Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα θα δίνατε για το Ford Focus WRC του Colin McRae; (+video)

Ελλάδα 10:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσα θα δίνατε για το Ford Focus WRC του Colin McRae; (+video)

ΝΕΑ

Πόσα θα δίνατε για το Ford Focus WRC του Colin McRae; (+video)

ΝΕΑ

Είναι το Ford Focus WRC με το οποίο ο Colin McRae κέρδισε το Acropolis του 2001. Όχι «ένα σαν κι εκείνο» αλλά «εκείνο αυτοπροσώπως».

Advertisement
Advertisement

Η παρθενική εμφάνιση σε αγώνα του WRC για το Ford Focus πρώτης γενιάς, ήταν στον «δικό μας» αγώνα, το Rally Acropolis.

Εκεί που για καλή τύχη της Ford και όχι μόνο, πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου βρέθηκε ο θρυλικός Colin McRae, ο οποίος –κοντολογίς- «πέταξε» με το Focus WRC στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Οι οιωνοί ήταν άριστοι λοιπόν και όλοι περίμεναν πως το 2001 θα ήταν η χρονιά του δεύτερου τίτλου για τον αείμνηστο Σκωτσέζο οδηγό, που με τον Nicky Grist στο κάθισμα του συνοδηγού, φαινόταν πως θα έδειχνε το δρόμο στους αντιπάλους.

Advertisement
Advertisement

Στο δεύτερο αγώνα της σεζόν, στο Rally Νέας Ζηλανδίας, το Y4 FMC τερμάτισε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά στη συνέχεια, καθώς η καριέρα του αυτοκινήτου τελείωσε πρόωρα στον αγώνα της Μεγάλης Βρετανίας. Εκεί, στην τέταρτη ειδική του αγώνα, ο McRae κάπου το παράκανε και μετά από μερικές τούμπες εγκατέλειψε.

Η αγωνιστική ομάδα M-Sport ωστόσο, πήρε τα απομεινάρια και τα ξαναέκανε αυτοκίνητο, το οποίο εμφανίστηκε ξανά σε κάποιους αγώνες της επόμενης σεζόν (2002). Αν και δεν κέρδισε ποτέ άλλον αγώνα, το αυτοκίνητο θεωρείται πως έκανε μια πολύ καλή «καριέρα» στην σειρά αγώνων BTRDA (British Trials and Rally Drivers Association).

Advertisement

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας του στους αγώνες, το αυτοκίνητο αποκαταστάθηκε και επανήλθε εμφανισιακά αλλά και στις προδιαγραφές του 2001. Αυτό σήμαινε πως απέκτησε μέχρι και τα αυτοκόλλητα του Εθνικού μας αγώνα, στο οποίο εν πολλοίς, δοξάστηκε. Οι δημόσιες εμφανίσεις του από εκεί και πέρα, περιορίστηκαν σε εκδηλώσεις όπως το Goodwood Festival of Speed.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί πως το Y4 FMC άνηκε σε έναν ιδιοκτήτη όλα αυτά τα χρόνια και τώρα περιμένουμε πως θα βρεθεί σε άλλα χέρια, καθώς θα δημοπρατηθεί από τη Silverstone Auctions. Η τιμή που υπολογίζεται πως θα φτάσει για να αλλάξει χέρια, είναι από 360.000 έως 420.000 ευρώ και κρίνεται ως «λογική» από τους κύκλους των συλλεκτών που συνυπολογίζουν το ένδοξο παρελθόν στα χέρια ενός εκ των οδηγών- θρύλων στην ιστορία του WRC.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
WRC 2022 Ράλι Σουηδίας: Ρατσιστική επίθεση σε οδηγό Junior WRC
Μια ματιά στο νέο Ford Focus (video)
FordPass: Το νέο Ford Puma στην παλάμη του χεριού