Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Over-the-air: Οι αναβαθμίσεις που αλλάζουν την αυτοκίνηση

Ελλάδα 16:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Over-the-air: Οι αναβαθμίσεις που αλλάζουν την αυτοκίνηση

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Over-the-air: Οι αναβαθμίσεις που αλλάζουν την αυτοκίνηση

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι αυτόματες over-the-air αναβαθμίσεις αποτελούν ήδη ένα ισχυρό εργαλείο που θα κάνει τα αυτοκίνητα πιο έξυπνα και ικανά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Advertisement
Advertisement

Θα θέλατε να μάθετε πρώτα τα καλά ή τα κακά νέα σχετικά με τις over-the-air αναβαθμίσεις; Η αλήθεια είναι πως και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τα ίδια νέα, αλλά αναγνωσμένα από την διαφορετική οπτική γωνία που έχουν οι παραδοσιακοί petrolheads και οι ορκισμένοι οπαδοί της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η αρχή έγινε με την Tesla αλλά πλέον όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει τη σχετική τεχνολογία ώστε το αυτοκίνητο να δέχεται αυτόματα αναβαθμίσεις του λογισμικού του ενώ είναι σταθμευμένο, προσφέροντας έτσι ένα βελτιωμένο πακέτο δυνατοτήτων την επόμενη φορά που θα οδηγηθεί.

Συνήθως πρόκειται για μικρές ενημερώσεις στους χάρτες του συστήματος πλοήγησης ή στο λειτουργικό του συστήματος πολυμέσων, όμως δεν είναι απίθανο η αναβάθμιση να αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό, όπως την ενεργειακή διαχείριση της μονάδας ισχύος σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέροντας έτσι περισσότερη δύναμη, μεγαλύτερη αυτονομία ή ακόμα και ταχύτερη φόρτιση.

Advertisement
Advertisement

Σε μια τέτοια αναβάθμιση η Volvo πρόσθεσε στο λειτουργικό σύστημα των μοντέλων της μια νέα λειτουργία ασφαλείας που δεν υπήρχε προηγουμένως. Πρόκειται για τη λειτουργία Connected Safety, η οποία προειδοποιεί τον οδηγό για ενδεχόμενους κινδύνους αξιοποιώντας πληροφορίες που μεταδίδονται από άλλα οχήματα Volvo και Polestar. Το παραπάνω είναι ένα απλό δείγμα της νέας αυτοκινητικής πραγματικότητας στην οποία το αυτοκίνητο παύει να βρίσκεται πλέον στην καλύτερη μορφή του τη στιγμή που φεύγει από το εργοστάσιο, καθώς μέσω των αναβαθμίσεων θα συνεχίζει να γίνεται πιο έξυπνο και ικανό για όσο διάστημα θα παρέχει τις υπηρεσίες του.

Οι over-the-air αναβαθμίσεις μπορούν να δώσουν λύσεις στο θέμα της εξατομίκευσης σε περιπτώσεις αγοράς μεταχειρισμένου οχήματος. Μέσω μιας αναβάθμισης το αυτοκίνητο θα μπορεί να ξεκλειδώνει λειτουργίες (για παράδειγμα, το σύστημα πλοήγησης, τους αυτόματους προβολείς κ.ά.) που βρίσκονται προεγκατεστημένες αλλά ήταν ανενεργές, καθώς δεν είχαν αγοραστεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Advertisement

Η τεχνολογία των αυτόματων ενημερώσεων είναι ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της αμεσότητας επικοινωνίας μεταξύ πελάτη και εταιρείας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης της μεταξύ τους σχέσης που επιχειρείται σήμερα από όλη την αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή γίνεται εις βάρος της σχέσης που είχε έως τώρα ο πελάτης με τους επίσημους αντιπροσώπους και επισκευαστές.

Advertisement

Σήμερα είναι ευκολότερο από ποτέ ακόμα και να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο απευθείας από τον κατασκευαστή, τα διαστήματα τακτικών σέρβις έχουν διευρυνθεί χρονικά, ενώ τα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν ακόμα πιο μικρές απαιτήσεις ελέγχου και συντήρησης. Επιπλέον, ακόμα και τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας έχουν μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων και επομένως των επισκευών που χρειάζονται μετά από αυτά. Οι over-the-air ενημερώσεις έρχονται να αντικαταστήσουν ακόμα και τις επισκέψεις ανακλήσεων για τη διόρθωση κάποιου προβλήματος λογισμικού, καθώς πλέον αυτό μπορεί να γίνει την ώρα που το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο κι εσείς απολαμβάνετε την άνεση του σπιτιού σας.

Ωστόσο, πέραν των αυτόματων ενημερώσεων, στο πλαίσιο της συντήρησης του αυτοκινήτου, οι over-the-air ενημερώσεις θα χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση προαιρετικών λειτουργιών, κατόπιν βέβαια σχετικής αγοράς τους από τον χρήστη. Η Mercedes-Benz, για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα για απόκτηση του πακέτου με μεγαλύτερες γωνίες στροφής των πίσω τροχών για το σύστημα τετραδιεύθυνσης των EQE και EQS, ενώ η BMW θα παραπέμπει στο BMW Store για την αγορά και την ενεργοποίηση στοιχείων εξοπλισμού όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα, το σύστημα ενεργής ενημέρωσης κυκλοφοριακών ειδοποιήσεων κ.ά.

Οι κατασκευαστές δεν διστάζουν να παραδεχτούν πως οι over-the-air ενημερώσεις είναι μέρος ενός επιχειρηματικού σχεδίου για περισσότερα έσοδα. Ο Markus Schäfer, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Mercedes-Benz, σημειώνει: «Στόχος μας είναι πρόσθετα έσοδα της τάξης του ενός δισ. ευρώ μέχρι το 2025 από πακέτα εξοπλισμού και υπηρεσίες μέσω over-the-air πωλήσεων. Φυσικά, θέλουμε να προσφέρουμε νέες δυνατότητες και εμπειρίες στους πελάτες μας όμως εν τέλει προσδοκούμε τη δημιουργία ενός μελλοντικού επιχειρηματικού μοντέλου που θα αφορά τη σχέση μας με τον πελάτη μετά την πώληση του οχήματος».

Advertisement

ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Κάθε αυτοκίνητο με σύστημα πολυμέσων μπορεί να δεχτεί αναβαθμίσεις λογισμικού. Τα αυτοκίνητα με παλαιότερη τεχνολογία χρειάζεται να επισκεφτούν έναν επίσημο επισκευαστή για να γίνουν αυτές οι αναβαθμίσεις όμως τα νεότερα μοντέλα έχουν δέκτη Wi-Fi (που τους επιτρέπει να συνδέονται μέσω hotspot κινητού ή ακόμα και μέσω του σταθερού δικτύου του σπιτιού αν υπάρχει εμβέλεια) ή ακόμα και δική τους κάρτα SIM για να συνδέονται στο Διαδίκτυο και να κατεβάζουν αυτόματα τα πακέτα ενημέρωσης. Τα πιο εξελιγμένα συστήματα πολυμέσων κάνουν τακτικούς ελέγχους για εύρεση νέων εκδόσεων λογισμικού και πραγματοποιούν αυτόματα τις ενημερώσεις.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ: Κυρίως πρόκειται για μικρές αλλαγές που αφορούν τη λειτουργική βελτίωση και την ενίσχυση της σταθερότητας του λογισμικού ή τη διεύρυνση των δυνατοτήτων των συστημάτων ασφαλείας. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ενημερώσεις έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Σε αυτό το ενδεχόμενο οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν στα συστήματά τους μια δικλίδα ασφαλείας η οποία επιτρέπει την παράκαμψη της ενημέρωσης και την επιστροφή στο παλαιότερο λογισμικό.

ΑΓΟΡΕΣ: Τα πακέτα του πρόσθετου εξοπλισμού που μπορούν να αγοραστούν και να εγκατασταθούν με over-the-air ενημερώσεις διευρύνονται συνεχώς με νέες λειτουργίες και υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων η Mercedes-Benz διαθέτει ως τέτοιο εξοπλισμό τη λειτουργία της εμπρόσθιας κάμερας ως καταγραφικό ιστορικού κίνησης, τη λειτουργία Beginner Driver Mode που οριοθετεί την επιτάχυνση, την εφαρμογή AMG Track Pace, καθώς και την αύξηση της γωνίας στροφής των πίσω τροχών στο σύστημα τετραδιεύθυνσης των EQE και EQS. Η BMW από τη μεριά της προσφέρει συνδρομητικό πρόγραμμα των υπηρεσιών BMW Connected καθώς και over-the-air ενεργοποίηση του Adaptive Cruise Control αλλά και των ρυθμίσεων Μ στην ενεργητική ανάρτηση σε όσα αυτοκίνητα έχουν την κατάλληλη προεγκατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιδού τι θα σώσει τα αυτοκίνητά μας και την τσέπη μας
Οι 5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν τα πάντα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι πιο επικίνδυνες συνήθειες πίσω από το τιμόνι