ΝΕΑ

Προειδοποιεί με αντίποινα η ΕΕ τον Trump λόγω δασμών

Ελλάδα 7:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προειδοποιεί με αντίποινα η ΕΕ τον Trump λόγω δασμών

ΝΕΑ

Προειδοποιεί με αντίποινα η ΕΕ τον Trump λόγω δασμών

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η επιβολή δασμών εισαγωγής για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που εισηγήθηκε ο Trump θα βλάψει τελικά τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία και πιθανώς θα οδηγήσει σε αντίμετρα από τους εμπορικούς της εταίρους, κάτι που συνεπάγεται κίνδυνο της τάξης των 294 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εξαγωγές των ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Με δεκασέλιδη έκθεση που στάλθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, η ΕΕ δήλωσε ότι οι δασμοί σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά που επιβλήθηκαν ήταν αδικαιολόγητοι χωρίς να έχουν καμία οικονομική λογική. Το Τμήμα Εμπορίου ξεκίνησε την έρευνα για λόγους εθνικής ασφάλειας στις 23 Μαΐου με εντολή του Προέδρου Donald Trump, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει την ΕΕ για τη στάση της υποστηρίζοντας την πολιτική υψηλότερων δασμών κατά την εισαγωγή αυτοκινήτων. Η ΕΕ έχει εισφορά 10%, σε σύγκριση με το 2,5% για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Ο Trump δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη μελέτη της και πρότεινε οι ΗΠΑ να αναλάβουν δράση σύντομα, αφού όμως απειλούσαν νωρίτερα να επιβάλουν δασμούς της τάξης του 20% σε όλα τα αυτοκίνητα που προέρχονται από την ΕΕ. Η ΕΕ λέει ότι για ορισμένα προϊόντα όπως τα φορτηγά, οι εισαγωγικοί δασμοί των ΗΠΑ είναι δυσβάσταχτοι. Σύμφωνα με την ίδια, οι εταιρείες καταγράφουν σχεδόν 2,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις Η.Π.Α., υποστηρίζοντας ταυτόχρονα 120.000 θέσεις εργασίας – ή 420.000 αν συμπεριλαμβάνονται αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και λιανοπωλητές.

Η έκθεση δήλωσε ότι οι δασμοί για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, επιβάλλοντας υψηλότερο κόστος στους κατασκευαστές των ΗΠΑ. Η ΕΕ είχε υπολογίσει ότι δασμοί της τάξης του 25% θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ που θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αν υποτεθεί ότι υπάρχουν αντίμετρα σύμφωνα με τα μέτρα που ελήφθησαν ως απάντηση στους ισχύοντες δασμούς εισαγωγής στις ΗΠΑ για χάλυβα και αλουμίνιο, θα μπορούσαν να επηρεαστούν μέχρι και 294 δισεκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ από τις εξαγωγές τους – 19 % των συνολικών εξαγωγών τους. Η σχέση μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας και εθνικής ασφάλειας ήταν «αδύναμη». Τα στρατιωτικά οχήματα, όπως το Humvee, φτιάχτηκαν από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Advertisement
Advertisement