήθειες!

ΝΕΑ

Το μικρό Jeep είναι γεγονός και βρίσκεται πλέον και στη χώρα μας. Ενα αυτοκίνητο που ονειρεύονταν εδώ και χρόνια τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στη νότια, με τα περίεργα φορολογικά συστήματα, με τα κυβικά κ.λπ.

Advertisement
Advertisement

Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί απέφευγαν τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού όπως ο διάολος το λιβάνι. Ο λόγος φυσικά δεν είναι συναισθηματικός ή… παραδοσιακός όπως γράφουν πολλοί, αλλά καθαρά εμπορικός. Βλέπετε η Jeep πουλούσε (και πουλάει) σαν ζεστό ψωμάκι σ’ όλο τον κόσμο ακόμα και τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητά της, οπότε, ποιος ο λόγος να ξοδέψουν ένα κάρο χρήματα για να φτιάξουν ένα μικρότερο αυτοκίνητο, ή να εξελίξουν έναν μικρότερου κυβισμού κινητήρα και να τον τοποθετήσουν σε ένα αυτοκίνητο της γκάμας τους.

Από την άλλη, οι δυνατότητες των μικρών κινητήρων τότε δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα. Σήμερα, με εργαλείο τη ραγδαία εξέλιξη του… σαλίγκαρου (turbo) βλέπουμε κινητήρες μικρού κυβισμού να κινούν με ιδιαίτερη ευκολία μεγάλα οικογενειακά αυτοκίνητα, όπως, για παράδειγμα, το θεόρατο Skoda SuperB με τον 1.2TSi, ακόμα και το νέο Mondeo, το οποίο -όπως έχουμε αποκαλύψει- θα διαθέτει και τον 1.000 cc Ecoboost.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει λοιπόν στους μικρούς βενζινοκινητήρες, οι οποίο πλέον αποδίδουν πολύ δύναμη και καταναλώνουν μόλις το 1/3 απ’ ό,τι έκαιγαν πριν από μία 5ετία. Αυτό θα πει εξέλιξη και αυτή είναι η ωραιότητα της αυτοκίνησης και του αυτοκινήτου: ότι αυτή την εξέλιξη μπορούμε να την έχουμε στα χέρια μας όλοι μας, αφού οι τιμές προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στα οικονομικά δεδομένα των πολλών. Να την απολαμβάνουμε καθημερινά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Jeep.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Renagade αλλά και το νέο Cherokee είναι εξέλιξη. Και η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο με τα σήματα της Jeep, κάτι που κάποτε φάνταζε μακρινό όνειρο. Είναι η πρώτη φορά που ένα Jeep κοστίζει κάτω από 20.000 ευρώ και -το σημαντικότερο- είναι ιδιαίτερα οικονομικό στη χρήση. Τόσο σε ό,τι αφορά τους φόρους, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ. όσο και την κατανάλωση και τη συντήρηση.

Παράλληλα, οδηγώντας το μικρό Renagade στη σκληρή έκδοσή Trailhawk, νιώθεις απόλυτα ότι αυτό το αυτοκίνητο έχει το DNA της Jeep. Απλά οι… γάτοι Ιταλοί (ιδιοκτήτες πλέον της Jeep) πήραν τη μοναδικότητα της αμερικανικής μάρκας και την προσάρμοσαν στα δικά μας -τα ευρωπαϊκά- δεδομένα.
Και αυτό, επίσης, είναι εξέλιξη!