Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Περιοριστής ταχύτητας ISA: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ελλάδα 20:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Περιοριστής ταχύτητας ISA: Ερωτήσεις και απαντήσεις

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Περιοριστής ταχύτητας ISA: Ερωτήσεις και απαντήσεις

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Από τις αρχές Ιουλίου ο έξυπνος περιοριστής ταχύτητας ISA θα αποτελεί μέρος του εξοπλισμού όλων των νέων οχημάτων (επιβατικά, επαγγελματικά, φορτηγά και λεωφορεία) που θα ταξινομούνται σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ. Από τον Ιούλιο του 2024 το ISA θα είναι υποχρεωτικός.

Advertisement
Advertisement

Από τον Φεβρουάριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει την πρόταση για τον Έξυπνο Περιοριστή Ταχύτητας (ISA ή Intelligent Speed ​​Assistance με στόχο τη μείωση των τροχαίων και των θανάτων στην άσφαλτο έως και 20%. Ας δούμε τι ακριβώς κάνει και πως λειτουργεί αυτό το νέο σύστημα.

Τι είναι το ISA;
Ουσιαστικά είναι ένα σύστημα που μέσω κάμερας ή GPS αναγνωρίζει τα όρια ταχύτητας και χρησιμοποιώντας το cruise control και τους περιοριστές ταχύτητας ελέγχει την ταχύτητα με την οποία κινείται το όχημα. Οι πάροχοι για το ISA θα πρέπει να συνεργάζονται με πιστοποιημένους χάρτες, όπως αυτούς που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Google, η συνεργασία των Here, Continental και Elektrobit, καθώς και η TomTom.

Υπάρχει κάποια επιβάρυνση για τον οδηγό;
Όχι, καμία. Το ISA είναι προ-εγκαταστημένο στο όχημα και οι οδηγοί δεν επιβαρύνονται για την χρήση της τεχνολογίας για τα πρώτα 7 χρόνια. Στη συνέχεια ο κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κάποια συνδρομή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την εικόνα μιας μάρκας, οπότε θεωρείται απίθανο να υπάρξει και πέραν της επταετίας κάποια χρέωση.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί ο οδηγός να παρακάμψει το ISA;
Φυσικά και μπορεί όταν πατήσει πιο βαθιά το γκάζι, π.χ. στην διάρκεια μιας προσπέρασης και όταν ενδιάμεσα υπάρξει αλλαγή του ορίου. Στη συνέχεια αναπαράγεται ένα οπτικό-ακουστικό σήμα μέχρι να επανέλθει η ταχύτητα στo προβλεπόμενο όριο και το ISA ενεργοποιείται ξανά κανονικά.

Μπορεί το ISA να απενεργοποιηθεί εντελώς;
Ναι, μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως. Ωστόσο, όταν το όχημα απενεργοποιηθεί και όταν πάρει μπροστά την επόμενη φορά, ενεργοποιείται μαζί και το ISA.

Advertisement

Που επεμβαίνει το ISA;
Τo ISA δεν φρενάρει το αυτοκίνητο μέσω των φρένων, αλλά στο σύστημα ψεκασμού και στη μείωση της ισχύος του κινητήρα. Το φρενάρισμα παραμένει ευθύνη του οδηγού.

Advertisement

Αν το ISA δεν αντιληφθεί σωστά το όριο ταχύτητας τι γίνεται;
Το ISA είναι ένα σύστημα υποβοήθησης. Την ευθύνη την έχει πάντοτε ο οδηγός που πρέπει να συμμορφώνεται με τα όρια ταχύτητας.

Υπάρχουν ήδη αυτοκίνητα με το ISA;|
Ναι, υπάρχουν με παρόμοια συστήματα, όπως είναι τα Mercedes E-Class και S-Class, τα Ford Focus ή S-Max, το Opel στο Crossland ή το Volvo S90. Παρεμπιπτόντως, ο Euro NCAP εδώ και τρία χρόνια δίνει τρεις βαθμούς, εάν υπάρχει σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας.

Advertisement

Θα επιβαρύνει το ISA την τιμή των νέων οχημάτων;
Όχι σημαντικά επειδή ήδη όλα τα νέα οχήματα που κυκλοφορούν στην ΕΕ από το 2018 διαθέτουν σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης (e-call) με ενσωματωμένο GPS. Επίσης, πολλά διαθέτουν κάμερες και ραντάρ ώστε να λειτουργούν τα συστήματα υποβοήθησης άνεσης και ασφάλειας του οδηγού. Μία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως το ISA θα μπορούσε να επιβαρύνει την τιμή από 47 έως 62 ευρώ ανά όχημα. Από την άλλη, η αμερικανική ΝHTSA εκτιμά πως το σύνολο του εξοπλισμού κυμαίνεται από 186 έως 249 ευρώ καθώς πολλά συστήματα υποβοήθησης στην Αμερική δεν είναι στάνταρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια μάρκα είναι η πιο επιθυμητή παγκοσμίως;
Έρχονται τα power banks για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Πόσο κοστίζει το σέρβις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;