Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πεντάστερο το Volvo XC90

Ελλάδα 6:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πεντάστερο το Volvo XC90

ΝΕΑ

Πεντάστερο το Volvo XC90

ΝΕΑ

Το νέο Volvo XC90 πέτυχε την απόλυτη επίδοση στις πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού δοκιμών για τα νέα αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/PanosSeitanidis)

Το ολοκαίνουριο 5/7θέσιο σουηδικό SUV έγινε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που σημειώνει την απόλυτη επίδοση (100%) στην αναθεωρημένη, αυστηρότερη διαδικασία αξιολόγησης των συστημάτων επείγουσας αυτόνομης πέδησης ή – όπως είναι ευρέως πιο γνωστά – αυτόνομου φρεναρίσματος πανικού.

Παράλληλα, πήρε 5 αστέρια στις τέσσερις υποκατηγορίες (προστασία ενήλικων επιβατών, προστασία παιδιών επιβατών, προστασία πεζών και επικουρικά συστήματα ασφάλειας) στις οποίες από το 2009 ο Euro NCAP αξιολογεί τα νέα μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Αναλυτικότερα, το XC90 έλαβε βαθμολογία 97% στην προστασία ενήλικων επιβατών, 87% στην προστασία παιδιών επιβατών, 72% στην προστασία πεζών και 100% στα επικουρικά συστήματα ασφάλειας, στα οποία υπάγεται το City Safety, το σχετικό σύστημα της Volvo.

xc90-city-safety-dark640

Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό όλων των νέων μοντέλων της σουηδικής μάρκας τα τελευταία πέντε χρόνια (S60, V60, V60 Cross Country, V40, V40 Cross Country, XC60 και XC90) το οποίο αφόρα σε αυτόνομη πέδηση για αποφυγή συγκρούσεων με προπορευόμενα οχήματα σε συγκεκριμένο εύρος ταχυτήτων.

Advertisement

Αν και στο νέο XC90 πρέπει να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει ο περιορισμός μέχει τα 50 km/h αλλά το City Safety λειτουργεί σε όλο το εύρος ταχυτήτων. Παράλληλα –και πάλι μόνο για το νέο SUV της μάρκας- περιλαμβάνει και ανίχνευση πεζών και ποδηλατών με αυτόματη πέδηση, με λειτουργία σε κάθε συνθήκη φωτισμού, ακόμα και το βράδυ.

xc90_safety_A640

Advertisement

Όπως εύλογα τονίζουν οι Σουηδοί στη σχετική ανακοίνωσή τους, τα παραπάνω συστήματα ασφαλείας, ακόμα δεν έχουν συμπεριληφθεί καν ως κριτήριο αξιολόγησης στις δοκιμές του Euro NCAP!