Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πληρωμή με κάρτα και εφαρμογή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ελλάδα 21:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πληρωμή με κάρτα και εφαρμογή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΝΕΑ

Πληρωμή με κάρτα και εφαρμογή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΝΕΑ

Ένα αίτημα πολλών συμπολιτών μας που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φαίνεται να υλοποιείται από τον ΟΑΣΑ και την HST A.E.

Advertisement
Advertisement

Η προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης των ατόμων που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζεται με τη πιλοτική έναρξη χρήσης τραπεζικών καρτών για την πληρωμή του αντίστοιχου αντιτίμου ανά διαδρομή.

Όπως ανακοινώθηκε, υπεγράφη η σχετική σύμβαση με μεταξύ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών («ΟΑΣΑ») και της HST A.E., μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την τεχνολογική αναβάθμιση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου («ΑΣΣΚ»).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται να τεθούν ισχύ νέες  εφαρμογές αναβάθμισης του «ΑΣΣΚ» οι οποίες θα αφορούν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που υπάγονται στον ΟΑΣΑ και τα οποία παρέχουν στο σύστημα τη δυνατότητα υποστήριξης «MaaS» («Mobility as a Service»).

Advertisement
Advertisement

Δηλαδή, στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, όπως και στα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό και τραμ.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία, χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα θα επιτρέπεται χρήση τραπεζικών καρτών και κινητών συσκευών (π.χ. το smartphone) οι οποίες θα διαθέτουν τη αντίστοιχη εφαρμογή, για την πληρωμή του αντιτίμου μέσω αυτών.

Advertisement

Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα κ.λπ. Φυσικά, οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά εισιτήρια ATH.ENA Ticket ή ATH.ENA Card.

Με την εφαρμογή της χρήσης τραπεζικών καρτών για την επιβίβαση στα ΜΜΜ, το επιβατικό κοινό δεν θα χρειάζεται:

  • Να προμηθευτεί εισιτήριο μέσω των εκδοτηρίων ή των εκδοτικών μηχανημάτων.
  • Να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης. Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται και επιβάτες οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα μετακινήσεων της Αθήνας, όπως οι επισκέπτες από άλλες πόλεις και οι τουρίστες.
  • Να αναζητήσει σημεία πώλησης, προκειμένου να μετακινηθεί με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Advertisement

Όπως έγινε γνωστό η πρώτη φάση της υλοποίησης θα εφαρμοστεί στα οχήματα των γραμμών λεωφορείων Express Αεροδρομίου, έως το τέλος Μαρτίου 2024. Το σύνολο των εφαρμογών θα είναι διαθέσιμο στους επιβάτες έως το τέλος του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσοχή: Μεγάλη απάτη με την κάρτα διαδρομών του ΟΑΣΑ!
Τι αλλάζει στα δικαιώματα των επιβατών των Μέσων Μεταφοράς;
Ενισχύονται οικονομικά οι συγκοινωνίες