Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οθόνες αντί για ουσία: Τα αυτοκίνητα έχασαν την ποιότητά τους

Ελλάδα 4:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οθόνες αντί για ουσία: Τα αυτοκίνητα έχασαν την ποιότητά τους

ΝΕΑ

Οι κατασκευαστές εστιάζουν στις πολλές οθόνες και τα ψηφιακά συστήματα και αδιαφορούν για την καλή κατασκευή των αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Το 2025, σχεδόν κάθε νέο αυτοκίνητο διαθέτει εντυπωσιακή οθόνη αφής, προηγμένο λογισμικό και σύγχρονο περιβαλλοντικό φωτισμό.

Όμως, πίσω από τη λάμψη της τεχνολογίας, κάτι έχει χαθεί. Αγγίξτε τα πάνελ στις πόρτες ή την κεντρική κονσόλα και θα καταλάβετε: η ποιότητα κατασκευής που άλλοτε χαρακτήριζε τα premium μοντέλα, έχει υποχωρήσει.

Η αλλαγή αυτή δεν ήρθε ξαφνικά. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, μοντέλα όπως η BMW Σειρά 5 (G30) ή το Audi A4 διέπρεπαν στην εμπειρία του καταναλωτή: στιβαροί διακόπτες, αληθινά αλουμίνια, μαλακά πλαστικά.

Advertisement
Advertisement

Όμως η πανδημία, η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, οι ελλείψεις σε μικροτσίπ και η οικονομική πίεση ανάγκασαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να περικόψουν κόστος, και αυτό έγινε στο εσωτερικό.

Πλαστικά χαμηλότερης ποιότητας, ελαφρύτερα υλικά και λιγότερη έμφαση στην αίσθηση πολυτέλειας αντικατέστησαν την προηγούμενη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Οι οθόνες έγιναν μεγαλύτερες, αλλά η αφή έγινε πιο φτωχή. Και παρότι στις φωτογραφίες τα εσωτερικά φαίνονται εντυπωσιακά, στην πράξη η εμπειρία έχει υποβαθμιστεί.

Advertisement

Η αίσθηση όταν κλείνεις την πόρτα, ο ήχος ενός διακόπτη, η υφή στα υλικά, όλα αποτελούν βασικά στοιχεία πολυτέλειας. Κι όταν αυτά λείπουν, χάνεται η μαγεία.

Στο παρελθόν, η πολυτέλεια ήταν πολυδιάστατη: σχεδιασμός, αίσθηση, ήχος, αφή, ακόμη και μυρωδιά. Σήμερα, έχει καταστεί κυρίως οπτική. Τα μεγάλα πάνελ αφής κυριαρχούν, αλλά η ποιότητα απουσιάζει.

Advertisement

Οι φυσικοί διακόπτες περιορίζονται ή εξαλείφονται πλήρως, κάνοντας την απλή ρύθμιση του κλιματισμού ή της έντασης του ραδιοφώνου άσκηση υπομονής.

Η ειρωνεία είναι ότι η «πραγματική» πολυτέλεια –η αίσθηση πως κάτι είναι φτιαγμένο για να διαρκεί, να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, να αποπνέει βάρος και ουσία– δεν κοστίζει απαραίτητα περισσότερο από τις πολυλειτουργικές οθόνες και το πολύπλοκο λογισμικό.

Όμως δεν «πουλάει» στις εικόνες των φυλλαδίων. Δεν τραβάει το βλέμμα στα social media.

Advertisement

Οι καταναλωτές, από την άλλη, έχουν μερίδιο ευθύνης. Η προσήλωση στην τεχνολογία και την εξωτερική εντύπωση ώθησε τις μάρκες να επενδύσουν περισσότερο σε software παρά σε υλικά.

Όμως όσοι έχουν οδηγήσει παλαιότερα premium αυτοκίνητα των δεκαετιών 2000-2015 -όπως BMW E60, Audi B8, Lexus LS460- γνωρίζουν την αλήθεια: τότε ήταν καλύτερα.

Τι μπορεί να γίνει; Οι απαιτητικοί αγοραστές μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία. Να κοιτάξουν πέρα από τις ίντσες, να νιώσουν το εσωτερικό με τα δάχτυλα, να απαιτήσουν ξανά ουσία.

Ίσως όταν οι μπαταρίες γίνουν ελαφρύτερες και φθηνότερες, οι κατασκευαστές θυμηθούν ξανά πως πολυτέλεια δεν σημαίνει απλώς pixels. Σημαίνει αίσθηση, ποιότητα, και -πάνω απ’ όλα- χαρακτήρα.