Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλη η τεχνολογία στο νέο Discovery Sport

Ελλάδα 12:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όλη η τεχνολογία στο νέο Discovery Sport

ΝΕΑ

Όλη η τεχνολογία στο νέο Discovery Sport

ΝΕΑ

Η Land Rover είναι ένας από τους κατασκευαστές που επενδύει στην εξέλιξη συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, με στόχο την ασφάλεια αλλά και την άνεση. Το νέο της SUV, το Discovery Sport, διατίθεται σε 170 χώρες και ήδη οι παραγγελίες έχουν φθάσει τις 40.000.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Το πολυτελές off road μοντέλο εφοδιάζεται με 43 αισθητήρες που ελέγχουν τα πάντα, από την ποιότητα του αέρα στην καμπίνα των επιβατών μέχρι τις πινακίδες σήμανσης στο δρόμο. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας στο ταμπλό μετρά κάθε 2 δέκατα του δευτερολέπτου τη γωνία των ακτινών του ήλιου αλλά και την έντασή τους, ρυθμίζοντας αυτόματα την απόδοση του κλιματισμού!

Όταν το Discovery Sport περνά από υδάτινο κώλυμα, αισθητήρες – τοποθετημένοι κάτω από τους εξωτερικούς καθρέπτες – μετρούν την απόσταση έως την επιφάνεια του νερού. Έτσι υπολογίζεται το βάθος του κωλύματος και προβάλλεται στην οθόνη αφής. Επιπλέον, ηχητική ειδοποίηση ενημερώνει τον οδηγό ότι το αυτοκίνητο πλησιάζει στο μέγιστο όριο των δυνατοτήτων του.

Advertisement
Advertisement

Η στερεοφωνική κάμερα στο παρμπρίζ σκανάρει διαρκώς το δρόμο μπροστά από το Discovery Sport, «ψάχνοντας» για κινδύνους. Όπως ένα όχημα που σταματά απότομα (το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα) ή αν ο οδηγός αλλάζει ακούσια λωρίδα (το τιμόνι δονείται).

Το σύστημα 4×4 της Land Rover απενεργοποιεί τη μεταφορά ροπής στους πίσω τροχούς, όταν δεν υπάρχει ανάγκη και με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου. Όταν όμως διαπιστωθεί απώλεια πρόσφυσης ή ο οδηγός πατήσει έντονα το πεντάλ του γκαζιού, ενεργοποιείται η τετρακίνηση μέσα σε 3 δέκατα του δευτερολέπτου. Παράλληλα γίνεται διαρκής κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο πίσω τροχούς, για καλύτερη συμπεριφορά στις στροφές.