Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιοι οδηγοί επιλέγουν μικτή ασφάλεια;

Ελλάδα 12:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιοι οδηγοί επιλέγουν μικτή ασφάλεια;

ΝΕΑ

Ποιοι οδηγοί επιλέγουν μικτή ασφάλεια;

ΝΕΑ

Όσοι έχουν καινούργια αυτοκίνητα σκέφτονται διαφορετικά και έχουν κάθε λόγο να προτιμήσουν τη μικτή από την απλή ασφάλιση του οχήματός τους.

Advertisement
Advertisement

Αυτό που γνωρίζουμε εδώ και… δεκαετίες, είναι το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιλέγουν στο συντριπτικό ποσοστό να τα ασφαλίζουν με απλή κάλυψη, ενώ ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν ανάμεσά μας ανασφάλιστα οχήματα.

Η δικαιολογία αφορά στο οικονομικό κομμάτι, ωστόσο κάνεις δεν θέλει να ξέρει (και δεν φαντάζεται) ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, τα οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο. Το νούμερο είναι τρομακτικό και ο σωστός νομοταγής πολίτης, αναρωτιέται γιατί το Κράτος δεν αντιδρά σε όλο αυτό που ισχύει και είναι γνωστό σε όλους.

Advertisement
Advertisement

Απάντηση δεν υπάρχει εδώ και χρόνια, ενώ υπάρχει και η απορία, γιατί δεν γίνεται διασταύρωση στοιχείων για να βρουν αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτή τη βασική προϋπόθεση όταν κάνεις χρήση οποιαδήποτε μεταφορικού μέσου.

Αφήνοντας στην άκρη αυτούς που δεν ασφαλίζουν για τους δικούς τους λόγους τα οχήματά τους, κοιτάζουμε τα στοιχεία που αφορά αυτούς που τα ασφαλίζουν και μάλιστα όχι με απλή αλλά με μικτή ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του insurancemarket, της μεγαλύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας σύγκρισης και αγοράς ασφάλισης, καταγράφηκε αύξηση ύψους 63% στην αγορά μικτής ασφάλειας το 2023.

Advertisement

Χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι σε καινούργια αυτοκίνητα ηλικίας 0-5 ετών, η αύξηση στην αγορά μικτής ασφάλειας έφτασε το 110%. Επίσης, σε οχήματα αξίας 10.000 με 20.000 ευρώ, παρατηρήθηκε ότι οι ιδιοκτήτες τους προτίμησαν τη μικτή ασφάλεια κατά 48% περισσότερο, συγκριτικά με το 2022.

Γιατί να επιλέξω μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Advertisement

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου αντιπροσωπεύει την πιο πλήρη και περιεκτική μορφή κάλυψης για το όχημά σας. Παρέχει κάλυψη για μια ευρεία γκάμα κινδύνων, καθιστώντας την ένα από τα υψηλότερα κόστους προγράμματα ασφάλισης. Παρ’ όλα αυτά, στο ερώτημα, “Αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου;”, απαιτείται μια προσεκτική ανάλυση των προϋποθέσεων και των οφελών που προσφέρει.

Καταρχάς, η μικτή ασφάλεια καλύπτει όλες τις υλικές ζημιές του οχήματός σας από ποικίλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων συγκρούσεων, εκτροπών, ανατροπών και κατακρημνίσεων. Ακόμα και αν εσείς φέρετε την ευθύνη για ένα τροχαίο ατύχημα, η μικτή ασφάλεια προσφέρει πλήρη κάλυψη. Προτείνεται ιδιαίτερα για ακριβά ή νέα οχήματα, καθώς καλύπτει επίσης ολική και μερική κλοπή, ζημιές από φωτιά και ίδιες ζημιές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη βασική ασφάλεια.

Η διαδικασία ασφάλισης με μικτή ασφάλεια περιλαμβάνει προασφαλιστικό έλεγχο από πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής εταιρείας. Το όχημά σας πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, διαφορετικά η εταιρεία μπορεί να ορίσει υψηλότερη απαλλαγή ή ακόμα και να αρνηθεί την κάλυψη για προβληματικές περιοχές, όπως χτυπήματα από προηγούμενα ατυχήματα.

Advertisement

Για να δοθεί η κάλυψη της μικτής ασφάλειας, πρέπει η αξία του αυτοκινήτου να είναι ίση ή μεγαλύτερη από το ελάχιστο ποσό που καθορίζει η ασφαλιστική εταιρεία, ενώ το έτος κατασκευής δεν πρέπει να ξεπερνά συνήθως τη δεκαετία. Παρόλα αυτά, η υψηλή τιμή της μικτής ασφάλειας δικαιολογείται από την ευρεία κάλυψη που παρέχει. Αν δεν υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που να εμποδίζουν την επιλογή της, τότε αξίζει το επιπλέον κόστος.

Πριν αποφασίσετε να ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας με μικτή ασφάλεια, είναι σημαντικό να προσέξετε την τρέχουσα εμπορική αξία του, να λάβετε υπόψη ειδικές απαιτήσεις για οχήματα τύπου κάμπριο, και να γνωρίζετε τι δεν καλύπτεται.

Στο insurancemarket, αναγνωρίζουν ότι η επιλογή της κατάλληλης ασφάλισης αυτοκινήτου μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Γι’ αυτό, παρέχουν, σε συνεργασία με 29 ασφαλιστικές εταιρείες, προσφορές για ασφάλεια αυτοκινήτου ώστε να σας δώσουν τη δυνατότητα να επιλέξετε από μια ευρεία γκάμα ασφαλιστικών καλύψεων.