Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το Kia EV5

Ελλάδα 14:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το Kia EV5

ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το Kia EV5

ΝΕΑ

Η Kia μεγαλώνει την γκάμα των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων με ένα ακόμα SUV στην μεσαία κατηγορία με μοντέρνα εμφάνιση και εξελιγμένη τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

Το EV5, που παρουσιάστηκε αρχικά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου Chengdu στην Κίνα, είναι το τρίτο μοντέλο στην ηλεκτρική γκάμα της Kia, τοποθετείται κάτω από το EV6 και δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από το μεγαλύτερο αδελφάκι του, το EV9.

Μοιράζεται ορισμένα σχεδιαστικά στοιχεία με αυτά τα μοντέλα, αλλά διαθέτει τη δική του ερμηνεία της μάσκας “Tiger face” της Kia και οι τροχοί του είναι μετατοπισμένοι στις γωνίες για να μεγιστοποιηθεί ο εσωτερικός χώρος.

Το νέο SUV θα χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση της αρθρωτής πλατφόρμας E-GMP του ομίλου Hyundai Motor Group, η οποία στηρίζει όλα τα ειδικά σχεδιασμένα μοντέλα EV της Kia.

Advertisement
Advertisement

Σε αντίθεση με το σύστημα 800V που χρησιμοποιείται στα Kia EV6 και EV9, το EV5 θα χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 400V, η οποία θα μειώσει το κόστος αλλά σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να φορτίζει τόσο γρήγορα.

Η κινεζική αγορά θα είναι η πρώτη που θα παραλάβει το EV5, όπου θα παράγεται στο εκεί εργοστάσιο της εταιρίας. Οι Κινέζοι πελάτες θα έχουν πρόσβαση σε τρεις παραλλαγές: Standard, Long-Range και Long-Range AWD, η καθεμία με διαφορετικές διαμορφώσεις του συστήματος κίνησης.

Η παγκόσμια έκδοση, που παράγεται στην Κορέα, θα διαθέτει επίσης αυτές τις παραλλαγές, αλλά με διαφορετικές προδιαγραφές.

Advertisement

Στην Κίνα, το μοντέλο Standard διαθέτει μπαταρία 64 kWh και κινητήρα 218 ίππων, με αυτονομία 530 χιλιομέτρων με βάση το κινέζικο πρότυπο.

Advertisement

Το παγκόσμιο μοντέλο Standard θα διαθέτει μια ελαφρώς μικρότερη μπαταρία 58 kWh αλλά τον ίδιο κινητήρα. Τα μοντέλα με τη μεγάλη εμβέλεια, τόσο τα κινεζικά όσο και τα παγκόσμια, χρησιμοποιούν τον κινητήρα των 218 ίππων με την κύρια διαφορά να είναι το μέγεθος της μπαταρίας.

Το EV5 AWD μεγάλης εμβέλειας προσθέτει έναν δεύτερο κινητήρα 95 ίππων στον πίσω άξονα, θα αποδίδει συνδυαστικά 306 ίππους με μπαταρία των 81 kWh για την ευρωπαϊκή έκδοση.

Η Kia λέει ότι η έκδοση AWD θα μπορεί να δέχεται φόρτιση από 30-80% σε μόλις 27 λεπτά, γεγονός που υποδηλώνει ταχύτητα φόρτισης περίπου 125kW. Όλα τα EV5 θα διαθέτουν αντλία θερμότητας και οδήγηση με ένα πεντάλ με το σύστημα i-Pedal της Kia.

Advertisement

Στο εσωτερικό της καμπίνας, το Kia EV5 διαθέτει το τελευταίας γενιάς ψηφιακό σύστημα της μάρκας, με δύο οθόνες 12,3 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και το σύστημα infotainment, μαζί με μια ξεχωριστή οθόνη 5,0 ιντσών για τον έλεγχο του κλιματισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια έκδοση “GT” υψηλών επιδόσεων του Kia EV5 βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας, τις προδιαγραφές και τη διαθεσιμότητά του στην αγορά παραμένουν αδιευκρίνιστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα EV3 και EV4 θα είναι τα νέα, προσιτά ηλεκτρικά Kia
Τι θα παρουσιάσει η Kia στις 12 Οκτωβρίου; (+ video)
Ποιος μένει ήρεμος σε μια βόλτα με το Kia EV6 GT; (+video)