Πόσες από τις (πάρα) πολλές κινεζικές εταιρείες θα επιζήσουν;
ΝΕΑ
Εκατοντάδες εταιρείες συνιστούν το σύνολο της κινεζικής Αυτοκινητοβιομηχανίας, όμως αυτό μάλλον θα αλλάξει σύντομα, χάρη του εξορθολογισμού.
Τα μεγέθη στην Κίνα ξεφεύγουν από τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αντίληψης και πρακτικής. Στον τομέα της Αυτοκινητοβιομηχανίας αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους είναι ασύγκριτα μεγάλος συγκριτικά με ό,τι ισχύει στην ήπειρό μας ή στις ΗΠΑ.
WHAT CAR
Τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει μια προσπάθεια να καταγραφεί ο αριθμός των κατασκευαστών αυτοκινήτων που υπάρχουν στον κλάδο στην ασιατική χώρα. Αυτός ήταν πολύ μεγάλος και έφτανε εκατοντάδες.

Για παράδειγμα, το 2018, εκτιμάται ότι περισσότερες από 500 εταιρείες -κατ’ άλλους περισσότερες από 600- σχεδίαζαν ή εξέλισσαν οχήματα «νέας ενέργειας» («NEV»). Οι περισσότερες από αυτές δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν την παραγωγή τους και διέκοψαν τη δραστηριότητά τους σύντομα.
Ωστόσο, τώρα έγινε μια πιο επισταμένη προσπάθεια από το καθεστώς της χώρας για να χαρτογραφηθεί το τοπίο του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, στο τέλος του 2024 υπήρχαν 129 εταιρείες που παράγουν και πωλούν οχήματα με εξηλεκτρισμένο κινητήρα («NEV») ή αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Αναλυτές της αγοράς δηλώνουν η πλειονότητα αυτών θα σταματήσει την δραστηριότητά τους και θα κλείσουν, καθώς δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν επιχειρηματικά.
Στελέχη της εταιρείας συμβούλων «AlixPartners» εκτιμoύν ότι μόνο 15 από αυτές θα παραμείνουν οικονομικά βιώσιμες μέχρι το 2030.
Βάσει των στοιχείων, τώρα μόνο οι BYD Auto, Li Auto και o Όμιλος Seres είναι κερδοφόρες από την πώληση αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων στην κινεζική αγορά.

Η μεταστροφή της παγκόσμιας Αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση έχει αναδιαμορφώσει την αγορά στο σύνολό της και οι Κινέζοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Ωστόσο, παρότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη, η νέα έκθεση που εκπονήθηκε πρόσφατα υποδεικνύει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρειών παραγωγής αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα καταφέρει να υπάρχει τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της «AlixPartners», οι 15 από αυτές εταιρείες που θα παραμείνουν στην Κίνα ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα κατέχουν περίπου το 75% της αγοράς ηλεκτρικών και Plug-in Hybrid οχημάτων στην εγχώρια αγορά.

Ο Στίβεν Ντάιερ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Η Κίνα είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές “οχημάτων νέας ενέργειας” παγκοσμίως. Υπάρχει ένας σκληρός πόλεμος τιμών και η ταχύτητα που καινοτομούν είναι διαρκώς ανανεούμενη από νέες δυνάμεις.
»Ένα τέτοιο περιβάλλον οδηγεί σε σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις και βελτίωση της αποδοτικότητας σε σχέση με το κόστος. Όμως, παράλληλα, καθιστά δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες και βιώσιμες», κατέληξε.