Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί πήγε στο Τορίνο ο Matteo Renzi;

Ελλάδα 9:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί πήγε στο Τορίνο ο Matteo Renzi;

ΝΕΑ

Γιατί πήγε στο Τορίνο ο Matteo Renzi;

ΝΕΑ

Στο Τορίνο βρέθηκε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, και βέβαια δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τον Sergio Marchionne αλλά και νέους Ιταλούς σχεδιαστές, σε μία επίσκεψη – φόρο τιμής στο made in Italy.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός βρέθηκε στην ιταλική πόλη του αυτοκινήτου για διάφορους λόγους: πρώτιστα για να παραστεί στην κηδεία του δημιουργού της Nutella, Michele Ferrero, ο οποίος – διόλου τυχαία – ήταν στα 89 του χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία, με περιουσία πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

O Renzi άδραξε της ευκαιρίας, όμως, και με τις συναντήσεις του στο Τορίνο, τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνησή του στο made in Italy. Κι όταν μιλάμε για Ιταλία που παράγει το μυαλό μας πηγαίνει στη Fiat. Οπότε ποιους συνάντησε πρώτα ο Ιταλός Πρωθυπουργός; Τον πρόεδρο της Fiat Chrysler John Elkann και το Διευθύνοντα Σύμβουλο, Sergio Marchionne, ανταπαδίδοντας μάλιστα την επίσκεψη που του είχαν κάνει εκείνοι πριν από λίγο καιρό στη Ρώμη, για να του παρουσιάσουν τότε το Jeep Renegade.

Advertisement
Advertisement

Η συνάντηση κορυφής έγινε στο Κέντρο Σχεδιασμού της Fiat, όπου ο Marchionne έδειξε αυτήν τη φορά στον Πρωθυπουργό της χώρας το πρωτότυπο της Levante, την αντί-Cayenne της Maserati που θα παρουσιαστεί το 2016. Ο Renzi είπε χαρακτηριστικά για τον Marchionne: «Είμαι ενθουσιασμένος με τα σχέδιά του», ενώ ο CEO της FCA ανταπέδωσε: «Ο Renzi έκανε σε 11 μήνες όσα δεν είχαν γίνει για χρόνια». Ο Ιταλός Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισκεφτεί το εργοστάσιο του Μιραφιόρι, το οποίο μετά από χρόνια παρακμής, αναγεννιέται σιγά σιγά μια και εκεί θα ξεκινήσει η παραγωγή της Levante το 2016.

Αφήνοντας τα στρατόπεδα της FCA, ο φίλος – όπως θεωρείται – του δικού μας πρωθυπουργού επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της GM Powertrain, όπου σχεδιάζονται οι κινητήρες ντίζελ της GM για όλο τον κόσμο. Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά Ιταλός Πρωθυπουργός επισκέφτηκε εγκαταστάσεις ξένου κατασκευαστή και μάλιστα εκείνου που ήλεγχε εν μέρει και παραλίγο να εξαγοράσει τη Fiat πριν από μία δεκαετία.

Ας κάνει τον κόπο ο δικός μας Αλέξης Τσίπρας να αφουγκραστεί όσα είπε ο Ιταλός ομόλογός του στο Τορίνο: «Είμαστε μία χώρα κατασκευαστική που έρχεται δεύτερη μόνο μετά τη Γερμανία. Όμως θα τους ξανακερδίσουμε», για να συνεχίσει: «Εμείς δεν είμαστε η Ιταλία των σπαγγέτι, των διακοπών και των κλισέ, χωρίς να θέλω να μειώσω τις διακοπές και τα σπαγγέτι. Η Ιταλία ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι τόπος της καινοτομίας και της έρευνας. Και θέλω να το τονίσω αυτό εδώ στο Τορίνο, μία πόλη που έχει μάθει να μεταμορφώνεται και που ξέρει να αναθεωρεί τον εαυτό της. Ευχαριστώ λοιπόν την GM που πίστεψε σ’ αυτήν την πόλη».

Advertisement

Αργότερα το απόγευμα o 40χρονος Renzi επισκέφτηκε έναν από τους πολλούς νέους σχεδιαστές του Τορίνο, τον Umberto Palermo κι εκείνος του χάρισε το κλειδί του Mole 001, του υπεραυτοκινήτου που θα παρουσιάσει το καλοκαίρι, στο σαλόνι του Τορίνο. Να λοιπόν μία ακόμη είδηση: από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου το πάλαι ποτέ σαλόνι των σχεδιαστών θα ξανανοίξει και μάλιστα σε υπαίθρια μορφή, στο πάρκο Βαλεντίνο της ιταλικής μεγαλούπολης. Οι Ιταλοί θέλουν να φτιάξουν το δικό τους φεστιβάλ Γούντγουντ, όπως μαθαίνουμε.

O εκκεντρικός Umberto Palermo – τον οποίο γνωρίσαμε την παραμονή της συνάντησής του με το Renzi στο ατελιέ που έφτιαξε μόλις το 2010 και φέρει το όνομα UP Design, είναι ένα από τα νέα ονόματα του Τορινέζικου ντιζάιν. Όπως μας είπε, αυτήν την εποχή δεν σχεδιάζει μόνο αυτοκίνητα ή φτιάχνει πρωτότυπα για γνωστούς κατασκευαστές, αλλά ετοιμάζει ένα νέο στέκι στο προάστιο Μονκαλιέρι για να συγκεντρώσει όλη τη διανόηση της πόλης, κυρίως σχεδιαστές, δημοσιογράφους και δημιουργούς γενικότερα: «Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένας χώρος για να συγκεντρώνονται δημιουργικοί άνθρωποι και να ανταλάσσουν ιδέες. Αυτό θα κάνει ακριβώς το UP Caffè».

Advertisement

Να τονίσουμε ότι στο Μονκαλιέρι είναι και η έδρα του Giorgetto Giugiaro. Τι απίστευτη πόλη το Τορίνο, αλήθεια…

Links
UP Design
http://www.up-design.it/en/