Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Που καιρός για πρίγκιπες…

Ελλάδα 1:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Που καιρός για πρίγκιπες…

ΝΕΑ

Που καιρός για πρίγκιπες…

ΝΕΑ

Ένας νέος αποτρεπτικός φόρος είναι σε ισχύ για τους Κινέζους αγοραστές, οι οποίοι επιθυμούν και μπορούν να αποκτήσουν πολύ ακριβά αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ευμάρεια της οικονομίας και τη μείωση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων, η χώρα εφαρμόζει ένα νέο 10% φόρο που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια γιουάν (άνω των 170.000 ευρώ με τα δικά μας δεδομένα).

Για να καθοδηγήσει την ορθολογική κατανάλωση, αλλά και να προωθήσει τη μείωση των εκπομπών ρύπων όπως επίσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Κίνας, έχει εγκρίνει πρόσθετη εισφορά κατανάλωσης στην υπερ-πολυτελή κατηγορία αυτοκινήτων ” τόνισε με έμφαση το Υπουργείο Οικονομικών, όταν ανακοίνωσε τον παραπάνω φόρο.

Advertisement
Advertisement

Ο νέος φόρος κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να θεωρηθεί ως απλώς μια ήπια ενόχληση στην εύπορη τάξη της Κίνας, με τους “εμπειρογνώμονες” να αναφέρουν πως η συγκεκριμένη νομοθεσία, θα πετύχει ελάχιστα στην προσπάθεια να αποτρέψει τους πλούσιους από την αγορά ακριβών αυτοκινήτων, όσο κι αν το ποσό δεν θα είναι τελικά τόσο ευτελές στη συνολική αξία του αυτοκινήτου. Είναι όμως ένα πρώτο δείγμα στοχοποίησης του πλούτου, σε μια κοινωνία που δεν πάσχει από τις δικές μας παθογένειες.

Επίσης, έρχεται σε μια στιγμή όπου η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση περαιτέρω φορολογικών περικοπών (κάτι σαν κίνητρο δηλαδή), για την απόκτηση μικρών αυτοκινήτων που ρυπαίνουν λιγότερο συγκριτικά με τα…πολυτελή και βαριά κτήνη.

Αναμφίβολα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες που πλήττονται ευθέως από το νέο φορολογικό καθεστώς στην Κίνα, είναι οι Aston Martin, Bentley, Rolls-Royce και Lamborghini. Πάει καιρός που οι γαλαζοαίματοι όλου του κόσμου δεν ήταν στο στόχαστρο.

Advertisement

Τώρα, ερμηνεύοντας πίσω από την κουρτίνα, εκτός από το περιβαλλοντικό άλλοθι στη μακρινή Κίνα, οι παραλήδες «διώκονται», προκειμένου να μην προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή…