Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρόστιμα σε μεθυσμένους οδηγούς ακόμα και αν δεν οδηγούν

Ελλάδα 8:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρόστιμα σε μεθυσμένους οδηγούς ακόμα και αν δεν οδηγούν

ΝΕΑ

Πρόστιμα σε μεθυσμένους οδηγούς ακόμα και αν δεν οδηγούν

ΝΕΑ

Η κατάσταση με τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από μεθυσμένους οδηγούς έχει ξεφύγει.Πρέπει λοιπόν να παρθούν πολύ αυστηρά μέτρα…

Advertisement
Advertisement

Κάθε εβδομάδα η Ελλάδα θρηνεί στους δρόμους, ενώ το φαινόμενο αυτό δείχνει να έχει ιδιαίτερα αυξητική τάση και σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να παρθούν πολύ αυστηρά μέτρα…

Και σίγουρα όσο οι οδηγοί αδιαφορούν για τη νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τόσο οι νόμοι θα γίνονται ακόμα πιο αυστηροί. Κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο σε χώρες που έχουν σημαντικό πρόβλημα με το αλκοόλ.

Advertisement
Advertisement

Την αρχή την κάνει η Βρετανία οι αρχές της οποίας υπενθύμησαν στους πολίτες ότι υπάρχει νόμος που επιτρέπει στον αστυνομικό να επιβάλει πρόστιμο στον οδηγό, ακόμα και αν αυτός στέκεται μεθυσμένος δίπλα στο αυτοκίνητό του, ή πάει να μπεί μέσα σε αυτό. Με λίγα λόγια, αρκεί να υπάρχει η υποψία ότι θα οδηγήσεις… τύφλα το αυτοκίνητό σου, χωρίς καν να έχεις μπει μέσα.

Το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό, έως και 2.500 αγγλικές λίρες στις πιο ακραίες περιπτώσεις και με ενδεχόμενο τρίμηνης φυλάκισης.

Με βάση αυτή την παράγραφο του νόμου, αν ο οδηγός είναι μεθυσμένος δεν πρέπει καν να πλησιάσει το όχημά του, καθώς είναι ύποπτος ότι θα μπει και θα το οδηγήσει.

Advertisement

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως η Τροχαία έχει τρόπους να βρει αν κάποιος σκοπεύει να οδηγήσει μεθυσμένος.

Αν για παράδειγμα κάθεται μέσα στο αυτοκίνητο έχοντας το κλειδί στην ανάφλεξη, αν στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητο χωρίς να αναζητά άλλο μεταφορικό μέσο, αν κάθεται μόνος σε οποιαδήποτε θέση μέσα στο αυτοκίνητο.

Advertisement

Το να υπάρχει ένας λόγος για οδήγηση, όπως η ανάγκη να είναι στη δουλειά ή να έχει κλείσει ραντεβού, που δείχνουν ότι υπάρχει σαφές κίνητρο στους οδηγούς να πιάνουν το τιμόνι παρά το ότι υπερβαίνουν το όριο του αλκοόλ, μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη των προθέσεών τους.

Όλα αυτά μοιάζουν μακρινά και εκτός λογικής για χώρες όπως η δική μας. Όμως δείχνουν ξεκάθαρα ότι το θέμα του αλκοολισμού και της οδήγησης πρέπει να αντιμετωπίζεται με μηδενική ανοχή.

Στην Ελλάδα, προς το παρόν δεν ισχύει η παραπάνω παράμετρος και πρέπει για να βεβαιωθούν ποινές και πρόστιμα να ο οδηγός να συλληφθεί πιωμένος. Ήδη όμως υπάρχουν προτάσεις για την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων, όπως αυτών της Βρετανίας.

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EE: Στο στόχαστρο ταχύτητα, αλκοόλ, ναρκωτικά και απόσπαση προσοχής
Τέλος αλκοόλ και οδήγηση – Αμεσα οι υποχρεωτικές συσκευές στα ΙΧ
Αυτοκίνητα Big Brothers τελειώνουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ