Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς είδαν οι Ιταλοί τις νίκες Ferrari και Rossi;

Ελλάδα 14:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς είδαν οι Ιταλοί τις νίκες Ferrari και Rossi;

ΝΕΑ

Πώς είδαν οι Ιταλοί τις νίκες Ferrari και Rossi;

ΝΕΑ

Με τον Vettel να χαρίζει στη Μαλαισία μία ανέλπιστη νίκη στη Ferrari και τον Valentino Rossi να κερδίζει μπροστά από δύο Ducati τον πρώτο αγώνα MotoGP στο Κατάρ, τα ιταλικά media πήραν φωτιά.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Η Ιταλία μπορεί να μην έχει τα οικονομικά χάλια της Ελλάδας, ωστόσο οι Ιταλοί αισθάνονται (έτσι πιστεύουν) ότι δεν απέχουν και πολύ από τη δική μας κατάσταση. Η οικονομική κρίση της χώρας συνοδεύτηκε από σχετικά ανάλογη κρίση στα μηχανοκίνητα σπορ, την ίδια ακριβώς περίοδο. Η Ferrari έχει να πάρει τίτλο από το 2008 και βρέθηκε στα πρόθυρα διάλυσης το 2014 ενώ το δίτροχο alter ego της, η Ducati, έχει να πάρει παγκόσμιο τίτλο από το 2007. Όσο για τον απόλυτο αστέρα του ιταλικού motorsport, τον Valentino Rossi, την περυσινή του αναγέννηση στη Yamaha αντιπαρέρχεται το γεγονός ότι το τελευταίο του πρωτάθλημα το πήρε το 2009.

Η αναπάντεχη – για τους ρεαλιστές θιασώτες της F1 – νίκη του Vettel στη Μαλαισία και η εκθαμβωτική νίκη του 36χρονου Rossi μπροστά από τους επίσης Ιταλούς Dovizioso και Iannone της κατακόκκινης Ducati, ήταν ευκαιρία για εθνική γιορτή. Πέραν των δύο νικητών, ο άνθρωπος που είχε κάθε δικαίωμα να πηδήξει από τη χαρά του χθες ήταν ο Sergio Marchionne, ο οποίος μίλησε για φανταστικό αγώνα: «είμαι ευτυχής για όλους τους τιφόζι της Ferrari που περίμεναν πολύ καιρό μία μέρα σαν κι αυτή. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Maurizio Arrivabene, τις γυναίκες και τους άντρες της Scuderia», είπε ο Marchionne μετά τον αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας είχαν στα πρωτοσέλιδά τους τον Vettel και τον Rossi, ενώ οι αθλητικές ήταν βαμμένες στα χρώματα της Ιταλίας, πανηγυρίζοντας με πηχιαίους τίτλους τις ιστορικές νίκες των δύο πρωταθλητών. Οι αθλητικές εφημερίδες έδωσαν μάλιστα πολιτικό τόνο στις συγκεκριμένες επιτυχίες και κάποιοι συντάκτες τις αντιμετώπισαν ως σύμβολο της οικονομικής ανάτασης που περιμένει εδώ και χρόνια η χώρα.

Στην Gazzetta dello Sport, ο βετεράνος συνάδελφος Pino Allievi δε διστάζει να δώσει αντιγερμανικό τόνο στη μαλαισιανή επιτυχία της Ferrari, παρότι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της νίκης ήταν Γερμανός. Γράφει ο έμπειρος δημοσιογράφος και σχολιαστής της RAI: «Άλλο είναι να νικάς (και η Ferrari δεν το κατάφερε ποτέ) κάποιον που η δουλειά του είναι να φτιάχνει ενεργειακά ποτά όπως η Red Bull και άλλο να περνάς τη Mercedes της μεγάλης Γερμανίας της Merkel, η οποία ουκ ολίγες φορές αντιμετώπισε τη χώρα μας σαν να ήταν ένα άτακτο, κατώτερο υποκείμενο».

Με αντίστοιχο τρόπο ο Franco Nugnes, διευθυντής του omnicorse.it γράφει στο editorial του καλά ενημερωμένου αγωνιστικού site: «Μετά τον Bernie Ecclestone που κατήργησε το GP Γερμανίας από το καλεντάρι της F1, ήρθε ακόμη ένα πλήγμα για την Angela Merkel, την καγκελάριο που επιβάλλει τις κοινοτικές πολιτικές πατώντας με την μπότα τα κεφάλια των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης».

Advertisement

«Rossa & Rossi καταπληκτικοί» είναι ο τίτλος της αθλητικής Tuttosport ενώ το άρθρο γνώμης στην πρώτη σελίδα έχει τίτλο: «επανήλθαν αυτοί, θα επανέλθει και η Ιταλία»

Σε άρθρο της η Repubblica για τη νίκη της Ferrari δίνει τα εύσημα όχι μόνο στους Vettel και Arrivabene αλλά και στον James Allison, τον οποίο χαρακτηρίζει «μηχανικό διανοούμενο», αναφέροντας μάλιστα την αγάπη του για τις τέχνες και κυρίως τα έργα του Σέξπιρ.

Advertisement

H πιο συντηρητική Corriere della Sera έδωσε τον εξής τίτλο στον αγώνα της Μαλαισίας: «Όχι μόνο ο Vettel: όλοι οι άνθρωποι πίσω από την αναγέννηση της Ferrari». Λογικό είναι να θέλει να δώσει βάρος στη συλλογική προσπάθεια η εφημερίδα, που όπως και οι περισσότερες άλλωστε στην Ιταλία, δεν συμπάθησαν ποτέ τον Vettel ή τουλάχιστον δεν τον θεώρησαν ποτέ αντάξιο του Alonso. Όσο τουλάχιστον βέβαια ο Ισπανός ήταν στη Ferrari και ο Γερμανός στη Red Bull, γιατί σε λίγο καιρό – και εφόσον η Ferrari συνεχίσει τις επιτυχίες – μην απορήσετε αν οι Ιταλοί εξυμνούν τον Seb περισσότερο από τον Schumacher. Τον οποίο επίσης δεν συμπαθούσαν μέχρι το 2000 που πήρε τον πρώτο του τίτλο με την Ferrari…

Αντίθετα, η La Stampa, το έντυπο των Agnelli και της Fiat, δε διστάζει να χαρακτηρίσει τη νίκη στη Μαλαισία ως «αριστούργημα του Vettel» στο εξώφυλλό της, στο οποίο ο Γερμανός μοιάζει να χοροπηδά πάνω στο λογότυπο της εφημερίδας.


Τέλος, το πόση εθνική ομοψυχία εμφύσησε στους Ιταλούς η χθεσινή διπλή επιτυχία σε F1 και MotoGP συνοψίζεται στο tweet της @Scuderia Ferrari:@ValeYellow46 @DucatiMotor Δεν είναι μόνο η Ferrari, χθες η Ιταλία ήταν μεγάλη και στο Κατάρ!

Advertisement