Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια «Μπάρμπαρα»; Δείτε πως επιβιώνουν στους -50 βαθμούς! (+video)

Ελλάδα 14:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια «Μπάρμπαρα»; Δείτε πως επιβιώνουν στους -50 βαθμούς! (+video)

ΝΕΑ

Ποια «Μπάρμπαρα»; Δείτε πως επιβιώνουν στους -50 βαθμούς! (+video)

ΝΕΑ

Μπορεί εμείς στην Ελλάδα να πελαγώνουμε με την κάθε «Μπάρμπαρα», όμως υπάρχουν σημεία του πλανήτη όπου τα αυτοκίνητα πρέπει να κινηθούν σε απίστευτες συνθήκες. Και χωρίς… υποχρεωτικές αλυσίδες.

Advertisement
Advertisement

Όταν στην χώρα μας, και πολύ περισσότερο στην Αθήνα, η “επέλαση του χιονιά” είναι πέντε-δέκα πόντοι χιόνι, δεν μπορούμε να σκεφτούμε πως σε άλλα απόμακρα σημεία του πλανήτη είναι δυνατόν αυτοκίνητα και άνθρωποι να κινούνται σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου.

Όσο αδιανόητο και αν ακούγεται αυτό, υπάρχουν τρόποι ώστε οι μηχανές να επιβιώσουν κάτω από τέτοιες αντίξοες συνθήκες. Και οι οδηγοί τους να βρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους για να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα.

Για παράδειγμα στην Γιακουτία της Σιβηρίας δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η θερμοκρασία να πέφτει και κοντά  στους -70 βαθμούς Κελσίου. Σε τέτοιες θερμοκρασίες είναι προφανές ότι παγώνουν τα πάντα σε ένα αυτοκίνητο, από τα υδραυλικά μέχρι τα λάδια που γίνονται πέτρα.

Advertisement
Advertisement

Στο video που παραθέτουμε βλέπουμε την προσπάθεια δύο φίλων να εκκινήσουν ένα αυτοκίνητο που έχει μείνει στο κρύο ακίνητο για πολύ καιρό. Χρησιμοποιούν διάφορες πατέντες, όπως για παράδειγμα το να το σκεπάζουν και να ζεσταίνουν με μία ειδική κατασκευή το κάτω μέρος και τον κινητήρα, μέχρι τα λάδια να πάρουν και πάλι υγρή μορφή.

Το αυτοκίνητο είναι ένα UAZ, ότι πιο κοινό και ανθεκτικό υπάρχει για αυτές τις συνθήκες. Και είναι η απόλυτη λύση για την περιοχή, καθώς οποιαδήποτε βλάβη -η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για όποιον ξεμείνει στις αχανείς παγωμένες εκτάσεις– μπορεί να επισκευαστεί επί τόπου και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει κανείς ανταλλακτικά.

Advertisement

Για να μην παγώσει το αυτοκίνητο, αρκετοί στην περιοχή το βάζουν μέσα σε κλειστό γκαράζ, όμως τα έξοδα είναι μεγάλα ώστε να κρατούν ζεστό έναν τέτοιο χώρο. Η άλλη λύση που επιλέγουν αρκετοί, είναι να το αφήνουν σε λειτουργία όλο τον χειμώνα (!) αν και πάλι τα έξοδα σε καύσιμα είναι περιοριστικά.

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να αφαιρούν την μπαταρία και να το αφήνουν σκεπασμένο στο κρύο. Και όταν χρειαστεί να ακολουθούν την μέθοδο με την σόμπα για να το ζεστάνουν και να εκκινήσει.

Advertisement

Ένα άλλο θέμα είναι η οδήγηση σε αυτές τις συνθήκες. Αν και οι άνθρωποι εκεί είναι συνηθισμένοι να οδηγούν διαρκώς πάνω στον πάγο, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λύσουν με αυτοσχέδιες πατέντες.

Και οδηγούν με εξαιρετική προσοχή, καθώς αν μείνουν στον δρόμο, θα κινδυνέψει η ζωή τους, αφού οι πόλεις στην Γιακουτία απέχουν ώρες ή και ημέρες μεταξύ τους.

Δείτε το video και σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και μετά αναλογιστείτε όσα έγιναν πέρσι στην Αττική Οδό, στο κέντρο μιας πόλης εκατομμυρίων από ανθρώπους και μηχανισμούς που πνίγηκαν μέσα σε λίγους πόντους χιονιού.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε πως δε θα εγκλωβίζεται κανένας στο χιονιά! (+video)
Υποχρεωτικές πλέον οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε χιόνια και πάγο!
Lamborghini στα χιόνια; Γιατί όχι; (video)