Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όσα είδαμε στη παρουσίαση της S-Class

Ελλάδα 7:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όσα είδαμε στη παρουσίαση της S-Class

ΝΕΑ

Όσα είδαμε στη παρουσίαση της S-Class

ΝΕΑ

H γερμανική εταιρεία παρουσίασε χτες στις εγκαταστάσεις της Airbus στο Αμβούργο την ολοκαίνουργια Mercedes S – Class που σύμφωνα με τους κατασκευαστές της είναι το «καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο». O Τ. Πουρναράκης ήταν εκεί για λογαριασμό του NewsAuto και αναφέρει… Όπως ίσως γνωρίζετε η Mercedes έχει στενές σχέσεις με την Airbus – παλαιότερα διέθετε και μετοχές – παραδοσιακά. Η Γερμανική εταιρεία εξασφάλισε λοιπόν το ΟΚ από την Ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων και έκανε την παγκόσμια παρουσίαση της νέας S Class στις εγκαταστάσεις της Airbus στο Αμβούργο. Όπως ίσως υποθέτετε το σημείο που βρίσκεται το εργοστάσιο της Airbus διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι για προφανείς λόγους.

Advertisement
Advertisement

Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις που εκτίνονται σε 385 εκτάρια δουλεύουν 15.000 άνθρωποι, από λαμπροί επιστήμονες μέχρι εργάτες. Συναρμολογούνται η οικογένεια αεροσκαφών 320 (321 – 320 – 319 – 318) που έχουν κοινή άτρακτο και άνοιγμα φτερών αλλά διαφορετικό μήκος ανάλογα με τις μεταφορικές ανάγκες.

Επίσης κατασκευάζονται το ολοκαίνουργιο Airbus 350 αλλά και τμήματα της ναυαρχίδας της εταιρείας, του Airbus 380. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροπλάνο στον κόσμο. Συγκεκριμένα συναρμολογούνται το πίσω μέρος και το τμήμα πίσω από το πιλοτήριο και πριν τα φτερά. Μετά μεταφέρονται στην Τουλούζη για τη συνολική συναρμολόγηση του αεροσκάφους.

Η Mercedes συνδύασε την παρουσίαση της S – Class με τη γραμμή παραγωγής του Airbus 380 θέλοντας να αναδείξει τα κοινά στοιχεία στις δυο ναυαρχίδες. Όπως η βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση αλλά και η κατανάλωση. Η Airbus αναφέρεται σε 3lt κηροζίνης/100m ανά επιβάτη και η Mercedes στην έκδοση S 300 BlueΤec Hybrid στα 4.4lt/100km με 115 gr/CO2. Υπάρχουν πολλοί ακόμη παραλληλισμοί στην άνεση, στην πολυτέλεια, στο χώρο του πιλοτηρίου.
[nggallery id=2599]
Την ώρα της παρουσίασης τραγούδησε η Αλίσια Κις και μετά τις τυπικές ομιλίες άνοιξε η σκηνή και υπό καταρρακτώδη βροχή με φόντο το Airbus 380 όλα τα μοντέλα της Mercedes σε λευκό χρώμα έφεραν την ολοκαίνουργια S – Class στο προσκήνιο.
Ένα αυτοκίνητο που κρατώντας την παράδοση της εταιρείας φέρει πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών που εμείς θα δούμε μετά από χρόνια να εφαρμόζονται στα αυτοκίνητα για τους κοινούς θνητούς. Όπως στο παρελθόν έγινε με τα ηλεκτρικά παράθυρα, τους αερόσακκους και το ABS.

Advertisement
Advertisement

Η νέα S Class λοιπόν «βλέπει και ακούει» τα πάντα γύρω της μέσω 6 διαφορετικών ραντάρ που σκανάρουν το περιβάλλοντα χώρο συνεχώς. Ένα εκ των συστημάτων που λειτουργεί με βάση αυτή την πληροφορία και το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας dr Ντήτερ Τσέτσε χαρακτήρισε «ιπτάμενο χαλί» εφόσον το ραντάρ “δει” μπροστά σαμαράκι, λακκούβα ή ανομοιομορφία προετοιμάζει την ηλεκτρονική ανάρτηση για να το αντιμετωπίσει. Το εν λόγω σύστημα συνδυάζεται φυσικά με την ειδική ανακλινόμενη θέση για μασάζ που βρίσκεται πίσω δεξιά όπου συνήθως κάθεται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου.

Ένα άλλο σύστημα το «Stop&Go Pilot» μετακινεί μόνο του το αυτοκίνητο σε μποτιλιάρισμα και μέχρι τα 16km/h χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός.

H S Class θα διατίθεται αρχικά με 4 κινητήρες, δυο πετρελαιοκινητήρες έναν 2.2lt με υβριδικό σύστημα, έναν 3.0lt V6 350BlueTec και δυο βενζινοκινητήρες τον 5.0lt αλλά και την έκδοση S 400hybrid με τον κινητήρα των 3.5lt. Οι τιμές στη Γερμανία ξεκινούν από τις 80 χιλιάδες ευρώ για την S350 BlueTec  και φτάνουν στις 105 χιλιάδες για την S 500.

Advertisement

Η λιμουζίνα της Mercedes έχει μήκος 5,11 m, ενώ θα υπάρξει και έκδοση Long με μακρύτερο μεταξόνιο κατά 13 cm και συνολικό μήκος 5,24 m. Το πλάτος του αμαξώματος φθάνει τα 1,9 m και το ύψος το 1,5 m.

Βασική έκδοση με κινητήρα diesel είναι η S350 BlueTEC με τον 3λιτρο V6, o οποίος αποδίδει στην S-Class 258 PS και 63,2 kgm από τις 1.600 έως τις 2.400 rpm. Η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί 6,8 sec, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Η Mercedes ανακοινώνει κατανάλωση σε μεικτό κύκλο 5,5-5,6 lt/100 km (ανάλογα με την έκδοση μεταξονίου) και εκπομπές ρύπων 146-148 g/km.

Advertisement

Διαθέσιμες είναι δύο υβριδικές εκδόσεις, μία με diesel και μία με κινητήρα βενζίνης. Η πρώτη ονομάζεται S300 BlueTEC HYBRID και συνδυάζει τον 4κύλινδρο 2.2 των 204 PS με ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ 20 PS. Η μέση κατανάλωση είναι εντυπωσιακή για ένα όχημα του όγκου και του βάρους της S-Class.

Η Mercedes ανακοινώνει 4,4 lt/100 km, που αντιστοιχεί σε 115 g/km. Η διαδικασία 0-100 ολοκληρώνεται σε 7,6 sec και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 240 km/h.

Για περισσότερες λεπτομέρειες από την παρουσίαση της νέας S – Class μείνετε συντονισμένοι στην έντυπη έκδοση του Car&Speed.

Advertisement