Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδήγηση το καλοκαίρι: Ποτέ χωρίς νερό!

Ελλάδα 15:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδήγηση το καλοκαίρι: Ποτέ χωρίς νερό!

ΝΕΑ

Οδήγηση το καλοκαίρι: Ποτέ χωρίς νερό!

ΝΕΑ

Οδηγείτε συχνά στο κέντρο της πόλης ακόμη και με υψηλές θερμοκρασίες; Καλύπτετε συχνά μακρινές αποστάσεις; Φροντίζετε να είστε ξεκούραστοι; Ενυδατωμένοι;

Advertisement
Advertisement

Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη και από το… αλκοόλ

Μέχρι τώρα επικεντρωνόμαστε στο δόγμα… ούτε μισό ποτήρι όταν οδηγούμε αλλά μάλλον θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε όσα λέμε από εδώ και πέρα. Γιατί μπορεί το μισό ποτήρι αλκοόλ να μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, όμως ένα ποτήρι νερό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Advertisement
Advertisement

Ενώ οι κίνδυνοι της οδήγησης μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ευρέως κατανοητοί, λίγοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα της ενυδάτωσης για τους οδηγούς. Μία μελέτη, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με την Nissan έρχεται να δώσει έμφαση στις συνέπειες που μπορεί να έχει η αφυδάτωση στην οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με αυτή:

  • Οι οδηγοί που κατανάλωναν μόνο μια γουλιά νερού (25ml) ανά ώρα, έκαναν υπερδιπλάσιο αριθμό σφαλμάτων στο δρόμο, σε σχέση με εκείνους που είχαν ενυδατωθεί σωστά.
  •  Ο αριθμός των σφαλμάτων ήταν ισοδύναμος με εκείνων των ατόμων που  «ανιχνεύθηκαν»  με περιεκτικότητα 0,08%  αλκοολούχων ποτών στο αίμα, ποσότητα που αποτελεί το τρέχον όριο κατανάλωσης αλκοόλ στην Αγγλία.
  • Τα λάθη αφορούσαν καθυστερημένη αντίδραση στην επιβράδυνση, απόκλιση από την λωρίδα κυκλοφορίας (και σε διπλή διαχωριστική)
  • Επιπλέον, περίπου τα 2/3 των οδηγών δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, ξηροστομία και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης.

Όλα τα παραπάνω  μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πολύ απλή πράξη της κατανάλωσης περισσότερου νερού.

Advertisement

Μια μελέτη του 2013 από το Loughborough η οποία αφορούσε τους επαγγελματίες οδηγούς, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν σχεδόν μισό λίτρο νερό πριν από την εκτέλεση πνευματικών εργασιών, είχαν χρόνους αντίδρασης που ήταν 14% ταχύτεροι από εκείνους που δεν έπιναν υγρά.

Παρά τις προειδοποιήσεις για μεταφορά νερού, ένας στους πέντε οδηγούς διανομών του Ηνωμένου Βασιλείου αποφεύγει το πόσιμο νερό, για  να αποφύγει τις διακοπές για… τουαλέτα που μπορεί να επηρεάσουν στόχους για τις εταιρείες.

Advertisement

Περισσότεροι από 2.000 οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών κλήθηκαν να δώσουν τα σχόλιά τους για την ενυδάτωση και την υγεία και ένα εντυπωσιακό 70%  είπε ότι η εργασιακή πίεση επηρεάζει σοβαρά την ικανότητά τους να διατηρούνται ενυδατωμένοι και να έχουν μια υγιεινή διατροφή–με το 27% να προσθέτει ότι βασίζεται αποκλειστικά σε ζαχαρούχα ποτά ή καφεΐνη για να… βγάλει την ημέρα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των οδηγών (63%) λένε ότι η υγεία τους έχει επηρεαστεί από την κακή διατροφή στη δουλειά, με έναν στους δέκα να υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα των προτύπων εργασίας.

Advertisement

Ίσως δυσάρεστο, αλλά ένα άλλο θέμα είναι ότι οι οδηγοί φορτηγών διανομών αποφεύγουν τα διαλείμματα για τουαλέτα. Ένας στους δέκα λέει ότι «βράζει» εν κινήσει για να μην χρειαστεί να σταματήσει και ενδεχομένως να χάσει δύσκολους στόχους, με το 31% να λέει ότι το να ζητήσει κανείς να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις ενός πελάτη θα ήταν πολύ άβολο.

Η Johanna Hignett, μέλος της British Dietetic Association και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ενυδάτωσης, δήλωσε: «Οι οδηγοί φορτηγών έχουν μια πολυάσχολη δουλειά και πρέπει να διατηρούν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης όλη την ημέρα. Το νερό είναι ο πιο υγιεινός τρόπος ενυδάτωσης καθώς δεν περιέχει ζάχαρη ή θερμίδες, επομένως οι οδηγοί βαν φροντίζουν να έχουν πάντα άφθονο νερό μαζί τους στην καμπίνα, ώστε να μπορούν να πίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα όλη την ημέρα».