Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας όταν οδηγούν;

Ελλάδα 15:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας όταν οδηγούν;

ΝΕΑ

Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας όταν οδηγούν;

ΝΕΑ

Ένας από τους μεγάλους φόβους των γονέων είναι η στιγμή που θα παραδώσουν για πρώτη φορά τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο γιο ή την κόρη τους. Ή που θα μπουν στο αυτοκίνητο ενός φίλου τους. Παρά τη σημαντική μείωση των θανάτων εφήβων σε τροχαία δυστυχήματα από το 1994 έως το 2013, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση. Τι πρέπει να κάνουμε ως γονείς;

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Ο οργανισμός Safe Kids Worldwide πραγματοποίησε με την υποστήριξη της General Motors μία μεγάλη έρευνα για τα αίτια των τροχαίων με εμπλεκόμενους εφήβους και δίνει συμβουλές στους γονείς. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.500 νέοι που οδηγούν ή είναι επιβάτες χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Κύριες αιτίες είναι η απειρία, η υποτίμηση των κινδύνων, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση της προσοχής λόγω χρήσης κινητού.
Δύο στους 3 νέους που έχασαν τη ζωή τους ήταν οδηγοί και 1 στους 3 επιβάτης, ενώ τρεις στους 4 εφήβους ήταν αγόρια. Επίσης, ο κίνδυνος για τροχαίο δυστύχημα είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερος, αν οι επιβάτες είναι αγόρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μοιραία λάθη είναι 7:

Advertisement
Advertisement

Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Σχεδόν 1 στους 2 νέους που χάνουν τη ζωή τους, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.
Η αποστολή sms με το κινητό. Η διαδικασία αποσπά την προσοχή του οδηγού για 5 sec, κατά μέσο όρο. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, αν κινούμαστε με 90 km/h έχουμε διανύσει απόσταση 125 m!
Το γεγονός ότι δεν εκφράζουν τους φόβους τους. 1 στους 3 νέους νιώθει ανασφάλεια όταν οδηγεί ο γονιός ή άλλος ενήλικος.
Η παρουσία πολλών εφήβων στο ίδιο αυτοκίνητο. Όταν οδηγεί νέος και υπάρχουν άλλοι δύο νέοι στο όχημα, ο κίνδυνος για δυστύχημα αυξάνεται κατά 100%, ενώ με 3+ εφήβους, ξεπερνά το 300%
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Το 17% των εφήβων 16-20 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, είχαν υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.
Οδήγηση τη νύχτα. Ο κίνδυνος μοιραίας σύγκρουσης τη νύχτα είναι κατά 3 φορές μεγαλύτερος για τους εφήβους απ’ ό,τι στους μεγάλους.
Υπερβολική ταχύτητα. Σχεδόν 1 στους 3 νέους που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο βρισκόταν σε όχημα που κινείτο με υπερβολική ταχύτητα.

Το Safe Kids Worldwide συμβουλεύει τους γονείς να συνάψουν ένα συμφωνητικό με τα παιδιά τους, κατά προτίμηση γραπτό. Σε αυτό θα αναφέρονται ρητώς οι οικογενειακοί κανόνες, με σαφή αναφορά στις υποχρεώσεις του νέου οδηγού και τις ποινές σε περίπτωση παράβασης (κατεβάστε ΕΔΩ τη σχετική φόρμα – στα αγγλικά).

Advertisement

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει οι γονείς να παρουσιάζουν συγκεκριμένα «σενάρια», συμβουλεύοντας τα παιδιά για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε κάθε ένα από αυτά. Και ίσως το πιο σημαντικό, να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά, με τη συμπεριφορά τους πίσω από το τιμόνι.