Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Λίγο πριν την χρεωκοπία γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία

Ελλάδα 9:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Λίγο πριν την χρεωκοπία γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Λίγο πριν την χρεωκοπία γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να προχωρά και να εξελίσσεται αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με αυτήν μπορούν να επιβιώσουν.

Advertisement
Advertisement

Για μία ακόμα φορά στην ολιγοετή ιστορία της, η Fisker βρίσκεται μισό βήμα από την χρεοκοπία. Η αυτοκινητοβιομηχανία φέρεται να έχει αποτύχει ως προς τους στόχους που είχαν τεθεί για τη βιωσιμότητά της και τώρα, ψάχνει τρόπο προκειμένου να επιβιώσει.

Τα σχετικά ρεπορτάζ κορυφαίων οικονομικών site μάλιστα κάνουν λόγο για αναπόφευκτη οικονομική καταστροφή της Fisker, μιας και τα τελευταία χρόνια σημειώνει συνεχώς ζημιές και οι επενδύσεις που έχουν γίνει δεν έχουν πιάσει τόπο.

Οι επενδυτές της μοιάζουν έτοιμοι να διακόψουν τη χρηματοδότηση, την ώρα που οι ιθύνοντες έχουν ξεκινήσει ήδη να προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να γλιτώσουν πρόσκαιρα το όποιο κόστος.

Advertisement
Advertisement

Σε μία κίνηση απόγνωσης, η Fisker φέρεται να έχει προσλάβει ειδικούς συμβούλους για να ερευνήσουν την όποια πιθανότητα υπάρχει η εταιρεία να γλιτώσει τη χρεοκοπία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά, πως το 2024 θα είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά, καθώς αναμένουν να παραδώσει περίπου 20.000 Ocean παγκοσμίως.

Το Fisker Ocean είναι το μοντέλο που θα μπορούσε δυνητικά να σώσει την εταιρεία, εφόσον πετύχει το εμπορικό του λανσάρισμα στην Ευρώπη.

Advertisement

Το κώλυμα είναι, πως οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικού έχουν διακοπεί στις περισσότερες χώρες και αυτό λειτουργεί δυσανάλογα με την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συνεπώς, ακόμα και η πώληση 20.000 μονάδων του μοντέλου αποτελούν ένα στοίχημα.

Η αξία της μετοχής της Fisker στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει καταρρεύσει τις τελευταίες μέρες, μετά την είδηση ότι μάλλον τελειώνει η εμπορική της πορεία. Για την ακρίβεια, μειώθηκε κατά 50%, γεγονός που προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα στο «βουνό» που έχει μπροστά της.

Advertisement

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Fisker βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, αφού και το 2013 βρέθηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο, πριν σωθεί από τον Όμιλο Wanxiang σε δημοπρασία τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ δύο χρόνια μετά ο ιδρυτής της Henrik Fisker αγόρασε και πάλι τα δικαιώματά της.