Live Κίνηση
Περισσότερα
AUDI

Πώς λειτουργεί το σύστημα Quattro του Audi Q5 (video)

Ελλάδα 0:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς λειτουργεί το σύστημα Quattro του Audi Q5 (video)

AUDI

Πώς λειτουργεί το σύστημα Quattro του Audi Q5 (video)

AUDI

Με εξαίρεση την έκδοση με τον τρίλιτρο TDI κινητήρα, όλα τα Audi Q5 εφοδιάζονται με το ανανεωμένο σύστημα τετρακίνησης της μάρκας, με ultra τεχνολογία! Το νέο Quattro προσφέρει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Δεν διαφέρει θεμελιωδώς από τα προηγούμενα συστήματα σε ότι αφορά στα επίπεδα πρόσφυσης και driving dynamics, όμως λειτουργεί προβλέποντας τι θα ακολουθήσει! Αξιολογεί δεδομένα που καταγράφονται από κάθε σημείο του Q5, όπως τις κινήσεις του συστήματος διεύθυνσης, την διαμήκη και εγκάρσια επιτάχυνση καθώς και τη ροπή του κινητήρα. Κι αυτό σε κύκλους δέκα μιλισεκόντ.

Όσο το νέο Audi Q5 κινείται χωρίς κίνδυνο ολίσθησης, το Quattro με τη νέα προηγμένη τεχνολογία επωφελείται απ’ όλα τα πλεονεκτήματα της κίνησης στον εμπρός άξονα. Αν χρειαστεί η τετρακίνηση, τότε είναι άμεσα διαθέσιμη. Ενεργοποιείται σε δύο στάδια: με λειτουργία βασιζόμενη είτε στην πρόβλεψη, είτε στην αντίδραση.

Advertisement
Advertisement

Στο πρώτο στάδιο, το δίκτυο συστημάτων προσφέρει διαρκώς δεδομένα και η κεντρική μονάδα διαχείρισης υπολογίζει άμεσα το σημείο στο οποίο το εμπρός ελαστικό στο εσωτερικό της στροφής θα φτάσει στα όρια πρόσφυσης όταν στρίβετε με ταχύτητα. Το προβλέπει με χρονικό προβάδισμα ενάμιση δευτερολέπτου. Και όταν η πρόσφυση φτάνει στο προβλεπόμενο επίπεδο, το σύστημα τετρακίνησης ενεργοποιείται.

Η απόφαση του συστήματος για το αν θα ενεργοποιηθεί προληπτικά η τετρακίνηση, βασίζεται στο οδηγικό στιλ αυτού που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, το mode λειτουργίας που έχει επιλεχθεί στο σύστημα Audi Drive Select αλλά και τα δεδομένα από το σύστημα ηλεκτρονικής ευστάθειας (ESC).

Στο δεύτερο στάδιο, της αντίδρασης, το σύστημα ενεργοποιείται αντιδρώντας σε ξαφνικές απώλειες πρόσφυσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν για παράδειγμα στην άσφαλτο υπάρχουν σημεία με πάγο.

Advertisement

Τα παραπάνω σημαίνουν πως ο κάτοχος του Q5 μπορεί να έχει προκαθορίζει τις ρυθμίσεις εμπλοκής του προηγμένου συστήματος Quattro βάσει των προσωπικών του προτιμήσεων. Σε auto mode αυτό αναζητά στη μέγιστη δυνατή πρόσφυση και έχει ισορροπημένες ρυθμίσεις σε ότι αφορά στη συμπεριφορά. Στο dynamic mode, η ροπή μεταφέρεται νωρίτερα στον πίσω άξονα και σε μεγαλύτερα επίπεδα, πράγμα που ενισχύει τη σπορ συμπεριφορά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το νέο Quattro, είναι κατά σχεδόν 4 κιλά ελαφρύτερο του προηγούμενου. Περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του, μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί…

Advertisement