Menu
Live η κίνηση | Τιμές Καυσίμων Podcasts | Choice: Πολυτελή

Οριστικό! Ποια φορτηγά θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Αθήνα;

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Τα χνάρια άλλων ευρωπαϊκών πόλεων ακολουθεί πρωτεύουσα με την Περιφέρεια Αττικής να εισηγείται την απαγόρευση την κίνησης συγκεκριμένων τύπων επαγγελματικών οχημάτων από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδι.

Τέλος στο μποτιλιάρισμα που προκαλούν τα φορτηγά για την τροφοδοσία των καταστημάτων αναμένεται να βάλει η Περιφέρεια Αττικής καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο τέθηκε επί τάπητος ο καθορισμός του νέου ωραρίου τροφοδοσίας στο εμπορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Newsauto.gr.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε τελικά ποια vans θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα όλο το 24ωρο στο κέντρο της Αθήνας για την τροφοδοσία των καταστημάτων και ποια θα επιτρέπεται να εφοδιάζουν τις επιχειρήσεις από τις 9 το βράδυ έως και τις 9 το πρωί.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένεται να εφαρμοστεί στο επόμενο 10ήμερο καθώς χρειάζεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και να ενημερωθούν τόσο οι Αρχές όσο και οι επιχειρήσεις…

Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε τελικά την ελεύθερη κυκλοφορία των ηλεκτρικών vans με μικτό βάρος έως 2,5 τόνους όλο το 24ωρο όπως επίσης και των vans με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης, diesel, υγραέριο ή φυσικό αέριο) με μικτό βάρος έως 2 τόνους. Όλα τα υπόλοιπα φορτηγά θα μπορούν να εφοδιάζουν τα καταστήματα από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί.

Η προσθήκη των ηλεκτρικών vans πραγματοποιήθηκε κατατέθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιο Δημόπουλο ο οποίος εισηγήθηκε να επιτρέπεται η κυκλοφορία των ηλεκτρικών van με μικτό βάρος έως 2,5 τόνους όλο το 24ωρο! Αυτό αποτελεί και το πρώτο σημαντικό βήμα υπέρ των ηλεκτρικών φορτηγών έστω και αν αφορά τελικά vans με μικτό βάρος έως 2,5 τόνους έναντι των αντίστοιχων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων μοντέλων τα οποία θα μπορούν να εφοδιάζουν καταστήματα μόνο μετά τις 9 το βράδυ.

Να υπενθυμίσουμε πως νωρίς το πρωί της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου o Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος είχε αποκαλύψει στο Newsauto.gr την αρχική πρόταση της Περιφέρειας η οποία περιελάμβανε τον εφοδιασμό των καταστημάτων όλες τις ώρες μόνο με μικρά vans που έχουν μικτό βάρος έως 2 τόνους ενώ τα μεγαλύτερα φορτηγά (με μικτό βάρος άνω των 2 τόνων) θα μπορούν να εφοδιάζουν τα καταστήματα από τις τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στο Newsauto.gr ο κ. Δημόπουλος: «Με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου της Αθήνας επειδή έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο κυκλοφοριακός φόρτος λόγω της τουριστικής αναζωογόνησης καθώς και λόγο της αναβάθμισης του κέντρου της πόλης και μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και τη διαβούλευση με τους εμπορικούς φορείς και την Τροχαία Αθηνών εισηγούμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η τροφοδοσία των επιχειρήσεων στην Αθήνα να γίνεται μεταξύ 21:00 μ.μ. με 09:00 π.μ. Τις υπόλοιπες ώρες θα είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο τόνους ώστε να εξυπηρετούνται οι μικρές επιχειρήσεις καθώς και κατεπείγουσες ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον κυκλοφοριακό φόρτο και συμβάλλουμε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην απρόσκοπτη μετακίνηση τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας. Σε περίπτωση που απαιτηθούν διορθωτικές – βελτιωτικές ενέργειες θα γίνει επαναξιολόγηση του μέτρου.»

Τι προβλέπει ο Νέος κανονισμός τροφοδοσίας

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων και ο περιορισμός κυκλοφορίας φορτηγών διαμορφώθηκε, όπως επισημάνθηκε από τον εισηγητή κ. Δημόπουλο αφού προηγήθηκε διάλογος και με τη στενή συνεργασία και των υπολοίπων χωρικών αντιπεριφερειαρχών. «Για την τελική κατάρτισή του αξιολογήθηκαν μία σειρά από στοιχεία όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, η ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση στον Κεντρικό Τομέα, και η ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας των καταστημάτων». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα συνολικής αξιολόγησης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, τόσο στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, όσο και στα εμπορικά κέντρα των δήμων.

Ο νέος κανονισμός όπως ψηφίστηκε προβλέπει:

Ι. ΩΡΑΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΥΠΕΡΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (SUPER MARKETS, ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ):

1.Τον καθορισμό του ωραρίου τροφοδοσίας των Επιχειρήσεων, Υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων (Super Markets, Πολυκαταστήματα, Αλυσίδες Καταστημάτων) καθ’όλο το 24 ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ., για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στους εξής δρόμους:

 α) Στις περιμετρικές οδούς του εσωτερικού δακτυλίου:

-Γ. Παπανδρέου (από Παπάγου μέχρι τη συμβολή της με Κοκκινοπούλου) (περιοχή Ζωγράφου)

-Ούλοφ Πάλμε (περιοχή Ζωγράφου)

-Στην Ιερά Οδό (από Κηφισού έως Θηβών) (περιοχή Αιγάλεω)

-Στην Θηβών (από λόφο Αξιωματικών έως Ιερά Οδό) (περιοχή Αιγάλεω)

-Λεωφόρο Βουλιαγμένης

-Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) – Δημοσθένους – Σιβιτανίδου – Δαβάκη (περιοχή Καλλιθέας)

– Ελ. Βενιζέλου – Αρτάκης – Μάχης – Αναλάτου – Ομήρου – 25ης Μαρτίου και 2ας Μαΐου (πλατεία Ν. Σμύρνης) (περιοχή Νέας Σμύρνης)

-Αχιλλέως – Αμφιθέας – Αγ. Βαρβάρας (περιοχή Παλαιού Φαλήρου)

β) Στη Λεωφόρο Μεσογείων (εκτός Δήμου Αθηναίων)

2.α Στον Δήμο Αθηναίων καθορίζεται ωράριο για την κυκλοφορία   και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων της πόλης από τις 21:00 έως και 09.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες , ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους. (Να σημειωθεί ότι μετά από εισήγηση του κ. Δημόπουλου κατά τη συζήτηση στο ΠΕΣΥ, σε περίπτωση που τα οχήματα είναι ηλεκτροκίνητα το μικτό βάρος θα επιτρέπεται να είναι μέχρι 2,5 τόνους).

2.β Από τις απαγορεύσεις του εδαφίου 2α  εξαιρείται η τροφοδοσία καταστημάτων  νωπών αλιευμάτων Βαρβακείου Αγοράς

2.γ Για την τροφοδοσία των καταστημάτων που βρίσκονται στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, ήτοι στο τμήμα του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς : « Αθηνάς – Πλατ. Ομονοίας –Σταδίου – Πλ. Συντάγματος – Μητροπόλεως – Αθηνάς» εφαρμόζονται οι εξής διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΜΕΟ/στ/οικ./1894/Φ919 ΦΕΚ Β/684/1997«Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας », όπως ισχύει.

3.Στον Δήμο Πειραιά στις κεντρικές λεωφόρους και οδούς της πόλης: Ηρ. Πολυτεχνείου -Γρ. Λαμπράκη – Βασ. Γεωργίου – Ακτή Μιαούλη – Ακτή Ποσειδώνος – 2ας Μεραρχίας – Γούναρη – Τσαμαδού – Εθν. Αντιστάσεως – 34ου Συντάγματος- Ακτή Μουτσοπούλου – Ακτή Καλλιμασιώτη – Ακτή Θεμιστοκλέους- Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας καθ΄ολο το 24 ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ. για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Στις παραπάνω οδούς ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από 07:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. και από 14:30 μ.μ. έως και 16:00 μ.μ.

4.Στον Δήμο Ηλιούπολης για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19.00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος . Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας , ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους.

Εξαιρούνται από την τήρηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης τα καταστήματα που διαθέτουν ιδιόκτητους χώρους φορτοεκφόρτωσης και δεν επιβαρύνουν τους κοινόχρηστους χώρους.

5.Στον Δήμο Γαλατσίου για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 20:00 έως και 07.00 της επόμενης, για κάθε τύπο φορτηγού οχήματος . Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται  με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

6.Στον Δήμο Δάφνης –Υμηττού για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19:00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Από τους παραπάνω περιορισμούς εξαιρούνται:

ι)Φορτηγά αυτοκίνητα Κρατικά, Δημοτικά, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας, όπως (Κ.Υ., Ε.Α.) ή με εμφανή σήματα Υπηρεσιών αυτών και μισθωμένα φορτηγά αυτοκίνητα από τις εν λόγω Υπηρεσίες για κάλυψη των λειτουργικών τους  αναγκών.

ιι) Φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ειδών Νοσοκομείου.

ιιι) Φορτηγά αυτοκίνητα διανομής ημερήσιου και περιοδικού Τύπου.

ιv) Οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων εντός της περιοχής του Εμπορικού Τριγώνου (όπως αυτό ορίζεται στο 2γ της παρούσης), τα οποία αποδεδειγμένα, βάσει συνοδευτικών εγγράφων μεταφοράς, πραγματοποιούν τροφοδοσία από και προς την εν λόγω περιοχή.

v)Φορτηγά αυτοκίνητα Δημόσιας και Ιδιωτικής χρήσης που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά, ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για έτοιμο σκυρόδεμα και για την ανύψωση διαφόρων αντικειμένων, επιτρέπεται να κυκλοφορούν και άλλες ώρες. Αντιστοίχως αντιμετωπίζονται και άλλες απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, όπως είναι οι μεταφορές γραφείων, οικοσκευών κ.λπ.

Στους παραβάτες των παραπάνω διατάξεων επιβάλλονται οι ποινές του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 8 του άρθρου 52 του ν. 2696/1999, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 48 του ν. 4313/2014 (ΦΕΚ 261/τ.Α/17-12-2014) «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες Διατάξεις».

Έρχονται αλλαγές και για τα ηλεκτρικά vans άνω των 2,5 τόνων

Πέραν της αλλαγής ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων από τα φορτηγά αλλαγές εξετάζονται επίσης και για την ελεύθερη κυκλοφορία των ηλεκτρικών φορτηγών με μικτό βάρος άνω των 2,5 τόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων αλλά και της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων έχει πέσει η απελευθέρωση της κυκλοφορίας των ηλεκτρικών φορτηγών ακόμη και με μικτό βάρος άνω των 2,5 τόνων μέσα στο κέντρο της πόλης, ώστε να τονωθεί η ηλεκτροκίνηση και βέβαια να ωφεληθούν όσοι αποκτούν οχήματα μηδενικών εκπομπών CO2. Η πλήρης απελευθέρωση της κίνησης των ηλεκτρικών φορτηγών με μικτό βάρος άνω των 2,5 τόνων αναμένεται να τεθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όσους επιμένουν στα παλαιά και ρυπογόνα φορτηγά.

Μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου

Με αφορμή την ομόφωνη έγκριση του νέου κανονισμού τροφοδοσίας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς αποτελεί διαπαραταξιακό στόχο η μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, τόσο στο κέντρο της Πρωτεύουσας, όσο και στο σύνολο των εμπορικών κέντρων των δήμων της Αττικής. «Στόχος μας η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και η εύρυθμη λειτουργία των εμπορικών κέντρων των δήμων της Αττικής. Περιφέρεια, Δήμοι, Κεντρική Διοίκηση και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτερο σχέδιο. Στόχος μας είναι, τόσο από τα δεδομένα που θα συλλέξουμε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, όσο και από τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων των επιχειρήσεων να τροποποιούνται προς το βέλτιστο οι όποιες αποφάσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέλος τα φορτηγά στο κέντρο της Αθήνας!
Ποια σήραγγα θα σώσει την Αθήνα από την κίνηση
Ξεχάστε την κίνηση που προκαλούν 4.000 φορτηγά

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ