Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως ο Elon Musk κέρδισε 2 δις δολάρια σε 24 ώρες

Ελλάδα 6:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως ο Elon Musk κέρδισε 2 δις δολάρια σε 24 ώρες

ΝΕΑ

Πως ο Elon Musk κέρδισε 2 δις δολάρια σε 24 ώρες

ΝΕΑ

Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν η καλύτερη για τον Elon Musk: Το αφεντικό της Tesla κέρδισε 2 δις δολάρια (1 δις 800 εκατομμύρια ευρώ) σε 24 ώρες και έκλεισε τα στόματα των χρηματιστών ανοιχτών πωλήσεων.

Advertisement
Advertisement

 

Ο Elon Musk κάποτε έλεγε πως οι χρηματιστές της Wall Street στοιχηματίζουν και κερδίζουν  δισεκατομμύρια πάνω στην αποτυχία της Tesla. Μάλιστα τους αποκάλεσε «οι σπασίκλες που θέλουν να πεθάνουμε» και περιέγραψε τις καμπάνιες τους ενάντια στην εταιρεία του ως «βλαβερές». Αυτή την εβδομάδα είναι οι χρηματιστές, που κλαίνε και ο Musk γιορτάζει. Η Tesla ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα της για το τελευταίο τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας έσοδα ύψους 6,3 δις δολαρίων (5.668.000.000 ευρώ). Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τον Musk, ο οποίος το 24ωρο της 25ης Οκτωβρίου έγινε κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1.800.000.000 ευρώ περίπου) πλουσιότερος χάρη στην κατακόρυφη άνοδο των μετοχών του στην Tesla.

Advertisement
Advertisement

Πώς το πέτυχε αυτό η Tesla; Όπως εξηγούν οι οικονομικοί αναλυτές το κέρδος μπορεί να είναι απλά εικονικό και ο Musk να μην κερδίζει, τελικά, περισσότερα χρήματα. Τα έσοδα για το τρίτο τρίμηνο του 2019 ήταν κάτω από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Απλά είναι τα ποσά μεγάλα και εντυπωσιακά για το μικρό χρονικό διάστημα, που κινούνται και αναπτύσσονται. Αλλά αν η Tesla γίνει παγκόσμια (και υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα σημάδια, για αυτό όπως το νέο εργοστάσιο στην Κίνα που δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ 168 ημέρες), ο Musk θα φτάσει στην κορυφή. Κατέχει το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, που σημαίνει ότι το 24ωρο της 25ης Οκτωβρίου κέρδισε 1.800.000.000 ευρώ περίπου.

Advertisement

Υπάρχει και μία μερίδα αναλυτών, που ισχυρίζεται πως: «Για να εξαργυρώσει τις επιλογές του, ο Musk, πρέπει να διπλασιάσει την κεφαλαιοποίηση της Tesla σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια (το ελάχιστο). Η έκθεση κερδοφορίας που παρουσίασε τον φέρνει στο μισό του στόχου του». Αυτό σημαίνει πως για να βάλει αυτά τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό πρέπει να διπλασιάσει την αξία της επιχείρησής του. Αλλά αυτή είναι μια ανησυχία για άλλη μια μέρα. Αυτή τη στιγμή πολλούς άλλους λόγους να γιορτάσει, όπως η «μάχη» του ενάντια στους χρηματιστές ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίοι έχασαν πάνω από 1,5 δις δολάρια από τις κινήσεις του Musk.