Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων – Η διαδικασία

Ελλάδα 1:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων – Η διαδικασία

ΝΕΑ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων – Η διαδικασία

ΝΕΑ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση της ειδικής ενότητας στο gov.gr.

Advertisement
Advertisement

Το αργότερο έως την Μεγάλη Πέμπτη θα έχει ενεργοποιηθεί η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποία οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα εξασφαλίσουν την επιδότηση σε αμόλυβδη βενζίνη και υγραέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr έχουν διορθωθεί σχεδόν όλα τα τεχνικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην ειδική ενότητα για την επιδότηση καυσίμων στο gov.gr και το αργότερο έως τη Μεγάλη Πέμπτη οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ώστε να εξασφαλίσουν την έκπτωση σε βενζίνη και υγραέριο.

Advertisement
Advertisement

Βήμα – βήμα η διαδικασία

πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο Taxisnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτης ή να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing). Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο.

Advertisement

Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mβail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Advertisement

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούλιο.

Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο.

Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Advertisement

Τα ποσά της επιδότηση

Η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμων για κάθε έναν από τους τρείς μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και ισούται 0,22 ευρώ/λίτρο.

Ειδικότερα η επιδότηση κυμαίνεται σε 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

Σε 40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

Σε 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

Σε 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ως επιπλέον κίνητρο σε εκείνους που θα εκδώσουν ψηφιακά τη λεγόμενη «επιταγή καυσίμων» θα είναι μια έκπτωση – μπόνους έως 5 ευρώ στην τιμή της ποσότητας καυσίμων που θα αγοράσουν. Με άλλα λόγια η επιδότηση θα ανεβαίνει από τα 40 στα 45 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και από τα 50 στα 55 για τα νησιά.

Η ψηφιακή κάρτα, από τη στιγμή της έκδοσής της, παραμένει σε ισχύ μέχρι και την 31η Ιουλίου 2022.

Τέλος για να δικαιούται κάποιος το βοήθημα θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση στα καύσιμα – Η διαδικασία
Ποιοι δε θα πάρουν ευρώ από την επιδότηση στα καύσιμα;
Λουκέτο σε βενζινάδικο με λαθραία καύσιμα!