Έρχονται πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ μέσω των καμερών των διοδίων
ΝΕΑ
Ποιο είναι το «όπλο» της ΑΑΔΕ, για να εντοπίσει τα αυτοκίνητα που κινούνται παράνομα, ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία…
Σε μια νέα φάση περνά η προσπάθεια της Πολιτείας να εντοπίσει παραβάτες που κυκλοφορούν οχήματα χωρίς να πληρούν τις νόμιμες υποχρεώσεις. Αν και οι πολυαναμενόμενες διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν αναβληθεί επανειλημμένως από το 2023 μέχρι και σήμερα, έρχεται πλέον νέα οδηγία της ΑΑΔΕ που αλλάζει τα δεδομένα.
WHAT CAR
Φορητοί έλεγχοι από ελεγκτές της ΑΑΔΕ
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι ελεγκτές αποκτούν τη δυνατότητα να «σαρώνουν» πινακίδες οχημάτων στο δρόμο, με φορητές συσκευές ή ακόμη και με κινητά τηλέφωνα. Οι πινακίδες αυτές θα ελέγχονται απευθείας σε πραγματικό χρόνο με τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, η οποία περιλαμβάνει όλα τα οχήματα που έχουν τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του ψηφιακού ΚΤΕΟ, με στόχο να εντοπίζονται άμεσα όσοι κυκλοφορούν παράνομα. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό, οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν το όχημά τους σε ακινησία ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική κατάθεση πινακίδων στην εφορία.
Διόδια και… παγίδες για τους παραβάτες
Το επόμενο μεγάλο βήμα ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου 2025, οπότε και οι παραχωρησιούχοι των εθνικών οδικών δικτύων θα υποχρεούνται κάθε εβδομάδα να στέλνουν στην ΑΑΔΕ αρχείο με όλες τις πινακίδες των οχημάτων που πέρασαν από τα διόδια.
Με αυτόν τον τρόπο, ένα όχημα που έχει δηλωθεί ως ακίνητο –π.χ. με ψηφιακή ακινησία στο σύστημα myCAR– δεν θα μπορεί να περάσει απαρατήρητο αν εντοπιστεί σε διόδια. Η διασταύρωση θα γίνεται αυτόματα και η ΑΑΔΕ θα προχωρά στην επιβολή προστίμων.
Πρόστιμα-σοκ έως και 30.000 ευρώ
Η νομοθεσία προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Εάν εντοπιστεί όχημα να κυκλοφορεί ενώ είναι σε ψηφιακή ακινησία, ο ιδιοκτήτης αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα υποβολής ένστασης στον ιδιοκτήτη, ωστόσο η διαδικασία δείχνει σαφή πρόθεση αυστηροποίησης των ελέγχων και συστηματικής παρακολούθησης της κυκλοφορίας με βάση τα ψηφιακά ίχνη.
Η δεξαμενή των στοιχείων είναι ήδη διαθέσιμη
Όλα τα απαιτούμενα δεδομένα είναι ήδη στη διάθεση των αρχών: από την ασφάλιση και την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, έως το αν ένα όχημα έχει περάσει από ΚΤΕΟ. Το ερώτημα που παραμένει είναι πότε θα ενεργοποιηθεί πλήρως το σύστημα των διασταυρώσεων σε εθνικό επίπεδο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί να γίνεται ανά εξάμηνο.
Με τη νέα παρέμβαση της ΑΑΔΕ, ωστόσο, φαίνεται πως η ψηφιακή επιτήρηση γίνεται πλέον πραγματικότητα – και ο δρόμος για τους παραβάτες γίνεται όλο και πιο στενός.