Πινακίδες και αναλογικά τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Πάσχα στο χωριό με το αυτοκίνητο
ΝΕΑ
Πινακίδες «με τον μήνα» και τέλος στο πρόστιμο των 10.000 ευρώ – Τι αλλάζει για τα αυτοκίνητα σε ακινησία – Μόνιμη δυνατότητα προσωρινής κυκλοφορίας, πιο δίκαιες ρυθμίσεις για οφειλές και λιγότερα εμπόδια στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Με νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, επέρχονται σημαντικές αλλαγές σε θέματα που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας, τα οχήματα σε ακινησία, τις ποινικές διώξεις λόγω χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού.
WHAT CAR
Η βασική αλλαγή αφορά τα αυτοκίνητα που έχουν τεθεί σε ακινησία. Από τις 10 Απριλίου 2025, οι ιδιοκτήτες μπορούν να άρουν την ακινησία για όσους μήνες επιθυμούν και να πληρώνουν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του έτους. Η επιλογή αυτή θα προσφέρεται πλέον σε μόνιμη βάση από την 1η Απριλίου κάθε έτους και όχι μέσω ετήσιων αποφάσεων. Για το 2025, ενεργοποιείται στις 10 Απριλίου.
Η δυνατότητα ισχύει μία φορά ανά έτος και δεν προβλέπεται επιστροφή τελών εάν τελικά δεν γίνει χρήση του οχήματος. Αν το όχημα μεταβιβαστεί ή εξαχθεί ενώ βρίσκεται σε προσωρινή κυκλοφορία, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να καταβάλει το σύνολο των ετήσιων τελών.
Παράλληλα, ρυθμίζεται και το ζήτημα των ακινητοποιημένων οχημάτων σε περιπτώσεις θανάτου του ιδιοκτήτη. Για το έτος θανάτου και το επόμενο δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 10.000 ευρώ που ισχύει για μη δήλωση ακινησίας, προσφέροντας πρακτική διευκόλυνση στους κληρονόμους. Σε περιπτώσεις άρσης αναγκαστικής ακινησίας, τα τέλη πρέπει να καταβληθούν εντός 15 ημερών, αλλιώς προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών.
Η τροπολογία επεμβαίνει και σε φαινόμενα κατάχρησης του συστήματος, όπως περιπτώσεις ιδιοκτητών που καταβάλουν τέλη και ασφαλίζουν το αυτοκίνητο χωρίς να δηλώσουν άρση ακινησίας, ζητώντας εκ των υστέρων επιστροφή.
Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο αντιμετώπισης των ποινικών υποθέσεων για χρέη προς το Δημόσιο. Εάν οι οφειλές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ή ισχύει αναστολή είσπραξης, η ποινική δίωξη αναστέλλεται, ενώ εάν εξοφληθούν πλήρως, το ποινικό αδίκημα παύει να υφίσταται. Αν η δίωξη έχει ήδη ασκηθεί, σταματά, ενώ εάν δεν έχει ξεκινήσει, δεν κινείται διαδικασία. Αντίθετα, εάν ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση, η δίωξη ενεργοποιείται ξανά.
Επιπλέον, καταργείται μια σημαντική γραφειοκρατική απαίτηση για όσους εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πλέον δεν απαιτείται οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας να έχουν υποβληθεί εντός τριμήνου από την προθεσμία· αρκεί να έχουν κατατεθεί πριν την αίτηση, ακόμη και εκπρόθεσμα. Η ρύθμιση αυτή διευκολύνει την υπαγωγή και διατήρηση της προστασίας από κατασχέσεις.
Τέλος, παρατείνεται έως την 1η Δεκεμβρίου 2025 η υποχρέωση αποστολής χρηματικών καταλόγων μέσω της πλατφόρμας διαλειτουργικότητας στην ΑΑΔΕ από τους δημόσιους φορείς, ενώ ξεκαθαρίζεται και το ζήτημα του ΦΠΑ στις βοηθητικές υπηρεσίες διεθνών μεταφορών, με ρητή απαλλαγή από 1/1/2015 και μετά.
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις